E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφαση για τη Γάζα» ‑ Κοινή δήλωση Ελλάδας και άλλων 4 χωρών

Ελλάδα, Γαλλία, Βρετανία, Σλοβενία και Δανία καλούν το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφαση για κατοχή της Γάζας

Δημοσίευση 10/8/2025 | 20:05

«Το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφαση για τη Γάζα» ‑ Κοινή δήλωση Ελλάδας και άλλων 4 χωρών

«Καλούμε το Ισραήλ να αναστρέψει άμεσα την απόφασή του για τη Γάζα και να μην την υλοποιήσει», λένε με κοινή τους δήλωση την Κυριακή (10.08.2025) Eλλάδα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σλοβενία και Δανία.

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Σλοβενίας σε κοινή τους δήλωση πριν την Έκτακτη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Γάζα καταδίκασαν την απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς -όπως τόνισαν- αυτή η ενέργεια κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Κάλεσαν το Ισραήλ να αναστρέψει αυτή την απόφαση και επανέλαβαν ότι οποιαδήποτε απόπειρα προσάρτησης ή επέκτασης των εποικισμών παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ανέφεραν, κινδυνεύει να αυξήσει τον πόνο των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των ομήρων και να εντείνει την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Επισημάνθηκε η δραματική κατάσταση των παιδιών που πεθαίνουν από ασιτία και των πολιτών που ρισκάρουν τη ζωή τους για να αποκτήσουν τρόφιμα.

Στη δήλωση τους τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη επανέλαβαν την ανάγκη για άρση των περιορισμών στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την άμεση διενέργεια διπλωματικών προσπαθειών για μια μόνιμη εκεχειρία.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι η Χαμάς πρέπει να αφοπλιστεί και η Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας. Οι χώρες καλούν επίσης για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για μια λύση δύο κρατών.

Ολόκληρη δήλωση των ευρωπαϊκών κρατών-μελών του ΣΑΗΕ:

«Εμείς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Σλοβενία, ζητήσαμε την επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Γάζα.

Καταδικάζουμε την απόφαση της Κυβέρνησης του Ισραήλ να επεκτείνει περαιτέρω τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα. Το σχέδιο αυτό κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Καλούμε το Ισραήλ να αναστρέψει άμεσα αυτή την απόφαση και να μην την υλοποιήσει.

Επαναλαμβάνουμε ότι οποιεσδήποτε απόπειρες προσάρτησης ή επέκτασης των εποικισμών παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Η επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των εναπομεινάντων ομήρων, και θα οδηγήσει σε περαιτέρω αχρείαστο πόνο.

Αυτή την εβδομάδα, το Συμβούλιο Ασφαλείας άκουσε μία συγκλονιστική κατάθεση από τον Ιλάι Ντέιβιντ, τον αδελφό του Εβιάταρ Ντέιβιντ, ο οποίος απήχθη βάναυσα από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και κρατείται υπό απάνθρωπες συνθήκες στη Γάζα για πάνω από 21 μήνες.

Η παρουσίασή του ήταν μία αυστηρή υπενθύμιση ότι η ταλαιπωρία των υπόλοιπων ομήρων και των οικογενειών τους πρέπει να τερματιστεί. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καλέσει επανειλημμένα για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. Και είμαστε σαφείς ότι η Χαμάς πρέπει να αφοπλιστεί και να μην έχει μελλοντική συμμετοχή στη διακυβέρνηση της Γάζας, όπου η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο.

Αλλά αυτή η απόφαση της Ισραηλινής Κυβέρνησης δεν θα εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων και θέτει σε κίνδυνο περαιτέρω τις ζωές τους.

Θα επιδεινώσει επίσης την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και κινδυνεύει να προκαλέσει περισσότερους θανάτους και μαζικούς εκτοπισμούς Παλαιστινίων πολιτών.

Η IPC έχει προειδοποιήσει ότι η πείνα εκτυλίσσεται στη Γάζα. Παιδιά πεθαίνουν από ασιτία. Η πείνα είναι τόσο έντονη που απελπισμένοι πολίτες ρισκάρουν τη ζωή τους στα σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας για να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Πρόκειται για μια ανθρωπογενή κρίση και συνεπώς είναι απαραίτητη η επείγουσα δράση για να σταματήσει η ασιτία και να αυξηθεί η βοήθεια στη Γάζα.

Έχουμε ένα σαφές μήνυμα προς το Ισραήλ: άρση των περιορισμών στην παράδοση βοήθειας, ώστε ο ΟΗΕ και οι καθιερωμένοι ανθρωπιστικοί εταίροι να μπορούν να επιχειρούν με ασφάλεια και σε κλίμακα, σύμφωνα με τις αρχές της ανθρωπιάς, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να μπορούν να επιχειρούν διεθνείς ΜΚΟ στη Γάζα. Οι αδικαιολόγητες απαιτήσεις για βίζα και εγγραφή από το Ισραήλ πρέπει να αφαιρεθούν και όλοι οι χερσαίοι δρόμοι να ανοίξουν για τις βασικές προμήθειες, περιλαμβανομένων τροφίμων, γάλακτος για βρέφη, φαρμάκων, καυσίμων και καθαρού νερού.

