E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκρήξεις σε πλοίο του Χάρη Βαφειά: Επίθεση με μαγνητικές νάρκες το πιθανό αίτιο

Η έρευνα δείχνει πιθανή δολιοφθορά με τοποθέτηση εκρηκτικών στον πυθμένα

Δημοσίευση 8/7/2025 | 15:47

Εκρήξεις σε πλοίο του Χάρη Βαφειά: Επίθεση με μαγνητικές νάρκες το πιθανό αίτιο

Η πιο πρόσφατη τέτοια περίπτωση ήταν το Vilamoura, του ελληνικών συμφερόντων ομίλου TMS Tankers, που χτυπήθηκε στα ανοικτά της Λιβύης στις 27 Ιουνίου.

Δύο διαδοχικές εκρήξεις στο μηχανοστάσιο του δεξαμενόπλοιου Eco Wizard, ιδιοκτησίας της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας StealthGas, εισηγμένης στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης και συμφερόντων Χάρη Βαφειά, σημειώθηκαν την Κυριακή 6 Ιουλίου στο ρωσικό λιμάνι Ουστ-Λούγκα, κατά τη διάρκεια φόρτωσης αμμωνίας. Οι Αρχές εκτιμούν ότι επρόκειτο για επίθεση με μαγνητικές νάρκες (limpet mines), παρόμοια με άλλες επιθέσεις που έχουν καταγραφεί φέτος.

Οι ρωσικές και διεθνείς ναυτιλιακές Αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό μετά τις δύο ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν με διαφορά περίπου δέκα λεπτών στο μηχανοστάσιο του Eco Wizard, σημαίας Νήσων Μάρσαλ, κατά τη διάρκεια φόρτωσης αμμωνίας στο τερματικό της JSC EuroChem στο Ουστ-Λούγκα.


Οι εκρήξεις προκάλεσαν εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο, κλίση της πρύμνης προς αριστερά, καθώς και διαρροή υγρής αμμωνίας στη θάλασσα. Οι 23 ναυτικοί απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών χαρακτήρισε τη διαρροή «ελαφριά», τονίζοντας πως το πλοίο δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο βύθισης. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση και τις καιρικές συνθήκες, η διαρροή περιορίστηκε χωρίς περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Η απομάκρυνση όλων των μελών του πληρώματος ολοκληρώθηκε χωρίς απώλειες ή τραυματισμούς, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε την έναρξη επίσημης έρευνας. Δύτες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού ανέλαβαν να επιθεωρήσουν το πλοίο προκειμένου να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη υπολειμμάτων εκρηκτικών και να διαλευκάνουν τα ακριβή αίτια του συμβάντος.

Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για επίθεση με μαγνητικές νάρκες, το Eco Wizard θα προστεθεί στον κατάλογο των έξι πλοίων που έχουν στοχοποιηθεί με παρόμοιο τρόπο εντός του 2025.

Η πιο πρόσφατη τέτοια περίπτωση ήταν το Vilamoura, του ελληνικών συμφερόντων ομίλου TMS Tankers, συμφερόντων Γιώργου Οικονόμου, το οποίο χτυπήθηκε στα ανοικτά της Λιβύης στις 27 Ιουνίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Χρυσά» τα όσπρια στο ράφι – Καταγγελίες για αισχροκέρδεια και στρεβλώσεις στην αγορά

Οικονομία 10.11.2025
Η τιμή των οσπρίων παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση

BBC: Αυτό είναι το βίντεο με το μοντάζ στον Τραμπ που οδήγησε στην παραίτηση τον διευθυντή και τη διευθύνουσα σύμβουλο

Κόσμος 10.11.2025
Προβλήματα στο BBC έχει προκαλέσει το μοντάζ που έγινε σε βίντεο από ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ

Απάτη με ακίνητα στην Αθήνα: Πώς έπεσαν στα δίχτυα της Αστυνομίας

Ελλάδα 10.11.2025
Εξιχνιάστηκε απόπειρα απάτης με το πρόσχημα αγοράς ακινήτου μέσω πλειστηριασμού

Γιατί η Nutella σταμάτησε τις αγορές φουντουκιού από την Τουρκία

Κόσμος 10.11.2025
Το εθνικό προϊόν που κάποτε εξασφάλιζε εισόδημα και εξαγωγές, σήμερα γίνεται πηγή πολιτικής έντασης

«Πουλούσε ναρκωτικά μέσα στην εκκλησία» ο παλαιοημερολογίτης youtuber ιερέας – Ο ρόλος του στην συμμορία

Ελλάδα 10.11.2025
«Υπάρχει ξεκάθαρη εντολή να βγει από τον χώρο της εκκλησίας σε παρακείμενο στενό για να δώσει ναρκωτικά σε κάποιον πελάτη», λέει ο Γιάννης Καρυδάκος, διοικητής της δίωξης ναρκωτικών

42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Χειροκροτήματα και συγκίνηση για τον δρομέα που τερμάτισε τελευταίος

Ελλάδα 10.11.2025
Μετά από οκτώ ώρες προσπάθειας, ο 67χρονος δρομέας ολοκλήρωσε τη διαδρομή και καταχειροκροτήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2‑1: Τον γκρέμισε από την κορυφή και… ανέβασε τον Ολυμπιακό

Αθλητικά Νέα Χτες
Μείωσαν τη διαφορά από την 1η θέση οι «πράσινοι»

Σοκαριστική σύγκρουση τρένων στη Σλοβακία: Πολλοί τραυματίες, στο σημείο όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πιο σοβαροί τραυματισμοί εντοπίζονται στο πρώτο βαγόνι

Τουρκική πρόκληση στην νεκρή ζώνη στην Κύπρο ‑ Τούρκοι στρατιώτες απομάκρυναν Ελληνοκύπριους γεωργούς

Κόσμος Χτες
Αρνητική εξέλιξη η νέα τουρκική πρόκληση λέει ο Χριστοδουλίδης