Ιστορική συμφωνία: Η Νέα Καληδονία θα ανακηρυχθεί κράτος
Η Γαλλία και η Νέα Καληδονία κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία: το υπερπόντιο έδαφος παραμένει γαλλικό αλλά αναγνωρίζεται ως νέο κράτος
Δημοσίευση 13/7/2025 | 19:41

Η Γαλλία ανακοίνωσε μια ιστορική συμφωνία με τη Νέα Καληδονία, το υπερπόντιο έδαφος στον Ειρηνικό που έχει ταραχθεί από αιματηρές συγκρούσεις υπέρ της ανεξαρτησίας.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, το νησιωτικό σύμπλεγμα θα παραμείνει εντός της Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά θα αποκτήσει νέο καθεστώς ως «Κράτος της Νέας Καληδονίας», ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορική του πορεία.
Ο πρόεδρος Μακρόν, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ, χαρακτήρισε τη συμφωνία «στοίχημα εμπιστοσύνης» και «ιστορική». Μιλώντας στους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, επεσήμανε ότι έπειτα από δύο συμφωνίες και τρία δημοψηφίσματα, η Νέα Καληδονία γυρίζει σελίδα μέσα από μια νέα, ειρηνική σχέση με τη Γαλλία.
Τι προβλέπει η συμφωνία Γαλλίας και Νέας Καληδονίας
Μετά από δέκα ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων κοντά στο Παρίσι, εκπρόσωποι των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων της Νέας Καληδονίας συμφώνησαν στη σύσταση κρατικής οντότητας εντός της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Το νέο καθεστώς προβλέπει:
Συνταγματική κατοχύρωση του "Κράτους της Νέας Καληδονίας"
Διπλή υπηκοότητα, με δυνατότητα συνδυασμού γαλλικής και καληδονιακής
Ψηφοφορία μόνο για κατοίκους με 10ετή διαμονή, για διασφάλιση ισορροπίας
Συμφωνία οικονομικής ανάκαμψης, με έμφαση στον κλάδο του νικελίου
Η Νέα Καληδονία, με πληθυσμό περίπου 270.000 κατοίκων και απόσταση σχεδόν 17.000 χλμ. από το Παρίσι, αποτελεί γαλλικό υπερπόντιο έδαφος από τον 19ο αιώνα. Η τοπική κοινότητα των αυτοχθόνων Κανάκ έχει μακρά ιστορία διεκδίκησης της ανεξαρτησίας, κάτι που εκφράστηκε μέσα από τρία δημοψηφίσματα μεταξύ 2018 και 2021 — όλα με αποτέλεσμα κατά της απόσχισης.
Οι εντάσεις κορυφώθηκαν ξανά τον Μάιο του 2024, μετά από κυβερνητικά σχέδια για επέκταση του εκλογικού δικαιώματος σε μη-ιθαγενείς κατοίκους, κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και βίαιες συγκρούσεις, με 14 νεκρούς και ζημιές άνω των 2 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία και στα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου το φθινόπωρο του 2025, ενώ η τελική έγκριση θα δοθεί με δημοψήφισμα στη Νέα Καληδονία, που έχει προγραμματιστεί για το 2026.
Με αυτή την εξέλιξη, η Γαλλία φιλοδοξεί να εξασφαλίσει μια πιο σταθερή, θεσμική και ειρηνική συνύπαρξη με την υπερπόντια επικράτειά της, αναγνωρίζοντας τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τις εθνικές ευαισθησίες των Κανάκ.