E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

46 βαθμοί και ανεβαίνει! Η Ευρώπη καίγεται – Ποιες χώρες χτυπά ο καύσωνας;

Καυτός εφιάλτης στη Νότια Ευρώπη – Ρεκόρ καύσωνα που τρομάζει!

Δημοσίευση 29/6/2025 | 18:45

46 βαθμοί και ανεβαίνει! Η Ευρώπη καίγεται – Ποιες χώρες χτυπά ο καύσωνας;

«Επρόκειτο να επισκεφθούμε το Κολοσσαίο, όμως η μητέρα μου παραλίγο να λιποθυμήσει», είπε η Βρετανίδα τουρίστρια Άννα Μπέκερ, που αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσκεψή της στο διάσημο ιταλικό αξιοθέατο λόγω της ζέστης. Από τη Ρώμη στο Μιλάνο και σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, ο καύσωνας επιμένει σήμερα, χωρίς να υπάρχει προοπτική μιας άμεσης υποχώρησης.

Θερμοκρασίες που θα φθάσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου αναμένονται σε ορισμένες περιοχές στο νότιο τμήμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και σχεδόν ολόκληρη η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αποπνικτική ζέστη που προβλέπεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Ήδη από χθες, η Ισπανία κατέγραψε ένα ρεκόρ, που απομένει να επιβεβαιωθεί, από την αρχή της καταγραφής των δεδομένων, με 46 βαθμούς Κελσίου στη Γρανάδα, στην Ανδαλουσία (νοτιοδυτικά). Το προηγούμενο ρεκόρ ανερχόταν σε 45,2 βαθμούς Κελσίου στη Σεβίλλη τον Ιούνιο του 1965.

Ρεκόρ καταγράφηκαν επίσης και στη θάλασσα: η Μεσόγειος ξεπέρασε τους 26 βαθμούς Κελσίου στις Βαλεαρίδες, ένα όριο «τυπικό για τα μέσα Αυγούστου», σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet.

Στην Ιταλία, 21 πόλεις τέθηκαν σε μέγιστο συναγερμό σήμερα για ακραία ζέστη, ιδίως το Μιλάνο, η Νάπολη, η Βενετία, η Φλωρεντία και η Ρώμη, όπου ασθενοφόρα έχουν σταθμεύσει σε κοντινή απόσταση από τουριστικά αξιοθέατα.

Τα τμήματα επειγόντων των ιταλικών νοσοκομείων έκαναν λόγο για μια αύξηση 10% των περιστατικών θερμοπληξίας, σύμφωνα με τον Μάριο Γκουαρίνο, τον αντιπρόεδρο της ιταλικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσων, «ιδίως στις πόλεις, που όχι μόνο καταγράφουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά επίσης ένα σημαντικό ποσοστό υγρασίας».

Στη Βενετία, οργανώθηκαν δωρεάν επισκέψεις με ξεναγό για τους άνω των 75 ετών στα κλιματιζόμενα μουσεία και τα δημόσια κτίρια και στη Ρώμη προβλέπεται δωρεάν είσοδος στις πισίνες για τους άνω των 70 ετών.

Στην Πορτογαλία, πολλές περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Λισαβόνα, έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό έως αύριο το βράδυ εξαιτίας των «εξαιρετικά υψηλών τιμών μέγιστης θερμοκρασίας που επιμένουν», σύμφωνα με το πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας (IPMA).

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι επίσης μεγάλος, όπως στη Σικελία, όπου οι πυροσβέστες έδωσαν χθες μάχη με 15 μέτωπα.

Η Γαλλία δεν έχει μείνει ανέπαφη από το επεισόδιο καύσωνα, που ξεκίνησε την Παρασκευή. Εκ των 95 διαμερισμάτων που μετρά η χώρα, 73 διαμερίσματα τέθηκαν σε πορτοκαλί συναγερμό, ενώ ο υδράργυρος αναμένεται να φθάσει στους 40 βαθμούς Κελσίου στις νότιες ακτές της Μεσογείου.

Μονάχα τα παράλια της Μάγχης (βόρεια) καταγράφουν θερμοκρασίες μικρότερες των 30 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Όμως, η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας Météo-France έχει ήδη προειδοποιήσει πως οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τη Δευτέρα. Η κορύφωση, κατά την οποία μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ 39 και 40 βαθμών Κελσίου θα είναι «αρκετά συχνές», θα λάβει χώρα «γύρω στην Τρίτη ή Τετάρτη, ανάλογα με τις περιοχές».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Υπέκυψε και δεύτερη 17χρονη

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Έφυγε από τη ζωή και η δεύτερη ανήλικη που έπεσε από την ταράτσα

Συνελήφθη μεθυσμένος στο Αγρίνιο που προκάλεσε υλικές ζημιές σε κατάστημα εστίασης

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Αρχικά τον έδιωξαν από το κατάστημα, αλλά λίγο αργότερα επέστρεψε και πέταγε καρέκλες και τραπέζια, ενώ έσπασε μία από τις τζαμαρίες του μαγαζιού

Γαλάζια Σημαία 2026: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως ‑ Βραβεύτηκαν 624 ελληνικές ακτές

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
624 ελληνικές ακτές, 17 μαρίνες και 17 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία»

FedEx: Διαψεύδει ότι αποχωρεί από το αεροδρόμιο «Mακεδονία» της Θεσσαλονίκης

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για διακοπή της παρουσίας της εταιρείας στο αεροδρόμιο

Σατανικό σχέδιο: Ενορχήστρωσε τη δολοφονία του συζύγου της με οξύ ‑ Πίστευε πως θα γίνει πλούσια

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
«Κάρφωσε» στο «αφεντικό» ναρκωτικών τον εν διαστάσει σύζυγό της

Τρομακτικά βίντεο από Τουρκία: Τεράστιοι ανεμοστρόβιλοι έπληξαν Σμύρνη και άλλες περιοχές

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με διαδοχικούς ανεμοστρόβιλους, με τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά να καταγράφονται σε Σμύρνη, Τσόρουμ και Γάγγρα

Λαμία: Οχιά δάγκωσε 75χρονο ‑ Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Ο 75χρονος πήγε να μετακινήσει έναν τσιμεντόλιθο και το φίδι βρισκόταν μέσα και τον δάγκωσε

Μαλδίβες: Πέντε Ιταλοί τουρίστες νεκροί ‑ Είχαν πάει για κατάδυση σε σπηλιά βάθους 50 μέτρων

Κόσμος 14.05.2026
Οι καιρικές συνθήκες στο σημείο κατάδυσης ήταν δυσμενείς - Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε εκδώσει κίτρινο συναγερμό

Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν: Το Ιράν κατέσχεσε πλωτό οπλοστάσιο

Κόσμος 14.05.2026
Το Hui Chuan χρησιμοποιούνταν ως πλωτή αποθήκη όπλων για εταιρείες ασφαλείας που προστατεύουν εμπορικά πλοία από πειρατικές επιθέσεις

Χαμός στη Χαλκίδα: Μαθητές σχολείου από την Αθήνα πολιορκούν ξενοδοχείο μετά από επίθεση ηλικιωμένης

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Μαθητές φωνάζουν και διαμαρτύρονται έξω από ξενοδοχείο, όπου διαμένει ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία φέρεται να επιτέθηκε σε συμμαθήτριά τους

Αυστηρό μήνυμα Δένδια για το ουκρανικό drone: «Μας οφείλονται σαφείς εξηγήσεις»

Ελλάδα 14.05.2026
«Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα σήμαινε η σύγκρουση επιβατικού πλοίου ή οποιουδήποτε άλλου πλοίου με αυτό το drone» τόνισε ο υπουργός Αμυνας