Καταπέλτης η εισαγγελέας για τον δολοφόνο της Κυριακής Γρίβα: Τη σκότωσε για να εκδικηθεί που τον χώρισε
Τα μοιραία οκτώ δευτερόλεπτα που χρειάστηκε ο δράστης για να τη δολοφονήσει
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/7/2025 | 19:44

Καταπέλτης εμφανίστηκε η εισαγγελέας Βασιλική Δημοπούλου κατά την αγόρευσή της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ζητώντας την ενοχή του κατηγορούμενου για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα. Όπως ανέφερε, ενήργησε με απόλυτη ψυχραιμία και προσχεδιασμένα, απορρίπτοντας πλήρως τον ισχυρισμό της υπεράσπισης περί μειωμένου καταλογισμού.
«Το θεωρώ έγκλημα πάθους, ήθελε να εκδικηθεί την Κυριακή γιατί τον χώρισε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ανάλυσή της, το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας έδειξε πως ο κατηγορούμενος χρειάστηκε μόλις οκτώ δευτερόλεπτα για να αφαιρέσει τη ζωή της Κυριακής, ενεργώντας ψύχραιμα και μεθοδικά.
«Με γρήγορο βηματισμό κατευθύνθηκε προς την Κυριακή... Η πρώτη εικόνα που μεταφέρει ο φρουρός είναι ότι ο κατηγορούμενος αφαιρεί την 5η μαχαιριά από την πλάτη της Κυριακής και εκείνη καταρρέει», είπε η εισαγγελέας, συνεχίζοντας: «Μέσα σε 8 δευτερόλεπτα ο κατηγορούμενος, που επικαλείται μειωμένο καταλογισμό, έπληξε με μαχαιριές καίρια σημεία του σώματος της Κυριακής... Ο θάνατος της Κυριακής οφείλεται στα πολλαπλά τραύματα».
Σχέδιο εκδίκησης και ακραία βία
Η εισαγγελέας έκανε λόγο για προμελετημένο έγκλημα, ενώ επικαλέστηκε την κατάθεση του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας, ο οποίος ανέφερε ότι τα χτυπήματα ήταν «στοχευμένα και δυνατά με μόνο σκοπό το θάνατο της Κυριακής». Όπως σημείωσε: «Πάλεψε για να σωθεί», ενώ πρόσθεσε πως «η βία ήταν ακραία».
«Ήταν τέτοια η ένταση που ο κατηγορούμενος έφτασε στο σημείο να της σπάσει τα οστά και να φτάσει στον πνεύμονα. Ήταν προαποφασισμένη η πράξη του», υπογράμμισε η κ. Δημοπούλου. Στην αίθουσα, η μητέρα της Κυριακής ξέσπασε σε δάκρυα.
«Χειριστικός και παθολογικά ζηλιάρης»
Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του κατηγορούμενου, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα άτομο «χειριστικό», που «ζηλεύει παθολογικά», θεωρούσε την Κυριακή «κτήμα του» και προσπαθούσε να την απομονώσει από το περιβάλλον της.
«Ήλεγχε το κινητό της, έτσι βρέθηκε στο ΑΤ, και την παρακολουθούσε από το “έξυπνο” ρολόι που της είχε χαρίσει», ανέφερε, ενώ σημείωσε πως η ίδια η Κυριακή πίστευε – εσφαλμένα – ότι θα μπορούσε να τον αλλάξει: «Η Κυριακή είχε την ψευδαίσθηση ότι μπορούσε να τον αλλάξει, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει».
Η εισαγγελέας διάβασε και χειρόγραφο σημείωμα της Κυριακής προς τον κατηγορούμενο:
«Ψυχή μου δεν αντέχω άλλο... έδωσα όσα είχα και παραπάνω και μόνο με πληγώνεις... Ήθελα πολύ να αλλάξεις και να μου συμπεριφέρεσαι όπως μου αξίζει. Αλλά δεν θα είμαι εδώ. Ήταν απλή καθαρή αγάπη...»
«Χάνομαι» — τα τελευταία της λόγια
Η πιο συγκλονιστική στιγμή ήρθε όταν η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην τελευταία φράση της Κυριακής:
«Η μεταφορική χρήση του ρήματος “χάνομαι” έγινε πραγματικότητα, γιατί την ώρα που ξεψυχούσε η τελευταία της φράση ήταν “χάνομαι”».
Η επίθεση σημειώθηκε λίγη ώρα μετά την επίσκεψη της Κυριακής στο αστυνομικό τμήμα. Όπως περιέγραψε η εισαγγελέας, ο δράστης την παρακολουθούσε με GPS και έστησε καρτέρι:
«Εκείνη τρομοκρατήθηκε και ζήτησε από τον φίλο που τη συνόδευε να συνεχίσει να οδηγεί. Πήγαν στο ΑΤ... Τους είπε θα καλέσω την άμεση δράση... εκκρεμεί δικογραφία για τους αστυνομικούς, δεν θα επεκταθώ...»
Καμία ψυχική νόσος, καμία σύγχυση
Απορρίπτοντας τα επιχειρήματα της υπεράσπισης περί διπολικής διαταραχής, η εισαγγελέας ξεκαθάρισε πως όλες οι αναφορές σε ψυχιατρικές νοσηλείες σχετίζονται με χρήση ουσιών και όχι με διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια.
«Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος έπασχε, κατά το χρόνο που διέπραξε τα εγκλήματα, από σοβαρή ψυχική νόσο που να μειώνει τον καταλογισμό του… Συνεπώς, δεν υφίσταται διπολική διαταραχή. Καμία ψυχική διαταραχή δεν τον οδήγησε στο έγκλημα», ανέφερε.
«Την ήθελε μόνο για τον εαυτό του»
Κλείνοντας την αγόρευσή της, η εισαγγελέας στάθηκε στον ερωτικό χαρακτήρα του εγκλήματος.
«Το θεωρώ έγκλημα πάθους, ήθελε να εκδικηθεί την Κυριακή Γρίβα... Θεωρώ δεδομένο ότι του είπε δεν υπάρχει [επανένωση]... Εξαιτίας της διακοπής της σχέσης μετά από πρωτοβουλία της, θέλησε να την εκδικηθεί, να μην τη έχει κανένας άλλος».
Η αγόρευση ολοκληρώθηκε με μία φράση της μητέρας της Κυριακής, που όπως τόνισε η εισαγγελέας, αποδίδει με σπαρακτική ακρίβεια τη φρίκη της υπόθεσης:
«Η Κυριακή μας, είπε η μητέρα, απλόχερα του πρόσφερε την αγάπη της και αυτός της ανταπόδωσε με πέντε μαχαιριές».