E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι ευρωπαίοι εισαγγελείς προχωρούν σε ποινική αξιολόγηση Βορίδη και Αυγενάκη

Φέρονται να σχετίζονται με τα αδικήματα της συνέργειας σε απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τελεσθείσας από κοινού και κατ’ επανάληψη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/7/2025 | 14:42

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι ευρωπαίοι εισαγγελείς προχωρούν σε ποινική αξιολόγηση Βορίδη και Αυγενάκη

Οι πρώην υπουργοί Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης φέρονται να εμπλέκονται ποινικά στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με εισαγγελική πρόταση που περιλαμβάνεται στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα νέα», οι δύο πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης φέρονται να εμπλέκονται στα αδικήματα της συνέργειας σε απιστία σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράξη που φέρεται να τελέστηκε από κοινού και κατ’ επανάληψη, προκαλώντας ζημία άνω των 120.000 ευρώ.

Επίσης, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ηθική αυτουργία στην ίδια αξιόποινη πράξη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ.

Το βαρύ «κατηγορώ» προκύπτει από αναφορά που περιλαμβάνεται στο 36 σελίδων διαβιβαστικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPΟ) για την παραπομπή της υπόθεσης στις εθνικές Αρχές.

Ουσιαστικά, το έγγραφο λαμβάνει υπόψη την πρόταση των ευρωπαίων αντιπροσώπων εισαγγελέων Ευγενίας Κυβέλου και Ελένης Σίσκου, η οποία υποβλήθηκε προς το 10ο Μόνιμο Τμήμα των κεντρικών τής υπηρεσίας τους.

Ακόμα, σε αντίθεση με τη συνήθη διαδικασία που ισχύει στο εθνικό δίκαιο και το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, όπου οι εισαγγελείς δεν αξιολογούν ποινικά υπουργούς και πρώην υπουργούς, οι ευρωπαίοι εισαγγελείς προχωρούν σε ποινική αξιολόγηση στην πρότασή τους, κατ’ εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου και του Εσωτερικού Κανονισμού Διαδικασίας της ΕPPO, όπως χαρακτηριστικά διευκρινίζουν.

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας μπαίνουν ειδικά οι πρώην υπουργοί Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης, γεγονός που αποκαλύπτει το βάρος των στοιχείων εναντίον τους.

Στην αναφορά τονίζεται:

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι, κατά τη διάρκεια της παρούσας έρευνας, προέκυψαν ενδείξεις για αδικήματα (i) συνέργειας σε κατάχρηση κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και (ii) ηθικής αυτουργίας στην τέλεση κατάχρησης κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης [Αρθρο 22(1) του Κανονισμού EPPO, 5(1), 4(3) και 4β της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1371], τα οποία υπάγονται στο εθνικό δίκαιο ως:

(α) Συνέργεια σε απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ επανάληψη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ.

(β) Ηθική αυτουργία σε απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ επανάληψη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ. [Αρθρα 26α, 27, 46(1), 47, 94, 98, 390(1)(β-α) του Ποινικού Κώδικα και 24(4), 26(1)(3) του Ν. 4689/2020].

Τα αδικήματα αυτά φέρονται να σχετίζονται με:

(α) Τον Μάκη Βορίδη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από 09/07/2019 έως 05/01/2021

(β) Τον Ελευθέριο Αυγενάκη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από 27/06/2023 έως 14/06/2024».

«Η αντικατάσταση Βάρρα και Σημανδράκου αποδείχθηκε ότι συνέβαλε στη διατήρηση των παθογενειών του συστήματος»

Οι εντεταλμένες εισαγγελείς, ακόμα, κάνουν ειδική αναφορά στις καταθέσεις των πρώην προέδρων του ΟΠΕΚΕΚΕ, Γρήγορη Βάρρα και Ευάγγελου Σημανδράκου.

