Financial Times: Ο Τραμπ ρώτησε τον Ζελένσκι αν μπορεί να χτυπήσει τη Μόσχα
Το περιεχόμενο των συζητήσεων μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις αρχές Ιουλίου φέρνουν στο φως οι Financial Times
Δημοσίευση 15/7/2025 | 13:54

Μετά το τηλεφώνημα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν που εξόργισε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να τηλεφώνησε στον Ζελένσκι για να τον ρωτήσει αν μπορεί να πετύχει πλήγματα σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη.
Το περιεχόμενο των συζητήσεων μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις αρχές Ιουλίου φέρνουν στο φως οι Financial Times, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ρώτησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας αν έχει τη δυνατότητα να πλήξει τη Μόσχα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ενθαρρύνει ιδιωτικά την Ουκρανία να εντείνει τις επιθέσεις σε βάθος εντός του ρωσικού εδάφους και έφτασε στο σημείο να ρωτήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν μπορεί να πλήξει τη Μόσχα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δώσουν όπλα μακράς εμβέλειας, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των συζητήσεων, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στις 4 Ιουλίου και σηματοδοτεί ριζική αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη στάση του Τραμπ για τον πόλεμο και τις υποσχέσεις του περί αποχώρησης των ΗΠΑ από ξένες συγκρούσεις.
“Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα;”
Αν και δεν είναι σαφές αν η Ουάσινγκτον θα προμηθεύσει τέτοια όπλα, η συζήτηση φανερώνει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια του Τραμπ για την άρνηση του Πούτιν να συμμετάσχει σε συνομιλίες για εκεχειρία στην Ουκρανία που πρότεινε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος στο παρελθόν είχε υποσχεθεί να “τελειώσει τον πόλεμο μέσα σε μια μέρα”.
Η συνομιλία με τον Ζελένσκι προκλήθηκε από το τηλεφώνημα που είχε προηγηθεί, στις 3 Ιουλίου, μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, το οποίο ο Τραμπ περιέγραψε ως “κακό”.
Δύο άτομα που έλαβαν γνώση για το περιεχόμενο της συνομιλίας Τραμπ – Ζελένσκι ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρώτησε τον Ουκρανό ομόλογό του αν θα μπορούσε να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά εντός ρωσικού εδάφους, αν του παρείχαν τα κατάλληλα όπλα.
«Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα; … Και την Αγία Πετρούπολη επίσης;» ρώτησε ο Τραμπ, σύμφωνα με τις πηγές.
Ο Ζελένσκι φέρεται να απάντησε: «Απόλυτα. Αν μας δώσετε τα όπλα, μπορούμε».
Ο Τραμπ φέρεται να στήριξε την ιδέα, λέγοντας ότι πρόκειται για στρατηγική που θα “τους κάνει να νιώσουν τον πόνο” και θα αναγκάσει το Κρεμλίνο να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ένας δυτικός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για την κλήση δήλωσε ότι η συζήτηση αντανακλά την αυξανόμενη διάθεση των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας να της παράσχουν όπλα μακράς εμβέλειας που θα μπορούσαν να «φέρουν τον πόλεμο στους Μοσχοβίτες» — διάθεση που, όπως είπε, εκφράζεται πλέον και από Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Λευκός Οίκος και το γραφείο του Ζελένσκι δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Η συζήτηση Τραμπ – Ζελένσκι οδήγησε στη σύνταξη μιας λίστας πιθανών όπλων, την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν στον Ουκρανό πρόεδρο στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τρεις πηγές.
Σε συνάντηση με Αμερικανούς αμυντικούς αξιωματούχους και μεσολαβητές από χώρες του ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι έλαβε έναν κατάλογο με συστήματα για πλήγματα μακράς εμβέλειας που θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ουκρανία μέσω μεταβίβασης από τρίτες χώρες.
Αυτός ο μηχανισμός θα επέτρεπε στον Τραμπ να παρακάμψει το πάγωμα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας από το Κογκρέσο, εγκρίνοντας πωλήσεις όπλων σε ευρωπαϊκούς συμμάχους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα τα παραχωρούσαν στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία φέρεται να ζήτησε πυραύλους Tomahawk — πυραύλους cruise ακριβείας με εμβέλεια περίπου 1.600 χιλιομέτρων. Ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση Τραμπ όσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέφρασαν ανησυχίες για την έλλειψη αυτοσυγκράτησης από πλευράς Κιέβου, ανέφερε άτομο που γνωρίζει τη λίστα.
