Σιθωνία: Κάηκαν 450 στρέμματα δασικής έκτασης
«Δυστυχώς, έχουμε κι άλλες περιοχές σαν το Μάτι»
Δημοσίευση 4/7/2025 | 09:59

Ιδιαίτερα επικίνδυνα για να ξεσπάσει πυρκαγιά με πολύ καταστροφικές συνέπειες είναι τα δάση στα δύο τουριστικά πόδια της Χαλκιδικής, την Κασσάνδρα και τη Σιθωνία, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεοχάρη Ζάγκα.
Αυτό διότι η βλάστηση, που αποτελείται κυρίως από εύφλεκτα πεύκα, έχει ιδιαίτερη πυκνότητα αλλά και μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης, αφού πολλά δέντρα διαθέτουν σημαντικό αριθμό ξερών κλαδιών.
Για τους λόγους αυτούς ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ τονίζει ότι πρέπει να γίνεται διαχείριση των συγκεκριμένων δασών και κυρίως να κόβονται τα ξερά κλαδιά αλλά και να υπάρχει μεγάλη επαγρύπνηση και επιτήρηση από τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και όλους του αρμόδιους φορείς.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Βουρβουρούς, στη Σιθωνία, το μεσημέρι Τετάρτης 2 Ιουλίου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Σιθωνίας, Θανάση Μαλλίνη, κάηκαν περίπου 450 στρέμματα. Στο σύνολό της επρόκειτο για πευκόφυτη έκταση και δεν κάηκαν περιουσίες πολιτών, αν και οι φλόγες «έγλυψαν» ένα σπίτι.
Η καταστροφή θα μπορούσε να ήταν τεράστια, με δεδομένο ότι σχεδόν σε ολόκληρη τη Σιθωνία το πευκοδάσος δάσος είναι πάρα πολύ πυκνό και υπάρχουν διάσπαρτες εξοχικές κατοικίες.
Ως ιδιαίτερης σημασίας για ολόκληρο το οικοσύστημα της περιοχής, το οποίο συνδυάζει βουνό και θάλασσα και υπάρχουν εξοχικές κατοικίες, χαρακτηρίζει το δάσος που ξέσπασε η φωτιά ο κ. Ζάγκας.
«Η συγκεκριμένη πυρκαγιά μου δίνει τη δυνατότητα να επαναλάβω ότι στην Ελλάδα έχουμε, δυστυχώς, πολλές περιοχές σαν το Μάτι, όπου μπορεί να προκληθεί μεγάλη καταστροφή. Αναφερόμενος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, έχω πει ότι τέτοιες περιοχές είναι δίπλα μας και εννοώ την Κασσάνδρα και τη Σιθωνία. Τα δάση στα δύο πόδια της Χαλκιδικής βρίσκονται πολλά χρόνια εκτός διαχείρισης. Έχουν γίνει κάποιες επεμβάσεις, όμως, παραμένει υψηλή η επικινδυνότητά τους για πυρκαγιά. Τα δάση αυτά έχουν πολύ μεγάλη πυκνότητα και έχει αναπτυχθεί τεράστια ποσότητα βιομάζας, που αποτελεί καύσιμη ύλη. Βλέπουμε ότι από το χαμηλότερο μέχρι το υψηλότερο σημείο των δέντρων υπάρχουν πολλά ξερά κλαδιά, τα οποία αποτελούν πολύ επικίνδυνη καύσιμη ύλη και ευνοούν κατά πολύ το ξέσπασμα πυρκαγιάς», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Ζάγκας.
Ο ομότιμος καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ αναφέρει ακόμα ότι για το λόγο θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη επαγρύπνηση, ώστε να γίνεται άμεσα, μόλις διαπιστωθεί ο πρώτος καπνός, η επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς για την κατάσβεσή της.
«Παράλληλα, πρέπει να περιορίσουμε, όσο γίνεται, την καύσιμη ύλη. Να υπάρχουν όσο γίνεται λιγότερα ξερά κλαδιά, κυρίως κατά μήκος του οδικού δικτύου. Επίσης, πρέπει να ανοιχθούν σωστά αντιπυρικές ζώνες. Να μην έχουμε το φαινόμενο να ακουμπάει το ένα δέντρο με το άλλο», αναφέρει ο κ. Ζάγκας.
«Κάηκαν περίπου 450 στρέμματα – Είδαμε τη φωτιά από το drone»
Περίπου 450 στρέμματα πευκόφυτης δασικής έκτασης κάηκαν στη Σιθωνία, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Θανάση Μαλλίνη. Όπως λέει στο ethnos.gr, η πυρκαγιά ξεκίνησε από το βουνό και εξαιτίας των ανέμων κινήθηκε προς τη θάλασσα. Σε κάποιο σημείο, απέναντι από το νησάκι Διάπορος, πέρασε το δρόμο και έφτασε έξω από μία εξοχική κατοικία, με αποτέλεσμα να καούν χόρτα γύρω από αυτήν. Ευτυχώς, ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και οι πύρινες φλόγες κινήθηκαν πάλι προς το βουνό.
«Έχουμε δύο drones που επιτηρούν τη δασική έκταση, το ένα στην περιοχή του Νέου Μαρμαρά και το δεύτερο στη Νικήτη. Από το drone αντιληφθήκαμε τον καπνό, με αποτέλεσμα να γίνει άμεσα η επέμβαση. Υπήρξε τεράστια κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, χερσαίων και εναέριων και βοήθησε πολύ ο μηχανισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και οι εθελοντές. Η φωτιά έχει σβήσει, όμως, παραμένουν στο σημείο 160 πυροσβέστες και μπουλντόζες για κάθε ενδεχόμενο. Θα μπορούσε να προκληθεί τεράστια καταστροφή αλλά ευτυχώς, προλάβαμε τα χειρότερα. Σε αυτό βοήθησε πολύ το ότι δεν είχαμε αέρα. Έχει πολλές δεκαετίες να πιάσει φωτιά στην περιοχή και η φύση θα αναλάβει το έργο της αναγέννησης του δάσους. Λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής σε ένα χρόνο η έκταση θα είναι πάλι πράσινη και μέσα σε λίγα χρόνια θα έχουμε πάλι πεύκα. Είναι σημαντικό, επίσης, ότι από τη φωτιά δεν θα έχουμε κάποιο πλήγμα στον τουρισμό», αναφέρει ο κ. Μαλλίνης.
«Είναι πολύ ευχάριστο ότι κάηκαν μόνο 450 στρέμματα. Αυτό είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να συμβεί, από τη στιγμή που ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή», τονίζει από την πλευρά του ο κ. Ζάγκας.