Μετά από 22 μήνες ταλαιπωρίας στη Γάζα, τώρα είναι η ώρα για διπλωματία, όχι για περισσότερους πολέμους.

Η εκεχειρία νωρίτερα φέτος έδειξε τι μπορεί να επιτευχθεί όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Τερμάτισε τη σφαγή. Οι όμηροι επανενώθηκαν με τους αγαπημένους τους. Η αποτελεσματική ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε σε εκείνους που είχαν επείγουσα ανάγκη.

Η διεθνής διάσκεψη για τη λύση των δύο κρατών τον περασμένο μήνα, που συν-προεδρεύεται από τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία, ήταν μια ισχυρή επίδειξη της δύναμης της διεθνούς αποφασιστικότητας να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον και να παραδώσουμε μακροπρόθεσμη ειρήνη για Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους και την περιοχή.

Καλούμε και τις δύο πλευρές να εξασφαλίσουν άμεση και μόνιμη εκεχειρία, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και να προχωρήσουν επειγόντως τις προσπάθειες για την επίτευξη μίας λύσης δύο κρατών».

Γάζα: Το σχέδιο του Ισραήλ κινδυνεύει να προκαλέσει «μία νέα καταστροφή» στην περιοχή

«Γινόμαστε μάρτυρες ήδη μιας ανθρωπιστικής καταστροφής αδιανόητου μεγέθους στη Γάζα», δήλωσε ο Μίροσλαβ Τζένκα, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τη σύγκρουση αυτή.

Αν τα σχέδια για την κατάληψη της πόλης του παλαιστινιακού θύλακα «εφαρμοστούν, κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια νέα καταστροφή στη Γάζα, που θα αντηχήσει σε όλη την περιοχή και θα προκαλέσει νέους αναγκαστικούς εκτοπισμούς, σκοτωμούς και καταστροφές – καθιστώντας ακόμη πιο αφόρητα τα δεινά του πληθυσμού», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Τουρκία ‑ Αισθητός και σε νησιά του Αιγαίου

Κόσμος 10.08.2025
Στη συνέχεια σημειώθηκαν τρεις ακόμη μετασεισμοί - Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός στη Μυτιλήνη

Υποχώρησε ασανσέρ στο «Γεννηματάς»: Από θαύμα γλίτωσε γιατρός

Ελλάδα 10.08.2025
«Υπήρχαν όλα τα πιστοποιητικά ελέγχου» λέει η ΠΟΕΔΗΝ

«Το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφαση για τη Γάζα» ‑ Κοινή δήλωση Ελλάδας και άλλων 4 χωρών

Ελλάδα 10.08.2025
Ελλάδα, Γαλλία, Βρετανία, Σλοβενία και Δανία καλούν το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφαση για κατοχή της Γάζας

Καιρός: Ανεμοι έως 8 μποφόρ και θερμοκρασία στους 41°C μέχρι την Τρίτη

Καιρός 10.08.2025
Εξασθένηση των βοριάδων από την Πέμπτη

Κoκαΐvη αξίας 5,5 εκ. ευρώ σε κοντέινερ από τη Λατινική Αμερική – Τρεις συλλήψεις στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα 10.08.2025
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή

Τροχαίο στην Ποσειδώνος: Nεκρός ο οδηγός που έπαθε ανακοπή και καρφώθηκε σε τούνελ

Ελλάδα 10.08.2025
Αμεσα έσπευσαν στο σημείο αστυνομία καθώς και ασθενοφόρο που μετέφερε τον άτυχο άνδρα στο Τζάνειο νοσοκομείο

Συγκλονιστικές εικόνες: Χελώνα καρέτα ‑ καρέτα γέννησε ενώ μπροστά της καιγόταν η Κερατέα

Ελλάδα 10.08.2025
Ενώ μαινόταν ο πύρινος εφιάλτης, μία χελώνα άφησε τα αυγά της στην παραλία Αλυκών της Αναβύσσου

Νέες ταυτότητες: Πόσο κοστίζει στον κάθε πολίτη η έκδοση ‑ Πότε λήγει η προθεσμία

Ελλάδα 10.08.2025
Η αλλαγή στις ταυτότητές μας είναι αναγκαστική

Τι σημαίνει τελικά η ευχή «Καλή Παναγιά» ‑ Είναι σωστό ή λάθος;

Ελλάδα 10.08.2025
Η φράση χρησιμοποιείται κυρίως λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, και ουσιαστικά λειτουργεί όπως το «Καλό Πάσχα» ή το «Καλά Χριστούγεννα»

Κύπρος: Συγκινεί η κόρη του Τάσου Ισαάκ ‑ «Δε δεχόμαστε να μιλούν για θυσία»

Ελλάδα 10.08.2025
Να συλληφθούν οι δολοφόνοι με σκοπό να ανοίξει και ο δρόμος της απελευθέρωσης, κάλεσε η Αναστασία, κόρη του Τάσου Ισαάκ

Αυτές είναι οι αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης: Τι συνέβη με το μάθημα της Οικονομίας

Ελλάδα 10.08.2025
Σαρωτικές παρεμβάσεις από το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες