E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Ρωσία έστειλε υποβρύχιο για να συνοδεύσει άδειο τάνκερ που προσπάθησαν να κατασχέσουν οι ΗΠΑ ανοιχτά της Βενεζουέλας

Η υπόθεση προκαλεί ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα

Δημοσίευση 7/1/2026 | 10:48

Η Ρωσία έστειλε υποβρύχιο για να συνοδεύσει άδειο τάνκερ που προσπάθησαν να κατασχέσουν οι ΗΠΑ ανοιχτά της Βενεζουέλας

Η Ρωσία έστειλε υποβρύχιο και άλλα σκάφη του πολεμικού ναυτικού της για να συνοδεύσουν άδειο παλιό δεξαμενόπλοιο, το Bella 1, το οποίο προσπαθεί να αποφύγει την σύλληψή του από τις αρχές των ΗΠΑ για πάνω από δυο εβδομάδες, αρχικά ανοικτά της Βενεζουέλας, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη αμερικανό αξιωματούχο.

Η υπόθεση προκαλεί ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα το περιεχόμενο του δημοσιεύματος. Κατά το δημοσίευμα της Wall Street Journal πρόκειται για ένα άδειο και σκουριασμένο δεξαμενόπλοιο πετρελαίου, το οποίο έγινε το νέο επίκεντρο νέας έντασης για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Το δεξαμενόπλοιο, που παλαιότερα έφερε το όνομα Bella 1, προσπαθούσε για περισσότερες από δύο εβδομάδες να αποφύγει τον αμερικανικό αποκλεισμό δεξαμενόπλοιων με πετρέλαιο υπό κυρώσεις κοντά στη Βενεζουέλα. Το πλοίο δεν κατάφερε να φορτώσει πετρέλαιο και παραμένει άδειο, ωστόσο η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ το καταδιώκει στον Ατλαντικό στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά του παγκόσμιου «σκιώδους στόλου» που μεταφέρει παράνομο πετρέλαιο, μεταξύ άλλων και ρωσικής προέλευσης.

Τον Δεκέμβριο, το πλήρωμα του πλοίου απέτρεψε απόπειρα επιβίβασης από τις αμερικανικές αρχές και κατευθύνθηκε προς τον Ατλαντικό. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, το πλήρωμα ζωγράφισε πρόχειρα μια ρωσική σημαία στο πλάι του πλοίου, το μετονόμασε σε Marinera και άλλαξε τη νηολόγησή του εν πλω σε ρωσική.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Μόσχα ανησυχεί για τις κατασχέσεις δεξαμενόπλοιων από τις ΗΠΑ και προχώρησε σε μια ασυνήθιστη κίνηση, επιτρέποντας τη ρωσική νηολόγηση του πλοίου χωρίς επιθεώρηση. Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν την καταδίωξη.

Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ συνεχίζει να παρακολουθεί το πλοίο στον ανατολικό Ατλαντικό, περίπου 300 μίλια νότια της Ισλανδίας, με πορεία προς τη Βόρεια Θάλασσα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη κατασχέσει δύο μεγάλα δεξαμενόπλοια που μετέφεραν παράνομο πετρέλαιο και αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέμπη, 3 χρόνια μετά ‑ Γεμάτη κόσμο η πλατεία Συντάγματος ‑ Συλλαλητήρια σε πολλές πολεις

Ελλάδα 28.02.2026
Περισσότερες από 100 συγκεντρώσεις εντός Ελλάδος και 25 στο εξωτερικό

Ισραήλ: Ενεργοποιήθηκε ξανά η «Σφεντόνα του Δαβίδ» ‑ Ποιο είναι το υπερόπλο της Ιερουσαλήμ

Κόσμος 28.02.2026
Πόλεμος στο Ισραήλ: Τα υπερσύγχρονα όπλα τους έχουν ενεργοποιήσει οι Ισραηλινοί απέναντι στη Χαμάς

Ένας νεκρός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την ιρανική πυραυλική επίθεση ‑ «Είναι δειλή πράξη»

Ελλάδα 28.02.2026
Το υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι ένας Ασιάτης υπήκοος σκοτώθηκε αφού τα συντρίμμια έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή του Αμπου Ντάμπι

Η στιγμή που ιρανικοί πύραυλοι χτυπούν την βάση του 5ου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν

Κόσμος 28.02.2026
Το Ιράν εξαπέλυσε βαλλιστική επίθεση κατά της έδρας του 5ου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, ως αντίποινα για την κοινή στρατιωτική επιχείρηση ΗΠΑ–Ισραήλ

«Θα το μετανιώσετε»: Η πρώτη επίσημη αντίδραση του Ιράν

Κόσμος 28.02.2026
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας

Η σκληρή απάντηση Ρωσίας για την επίθεση ΗΠΑ‑ Ισραήλ στο Ιράν

Κόσμος 28.02.2026
«Ο ειρηνοποιός Τραμπ έδειξε ξανά το αληθινό του πρόσωπο»

Τρία χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών: Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, πώς θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ελλάδα 28.02.2026
Ακινητοποιημένα τα τρένα, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, στάση στο Μετρό

Τραγωδία στο «Ελ. Βενιζέλος»: Στο μικροσκόπιο ο θάνατος 67χρονης

Ελλάδα 28.02.2026
Διερευνώνται οι συνθήκες της πτώσης – Η Ένωση «Υπερίων» ζητά απαντήσεις για τις υποδομές και τη λογοδοσία

Ανδρας στην Θεσσαλονίκη ξυλοκόπησε τη σύζυγό του μπροστά στα 3 ανήλικα ανίψια του

Ελλάδα 28.02.2026
Ο άνδρας συνελήφθη, ενώ όπως φαίνεται είχε ποινικό παρελθόν

Τραμπ σε 8λεπτο διάγγελμα: «Θα ισοπεδώσουμε τη βιομηχανία πυραύλων του Ιράν»

Κόσμος 28.02.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε την έναρξη στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, καλώντας τους Φρουρούς της Επανάστασης να καταθέσουν τα όπλα.

Τραμπ διατάσσει διακοπή συνεργασίας με Anthropic – Απειλές για ποινικές συνέπειες και εξάμηνη κατάργηση συμβολαίων

Tech + Science 28.02.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε στην άρνηση της εταιρίας να παραχωρήσει απεριόριστη πρόσβαση στα εργαλεία της στο Πεντάγωνο.