Η ιδέα ότι οι μαμάδες έχουν βιολογικό «ραντάρ» για το μωρό που κλαίει, ενώ οι μπαμπάδες κοιμούνται αμέριμνοι, κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες. Όμως, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία δείχνει ότι οι διαφορές στην ακουστική ευαισθησία μεταξύ των δύο φύλων είναι τελικά ελάχιστες.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emotion, έδειξε πως οι γυναίκες είναι μόνο 14% πιο πιθανό να ξυπνήσουν από χαμηλής έντασης ήχους. Όταν όμως το κλάμα φτάσει σε κανονικά επίπεδα, άνδρες και γυναίκες αντιδρούν το ίδιο.
Στο δεύτερο σκέλος της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 117 ζευγάρια γονέων κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού. Παρόλο που και οι δύο άκουγαν το μωρό, οι μητέρες ήταν αυτές που σηκώνονταν πολύ πιο συχνά.
Το κρίσιμο συμπέρασμα; Η διαφορά δεν οφείλεται τόσο στη βιολογία, όσο στην κοινωνική πραγματικότητα: οι γυναίκες έχουν συνήθως μεγαλύτερη άδεια μητρότητας, ασχολούνται περισσότερο με τον θηλασμό και αποκτούν ταχύτερα εμπειρία φροντίδας.
«Οι άντρες μπορούν να ξυπνήσουν. Απλώς τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται, γιατί το έχει ήδη κάνει η σύντροφός τους», επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Η φροντίδα του παιδιού είναι κοινή ευθύνη. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να θεωρούμε το «ξύπνημα στη μέση της νύχτας» αποκλειστικό προνόμιο των μαμάδων.