Η αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο θερίζει μικρούς και μεγάλους
Από το κολύμπι στον θάνατο
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 19/9/2025 | 01:01

Μια σπάνια αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη λοίμωξη έχει σημάνει συναγερμό στην πολιτεία Κεράλα της Ινδίας. Πρόκειται για το Naegleria fowleri, την αμοιβάδα που προσβάλλει τον εγκέφαλο, η οποία μέχρι στιγμής έχει μολύνει δεκάδες ανθρώπους και έχει προκαλέσει αρκετούς θανάτους.
Το πιο πρόσφατο θύμα ήταν η 45χρονη Σομπάνα, από την κάστα των Δαλίτ, που εργαζόταν σε μικρή μονάδα εμφιάλωσης χυμών. Αρχικά παραπονέθηκε για απλή ζάλη και πίεση, όμως μέσα σε λίγες ημέρες η κατάστασή της επιδεινώθηκε δραματικά. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε ανήμερα του Ονάμ, της μεγαλύτερης γιορτής της Κεράλα.
Η μόλυνση προκαλείται όταν η αμοιβάδα εισέλθει από τη μύτη, συνήθως κατά το κολύμπι σε ζεστά γλυκά νερά. Στη συνέχεια επιτίθεται στον εγκεφαλικό ιστό, οδηγώντας σε μια σχεδόν πάντα θανατηφόρα εγκεφαλική φλεγμονή που ονομάζεται πρωτοπαθής αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (PAM).
Από το 2016 μέχρι σήμερα, στην Κεράλα εμφανίζονταν ελάχιστα κρούσματα κάθε χρόνο. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει αλλάξει: μόνο φέτος έχουν διαγνωστεί πάνω από 70 περιστατικά, από ένα μωρό μόλις τριών μηνών μέχρι έναν ηλικιωμένο 92 ετών. Οι θάνατοι υπολογίζονται σε 19.
Αν και η νόσος θεωρείται εξαιρετικά σπάνια – παγκοσμίως έχουν καταγραφεί λιγότερες από 500 περιπτώσεις από το 1962 – το ποσοστό θνησιμότητας είναι τρομακτικό, αγγίζοντας το 95%. Στην Κεράλα όμως, χάρη σε σύγχρονα εργαστήρια και πιο έγκαιρη διάγνωση, οι γιατροί καταφέρνουν να βελτιώνουν σταδιακά τα ποσοστά επιβίωσης. Χρησιμοποιούν συνδυασμό αντιμικροβιακών φαρμάκων και στεροειδών, μια θεραπευτική προσέγγιση που φαίνεται να έχει σώσει ζωές.
Σύμφωνα με ειδικούς, έχουν αναγνωριστεί περίπου 400 είδη ελεύθερων αμοιβάδων, αλλά μόλις λίγα είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Μεταξύ αυτών το Naegleria fowleri, που ευθύνεται για την τρέχουσα κρίση. Τα δημόσια εργαστήρια της πολιτείας έχουν πλέον τη δυνατότητα να εντοπίζουν εγκαίρως τους κύριους παθογόνους τύπους, γεγονός που δίνει ελπίδα σε μια μάχη που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν χαμένη.
Deadly “Brain-Eating Amoeba” Outbreak Reported in India
— NEXTA (@nexta_tv) September 18, 2025
Authorities in Kerala state have confirmed dozens of infections with Naegleria fowleri — an amoeba that lives in warm freshwater and can enter the body through the nose while swimming.
Once in the brain, it causes primary… pic.twitter.com/D07pSBywY1