Η KAFEA TERRA με το brand Dimello γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ
Με μια βιωματική δράση στον Πειραιά, σε συνεργασία με την incommon
Δημοσίευση 10/10/2025 | 16:45

Η KAFEA TERRA, με την παραγωγική της αιχμή, το brand Dimello και την περιβαλλοντική οργάνωση incommon, μετέτρεψαν την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ σε ένα ζωντανό μήνυμα κυκλικής οικονομίας, με το άρωμα του espresso να μπλέκεται με τον παλμό της πόλης και τη φροντίδα για το περιβάλλον. Γιατί κάθε φλιτζάνι καφέ μπορεί να κλείσει έναν κύκλο και να ανοίξει έναν νέο – πιο βιώσιμο, πιο ουσιαστικό.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καφέ, στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, λάτρεις του καφέ και περαστικοί συμμετείχαν σε μια βιωματική δράση zero coffee waste, απολαμβάνοντας τον καφέ τους και παράλληλα μαθαίνοντας πώς ακόμη και το υπόλειμμά του μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «κάφσιμο» της incommon, που αξιοποιεί τα υπολείμματα καφέ μετατρέποντάς τα σε λίπασμα, κομπόστ ή βιοαέριο – ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε περιοχής.
Ειδικοί κάδοι είχαν τοποθετηθεί στον χώρο, ενώ οι baristi της KAFEA TERRA φρόντισαν για τη σωστή διαλογή στην πηγή, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η δράση αυτή αποτέλεσε τη συνέχεια της επιτυχημένης συμμετοχής της εταιρείας στο Athens Coffee Festival 2025, όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το μοντέλο συλλογής υπολειμμάτων καφέ σε πραγματικό χρόνο, με θετικά αποτελέσματα και μεγάλη αποδοχή από το κοινό.
Η ανταπόκριση του κοινού στον Πειραιά υπήρξε ενθαρρυντική, επιβεβαιώνοντας πως η περιβαλλοντική συνείδηση μπορεί να «μεταδοθεί» μέσα από μικρές, καθημερινές συνήθειες – όπως η απόλαυση ενός καφέ. Η KAFEA TERRA και η incommon απέδειξαν έμπρακτα ότι η κυκλική οικονομία δεν είναι μια θεωρητική έννοια, αλλά ένα εφαρμόσιμο μοντέλο, αρκεί να υπάρξει συνεργασία, εκπαίδευση και κοινό όραμα.
Σχετικά με την incommon:
Η incommon είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση που προάγει την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην καθημερινότητά μας μέσα από τη βιώσιμη διαχείριση φυσικών και μη πόρων. Μέσα από το έργο της «κάφσιμο», δίνει νέα ζωή και χρήση στο υπόλειμμα του καφέ, ενεργοποιώντας πολίτες και επιχειρήσεις να γίνουν μέρος της λύσης.
Ο καφές μας, απόλαυση. Το υπόλειμμά του, ενέργεια