E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιστροφή ενοικίου: Αύριο λήγει η προθεσμία για διορθώσεις και πληρωμές έως 15 Ιανουαρίου

Όσοι δεν κινηθούν εγκαίρως δεν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία για νέο υπολογισμό της ενίσχυσης

Δημοσίευση 29/12/2025 | 09:41

Επιστροφή ενοικίου: Αύριο λήγει η προθεσμία για διορθώσεις και πληρωμές έως 15 Ιανουαρίου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για χιλιάδες ενοικιαστές που διαπίστωσαν ότι η επιστροφή ενοικίου που τους πιστώθηκε ήταν μικρότερη από αυτή που ανέμεναν ή, σε αρκετές περιπτώσεις, μηδενική. Η προθεσμία για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων λήγει αύριο, 30 Δεκεμβρίου, και όσοι δεν κινηθούν εγκαίρως δεν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία για νέο υπολογισμό της ενίσχυσης.

Η διαδικασία αφορά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης στο έντυπο Ε1 του φορολογικού έτους 2024 μέσω της πλατφόρμας myAADE. Με την τροποποιητική δήλωση, οι φορολογούμενοι μπορούν να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις που σχετίζονται με τα ποσά των ενοικίων που έχουν δηλωθεί, καθώς αυτά αποτελούν τη βάση υπολογισμού της επιστροφής.

Μετά την οριστικοποίηση της τροποποιητικής δήλωσης, το σύστημα προχωρά σε νέα εκκαθάριση και τα επιπλέον ποσά που προκύπτουν από τις διορθώσεις πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου 2026. Η συγκεκριμένη πληρωμή θεωρείται και η τελευταία που συνδέεται με το μέτρο για το 2024.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο έλεγχος του δηλωμένου IBAN

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περίπου 30.000 δικαιούχοι δεν έλαβαν την επιστροφή ενοικίου, παρότι πληρούσαν τα κριτήρια, επειδή δεν είχαν καταχωρίσει τραπεζικό λογαριασμό. Χωρίς IBAN, η πίστωση των χρημάτων είναι τεχνικά αδύνατη, ακόμη και αν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είναι απολύτως σωστά.

Ένα ακόμη συχνό πρόβλημα αφορά τη λανθασμένη συμπλήρωση των κωδικών ενοικίου. Στη φορολογική δήλωση πρέπει να αναγράφονται τα συνολικά ετήσια ποσά που καταβλήθηκαν μέσα στο 2024 και όχι τα μηνιαία μισθώματα ή τυχόν οφειλόμενα ποσά. Η σύγχυση αυτή έχει οδηγήσει σε μειωμένες επιστροφές, οι οποίες μπορούν να διορθωθούν μόνο με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Σε περιπτώσεις όπου ο μισθωτής άλλαξε κατοικία μέσα στο ίδιο έτος, τα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν ξεχωριστά για κάθε ακίνητο. Το ίδιο ισχύει και για όσους είχαν παράλληλα κύρια και φοιτητική κατοικία, καθώς κάθε κατηγορία δηλώνεται σε διαφορετικούς κωδικούς.

Η επιστροφή ενοικίου υπολογίζεται ως το 1/12 της ετήσιας δαπάνης ενοικίου του 2024. Το ποσό αυτό υπόκειται σε ανώτατα όρια, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής: έως 800 ευρώ για μισθωτές χωρίς τέκνα, έως 850 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, έως 900 ευρώ για δύο παιδιά και προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Για φοιτητική κατοικία προβλέπεται επιστροφή έως 800 ευρώ ανά ακίνητο.

Το πλαφόν εφαρμόζεται μόνο όταν το δηλωθέν ετήσιο ενοίκιο υπερβαίνει τα συγκεκριμένα όρια. Σε διαφορετική περίπτωση, επιστρέφεται το πραγματικό 1/12 της δαπάνης που έχει δηλωθεί. Η προσαύξηση λόγω τέκνων δεν εφαρμόζεται όταν το ενοίκιο είναι χαμηλότερο από τα όρια.

Όσοι δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν τις διορθώσεις έως αύριο, θα δουν το ποσό της επιστροφής να «κλειδώνει», ακόμη και αν αυτό είναι μικρότερο από το πραγματικά δικαιούμενο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρωσία: Προειδοποιεί Ευρώπη και Ελλάδα να μην φιλοξενήσουν γαλλικά βομβαρδιστικά με πυρηνικά όπλα

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Μάρτιο σχέδια επέκτασης του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του

Γαλλία: 40 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ η ραδιενέργεια εντοπίζεται σε γάλα, τυριά και κρέας

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Τι αναφέρει η Αρχή πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας της Γαλλίας

Πέθανε ο Ντιν Ταβουλάρης

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Ο Έλληνας πίσω από τον «Νονό» και το «Αποκάλυψη Τώρα»

Ιράν: Ενεργοποιήθηκαν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Τεχεράνη

Κόσμος 23.04.2026
Το ιρανικό πρακτορείο Mehr μεταδίδει ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που «εμπλέκονται με εχθρικούς στόχους», ενεργοποιήθηκαν στην Τεχεράνη

Έκανε μπάνιο με τους φακούς επαφής και έχασε την όρασή της μέσα σε λίγες μέρες

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το καθημερινό λάθος με τους φακούς επαφής που μπορεί να σε τυφλώσει, όπως δυστυχώς συνέβη σε μία νεαρή Αμερικανίδα

Τραγωδία στην Πάτρα: Πέθανε βρέφος 14 ημερών

Ελλάδα 23.04.2026
Το βρέφος γεννήθηκε πρόωρα και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας από τη γέννησή του

Τροχαίο στον ΒΟΑΚ: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τράκτορα – Ένας σοβαρά τραυματίας

Ελλάδα 23.04.2026
Ο οδηγός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, σοβαρά τραυματισμένος

Μυστήριο στον πλανήτη Αρη: Βράχος που θυμίζει κρανίο δεινοσαύρου «τρελαίνει» το διαδίκτυο

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το Perseverance της NASA φωτογράφισε «κρανίο» στον Κόκκινο Πλανήτη

Κεφαλονιά: «Δεν είχε σχέση με ναρκωτικά η Μυρτώ, ούτε ποτό δεν έπινε», λέει ο σύντροφός της 19χρονης

Ελλάδα 23.04.2026
Ο σύντροφος της Μυρτούς κατέθεσε στην ανακρίτρια για τα γεγονότα της νύχτας πριν τον θάνατό της, με την κατάθεσή του να θεωρείται κρίσιμη για την υπόθεση

Ποιος ράπερ είναι αντιμέτωπος ακόμη και με θανατική ποινή για τον διαμελισμό 14χρονης

Κόσμος 23.04.2026
Η 14χρονη Σελέστε Ρίβας Ερνάντεζ πέθανε από πολλαπλά διαμπερή τραύματα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως ανθρωποκτονία από το ιατροδικαστικό γραφείο του Λος Αντζελες

Θρίαμβος της Πρεβολαράκη! Εξασφάλισε το ασημένιο και πάει για νέο χρυσό στο Ευρωπαϊκό πάλης

Αθλητικά Νέα 23.04.2026
Η Μαρία Πρεβολαράκη προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πάλης και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον θρόνο της.

Τροχαίο στη Λιοσίων: Στη φυλακή ο 16χρονος που παρέσυρε την ανήλικη

Ελλάδα 23.04.2026
Τι υποστήριξε στην απολογία του