Αναλυτικά, η πρόταση αναφέρει ότι οι παραπάνω ενέργειες «διευκολύνθηκαν με διάφορους τρόπους: με περιορισμό των εξουσιών των ελεγκτών μέσω τροποποιήσεων εγκυκλίων σχετικά με διοικητικούς και άλλους ελέγχους, με παρεμπόδιση της εισαγωγής αποτελεσματικών μεθόδων ανίχνευσης και ελέγχου, με στοχοποίηση υπαλλήλων που εντόπιζαν παρακάμψεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας μέσω πειθαρχικών και ποινικών διαδικασιών, με την πλήρη εξάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις υπηρεσίες του τεχνικού συμβούλου, ο οποίος τοποθετούσε κάθε Διοίκηση του Οργανισμού υπό άμεση και συνεχή απειλή αποτυχίας στην έγκαιρη και ορθή καταβολή των πληρωμών. Επίσης, το γεγονός ότι τα κεφάλια των Διευθύνσεων και των Τμημάτων παρέμεναν τα ίδια για πολλά χρόνια, σε συνδυασμό με τη δομή του ΟΠΕΚΕΠΕ, τους επέτρεπε να μη γίνονται αντιληπτοί όταν παρανομούσαν και δημιουργούσε περαιτέρω εξάρτηση των άπειρων διοικήσεων. Επιπλέον, η αντικατάσταση του Γρηγόρη Βάρρα και αργότερα του Ευάγγελου Σημανδράκου αποδείχθηκε ότι συνέβαλε στη διατήρηση των παθογενειών του συστήματος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γερμανία – Τουρκία 88‑83: Πρωταθλήτρια Ευρώπης για 2η φορά στην ιστορία της

Αθλητικά Νέα 14.09.2025
Νέα μεγάλη κούπα για τα «πάντσερ»

Λεβαδειακός – ΑΕΚ 0‑1: Έκανε το 3×3 με χρυσή αλλαγή τον Κοϊτά

Αθλητικά Νέα 14.09.2025
Νέα νίκη για την Ένωση

Eurobasket 2025: Δάκρυσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην απονομή του χάλκινου μεταλλίου

Ελλάδα 14.09.2025
Μεγάλες στιγμές για την Εθνική Ελλάδας -

Ελλάδα – Φινλανδία 92‑89: Χάλκινο για την Ελλάδα με ιστορική υπογραφή Αντετοκούνμπο στο Eurobasket

Αθλητικά Νέα 14.09.2025
Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη επέστρεψε στο βάθρο μετά από 16 χρόνια

Η δoλoφovία του Τσάρλι Κερκ εγείρει φόβους για αρχή ενός πιο σκοτεινού κεφαλαίου βίας στις ΗΠΑ

Κόσμος 14.09.2025
Τα social media και η ευρεία διαθεσιμότητα όπλων καθιστούν αυτήν την εποχή πιο επικίνδυνη και η βία ενδέχεται να αυξηθεί

Σάλος στις ΗΠΑ από τη δήλωση παρουσιαστή του Fox News για «θαvατηφόρα ένεση στους αστέγους»

Κόσμος 14.09.2025
Πολλοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων απαίτησαν την αποπομπή του παρουσιαστή

Συνελήφθη ο γιος του Σωκράτη Μάλαμα

Ελλάδα 14.09.2025
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για βία κατά υπαλλήλων, εξύβριση, απειλή και απλές σωματικές βλάβες

Μονή Σινά: Νέος Αρχιεπίσκοπος ο Συμεών Παπαδοπουλος

Ελλάδα 14.09.2025
Καθολική αποδοχή από τα μέλη της Σιναϊτικης Αδελφότητας - Ψηφίστηκε και από τις δύο πλευρές

Αγριος τσακωμός μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Ελλάδα 14.09.2025
Ο ένας έχει πέσει στο πάτωμα με τους υπόλοιπους να τον χτυπάνε ασταμάτητα με ένα κοντάρι