E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πόλη που τον τελευταίο χρόνο δεν είχε ούτε έναν θάνατο από τροχαίο

Ένα σημαντικότατο επίτευγμα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/8/2025 | 00:11

Η πόλη που τον τελευταίο χρόνο δεν είχε ούτε έναν θάνατο από τροχαίο
@wikipedia.org

Το Ελσίνκι δεν έχει καταγράψει ούτε ένα θανατηφόρο ατύχημα που σχετίζεται με την κυκλοφορία τον τελευταίο χρόνο, όπως αποκάλυψαν δημοτικοί αξιωματούχοι αυτή την εβδομάδα.

Παρόλο που οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώνονται σε ολόκληρη την ΕΕ, με μείωση 3% το 2024, τα ατυχήματα με τραγικά αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι συνηθισμένα στις μητροπολιτικές περιοχές. Το να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς ένα τέτοιο ατύχημα είναι ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα για τις περισσότερες πόλεις, πόσο μάλλον για μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Το 2023, 7.807 Ευρωπαίοι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα σε πόλεις της ΕΕ. Πενήντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα στο Βερολίνο πέρυσι και εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στην περιοχή των Βρυξελλών τους τελευταίους 12 μήνες.

Ενώ το Ελσίνκι είναι από τις μικρότερες πρωτεύουσες της ΕΕ, με λίγο λιγότερους από 690.000 κατοίκους, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν και μετακινούνται σε όλη τη μητροπολιτική περιοχή.

Ο Ρόνι Ουτριάινεν, μηχανικός κυκλοφορίας στο Τμήμα Αστικού Περιβάλλοντος της πόλης, δήλωσε στον φινλανδικό τύπο ότι το επίτευγμα οφείλεται σε «πολλούς παράγοντες... αλλά τα όρια ταχύτητας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς».

Επικαλούμενοι δεδομένα που δείχνουν ότι ο κίνδυνος θανάτου πεζών μειώνεται στο μισό με τη μείωση της ταχύτητας πρόσκρουσης ενός αυτοκινήτου από 40 σε 30 χιλιόμετρα την ώρα, οι δημοτικοί αξιωματούχοι επέβαλαν το κατώτερο όριο στις περισσότερες κατοικημένες περιοχές και στο κέντρο της πόλης του Ελσίνκι το 2021.

Τα όρια επιβλήθηκαν με 70 νέες κάμερες ταχύτητας και μια στρατηγική αστυνόμευσης βασισμένη στην εθνική πολιτική «Όραμα Μηδέν», με στόχο την επίτευξη μηδενικών τραυματισμών ή θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την Liikenneturva, τον φορέα ασφάλειας της κυκλοφορίας της Φινλανδίας, δείχνουν ότι οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στο Ελσίνκι έχουν μειωθεί έκτοτε.

Ευρωπαϊκό μοντέλο

Οι αρχές του Ελσίνκι έχουν περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια προσπαθώντας να αναπαράγουν το θαύμα που πέτυχαν για πρώτη φορά το 2019, όταν κανένας πεζός ή ποδηλάτης δεν σκοτώθηκε σε συγκρούσεις αυτοκινήτων.

Ο Utriainen τόνισε ότι η επιτυχία της αποστολής βασίζεται σε μακροπρόθεσμες πολιτικές κινητικότητας που βασίζονται σε δεδομένα και στρατηγικές αστικής ανάπτυξης που έχουν μεταμορφώσει την κάποτε αυτοκινητοκεντρική πρωτεύουσα. Σε πολλά μέρη της πόλης, οι δρόμοι έχουν στενέψει και έχουν φυτευτεί δέντρα με σκοπό να κάνουν τους οδηγούς να αισθάνονται άβολα, η λογική είναι ότι τα σύνθετα αστικά τοπία αναγκάζουν τους οδηγούς να κινούνται πιο προσεκτικά μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Η πόλη έχει επίσης επενδύσει σε νέες υποδομές πεζών και ποδηλάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων που εκτείνεται σε πάνω από 1.500 χιλιόμετρα. Έχει ενισχύσει το δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών της με λεωφορεία χωρίς άνθρακα και αυτόνομα, και έχει λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μια νέα γραμμή τραμ.

Ο Utriainen δήλωσε ότι οι αναβαθμίσεις βοήθησαν «στη μείωση της χρήσης αυτοκινήτων και, μαζί με αυτήν, του αριθμού των σοβαρών ατυχημάτων». Και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 2003 και 2023, ο αριθμός των τραυματισμών που σχετίζονται με την κυκλοφορία στην πόλη μειώθηκε από 727 σε μόλις 14.

Η επιτυχία του Ελσίνκι σημειώνεται στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για τον περιορισμό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Νωρίτερα φέτος, ο Επίτροπος Μεταφορών Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε ότι οι περισσότερες χώρες - μέλη δεν ήταν σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τον στόχο της ΕΕ για το 2018, δηλαδή μείωση στο μισό των θανάτων που σχετίζονται με τροχαία ατυχήματα έως το 2030.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το «καρπούζι» είναι τουρκική λέξη: Ποια είναι η ελληνική ονομασία του;

Stories 08.08.2025
Ακόμα ένα γευστικό δάνειο από την Ανατολή

Ολυμπιακή αδικία ή καθυστερημένη δικαιοσύνη; Η υπόθεση της Jordan Chiles συνεχίζεται

Πρόσωπα 08.08.2025
Η Jordan Chiles θυμάται το μετάλλιο που της πήραν

Ιαπωνία: «Χάθηκαν» 900.000 κάτοικοι μέσα σε έναν χρόνο

Stories 08.08.2025
Ένα εντυπωσιακό στατιστικό

Στοιχειωμένα σπίτια της Αθήνας: Τα φαντάσματα των κτιρίων της πόλης

Stories 08.08.2025
Τα σπίτια που κάποιοι δεν χορταίνουν να κοιτάζουν, ενώ άλλοι αλλάζουν πεζοδρόμιο

Ποιος ήταν ο άντρας που ήταν χαμένος από το 1997 – Τον βρήκαν παγωμένο και άθικτο

Πρόσωπα Χτες
Η λογική πίσω από την ανακάλυψη: Γιατί εντοπίστηκε τώρα το πτώμα που αγνοούνταν επί 28 χρόνια

Η χειρότερη φωτιά των ΗΠΑ καίει ανεξέλεγκτα εδώ και ένα μήνα

Περιβάλλον Χτες
Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχει γίνει φέτος ακόμη πιο λεπτό ζήτημα στην αμερικανική Δύση

Είναι το σπίτι σου σωστά προετοιμασμένο για την κλιματική κρίση; Οι 5 κινήσεις που θα σε σώσουν από τον καύσωνα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On Χτες
Μιλήσαμε με τον Κώστα Καλούδη της Greenpeace για τη νέα τους έρευνα που σοκάρει

Η «Μεγάλη Γοργόνα» που ξεσήκωσε τη Δανία: Το άγαλμα που προκάλεσε σάλο

Stories Προχτές
Κατηγορίες για σεξισμό και χυδαιότητα οδήγησαν στην απομάκρυνση του αγάλματος