Τα όπλα που εξετάζονται να δοθούν στον Ζελένσκι
Σε συνάντηση τη Δευτέρα στο Οβάλ Γραφείο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο Τραμπ ανακοίνωσε σχέδιο για την παροχή στην Ουκρανία συστημάτων αεράμυνας Patriot και αναχαιτιστικών πυραύλων, αλλά δεν αποκάλυψε άλλες αποστολές οπλικών συστημάτων.
Ο Τραμπ δήλωσε πως είναι “πολύ δυσαρεστημένος” με τη Ρωσία και τον πρόεδρό της, για την απουσία προόδου προς μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. «Είμαι απογοητευμένος από τον Πούτιν γιατί πίστευα πως θα είχαμε συμφωνία πριν από δύο μήνες».
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας και πρώην πρόεδρος, σχολίασε σκωπτικά: «Ο Τραμπ εξέδωσε ένα θεατρικό τελεσίγραφο στο Κρεμλίνο … Η Ρωσία δεν ενδιαφέρθηκε», έγραψε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
Δύο από τα άτομα που ενημερώθηκαν για τη συνομιλία Τραμπ – Ζελένσκι ανέφεραν πως μεταξύ των όπλων που συζητήθηκαν ήταν και το σύστημα πυραύλων Atacms (Army Tactical Missile System).
Η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει Atacms που παρείχαν οι ΗΠΑ, με εμβέλεια έως 300 χλμ, για να πλήξει στόχους σε κατεχόμενα εδάφη και βαθύτερα εντός της Ρωσίας. Αυτοί εκτοξεύονται από τα συστήματα HIMARS, που έχει παραδώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Ωστόσο, η εμβέλειά τους δεν επαρκεί για να φτάσουν στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.
Πώς θα αντιδράσει η Μόσχα;
Η Ρωσία έχει απειλήσει επανειλημμένα με αντίποινα σε δυτικούς στόχους για τις προμήθειες προηγμένων όπλων στην Ουκρανία, χωρίς όμως να προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια.
Όταν η Ουκρανία χρησιμοποίησε πρώτη φορά Atacms για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους εντός ρωσικού εδάφους τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο πόλεμος «απέκτησε στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα» και απάντησε με δοκιμαστική εκτόξευση του Oreshnik, ενός πειραματικού πυραύλου μέσης εμβέλειας, στην πόλη Ντνίπρο.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Μόσχα έχει το δικαίωμα να «χρησιμοποιήσει τα όπλα της εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων χωρών που επιτρέπουν να χρησιμοποιούνται τα δικά τους όπλα εναντίον των δικών μας εγκαταστάσεων και, αν η επιθετική δράση κλιμακωθεί, θα απαντήσουμε εξίσου αποφασιστικά και συμμετρικά».
Μετά τις επιθέσεις με Atacms, η Ρωσία δημοσίευσε ανανεωμένο δόγμα για τα πυρηνικά της, το οποίο μείωσε το όριο χρήσης τους. Οι αλλαγές μπορεί να προβλέπουν ακόμη και πυρηνικό πρώτο πλήγμα κατά των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας — των τριών πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ — ως απάντηση σε πλήγματα με Atacms και πυραύλους Storm Shadow.
Οι ΗΠΑ κατά καιρούς προειδοποιούσαν την Ουκρανία να μην χρησιμοποιεί τέτοια όπλα για επιθέσεις εντός Ρωσίας, αλλά αυτές οι επιφυλάξεις φαίνεται πως μειώνονται.
Η Ουκρανία έχει βασιστεί κυρίως σε δικής της παραγωγής drones μακράς εμβέλειας για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά εντός Ρωσίας.
Τελεσίγραφο 50 ημερών Τραμπ στον Πούτιν για την Ουκρανία
Η πιο τολμηρή επίθεσή της πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου, όταν η υπηρεσία ασφαλείας SBU εξαπέλυσε σμήνη drones αυτοκτονίας που είχαν μεταφερθεί στη Ρωσία κρυμμένα μέσα σε προκατασκευασμένα σπίτια και επιτέθηκε στον στόλο στρατηγικών βομβαρδιστικών της Ρωσίας. Τα αεροσκάφη αυτά χρησιμοποιούνταν για βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων. Τουλάχιστον 12 καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Το Κίεβο ονόμασε την επιχείρηση «Ιστός της Αράχνης».