E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος οι ουρές στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ ‑ Πώς πήγε η πρώτη μέρα αποστολής φαρμάκων κατ’ οίκον

Οι αιτήσεις για κατ’ οίκον παραλαβή έως και χθες το βράδυ, ανέρχονταν σε 1.000

Δημοσίευση 17/6/2025 | 08:07

Τέλος οι ουρές στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ ‑ Πώς πήγε η πρώτη μέρα αποστολής φαρμάκων κατ’ οίκον
pexels

Οι αιτήσεις για κατ’ οίκον παραλαβή έως και χθες το βράδυ, ανέρχονταν σε 1.000 - «Ένα διαχρονικό αίτημα γίνεται επιτέλους πραγματικότητα», διαμηνύει ο πρωθυπουργός

«Αγκαλιάζεται» από τους χρόνιους ασθενείς, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η νέα δυνατότητα αποστολής κατ’ οίκον των ακριβών φαρμάκων που λαμβάνουν έως σήμερα από τα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, οι αιτήσεις για κατ’ οίκον παραλαβή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) την πρώτη ημέρα λειτουργίας του νέου συστήματος, έως και χθες το βράδυ, ανέρχονταν σε 1.000. Σημειώνεται ότι έως το βράδυ της Κυριακής, ο ΕΟΠΥΥ μετρούσε 280 αιτήσεις, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Η πλατφόρμα στην οποία γίνονται οι αιτήσεις έχει ανοίξει 2- 3 ημέρες πριν ξεκινήσουν οι αποστολές των φαρμάκων στα σπίτια των χρόνιων ασθενών και όσο γίνεται γνωστή η παροχή στους ασφαλισμένους τόσο περισσότεροι δηλώνουν ότι θέλουν να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους στο σπίτι.

Οι ωφελούμενοι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε περίπου 120.000 κάθε μήνα. Επιπλέον 19.000 ασφαλισμένοι με σοβαρά και χρόνια νοσήματα εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ κάθε δύο μήνες. Η ταλαιπωρία που περνούν οι ασθενείς αυτοί ή οι συνοδοί τους είναι γνωστή καθώς τις περισσότερες φορές χρειάζεται να περιμένουν ώρες για να εξυπηρετηθούν, στο κρύο, τη βροχή ή τη ζέστη. Τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση για την παραλαβή των ΦΥΚ αναδείχθηκαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο στα τέλη Ιανουαρίου όταν το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας δεν άνοιξε στην ώρα του, οι ασφαλισμένοι σχημάτισαν ουρά απ’ έξω και χρειάστηκε η επέμβαση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Έκτοτε ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για δυναμικές παρεμβάσεις.

Οι 139.000 ασφαλισμένοι είναι δυνητικά όσοι μπορούν να λάβουν τα ακριβά φάρμακα στο σπίτι τους ή σε όποια διεύθυνση επιλέξουν να τους αποσταλούν. Από αυτούς τους ασφαλισμένους, περίπου οι 100.000 ασθενείς (ποσοστό 72%) βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και εξ αυτών το 41% έχει χρόνιες παθήσεις, που σημαίνει ότι η καθημερινότητά τους είναι ήδη βεβαρημένη.

Ο αριθμός των φαρμάκων που θα διακινηθούν εξαρτάται από την πρόθεση των ασθενών, δηλαδή από το πόσοι θα θελήσουν να αξιοποιήσουν την κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων. Εκτιμάται ότι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ή και με κινητικά προβλήματα ή όσοι διαμένουν σε περιοχές που δεν λειτουργούν αυτόνομα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, θα ωφεληθούν σημαντικά από τη νέα υπηρεσία, καθώς αλλάζει ριζικά η πρόσβασή τους στη θεραπεία τους και μηδενίζεται η ταλαιπωρία τους.

Η εταιρεία διακίνησης φαρμάκων με την οποία έχει συνάψει σύμβαση ο ΕΟΠΥΥ έχει τη δυνατότητα μεταφοράς όλων των φαρμάκων που δίνονται σήμερα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σε ό,τι αφορά τα σκευάσματα ψυχρής αλυσίδας, η μεταφορά τους γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα και ειδικές συσκευασίες στις σωστές συνθήκες ψύξης. Σε περιπτώσεις μακρινών οδικών διαδρομών, θα μπορούν να φυλάσσονται σε ειδικά hubs που διαθέτει η εταιρεία σε διάφορα σημεία ανά την Ελλάδα (πχ Πάτρα). Η πρώτη διανομή κατ’ οίκον έγινε την Κυριακή, μία ημέρα πριν την επίσημη έναρξη της νέας δυνατότητας, σε 85χρονη γυναίκα που χρειαζόταν αντιικά φάρμακα κατά του κορωνοϊού και μένει στα Άνω Λιόσια. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά για όσους ασθενείς τα επιλέγουν για τους δικούς τους λόγους.

«Ένα διαχρονικό αίτημα 120.000 ασθενών που επισκέπτονταν κάθε μήνα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Το μόνο που χρειάζεται ο ασθενής είναι η ηλεκτρονική συνταγή, η άυλη γνωμάτευση και να έχει υλοποιήσει την υπηρεσία αποστολής κατ’ οίκον ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ. Οι συνταγές ελέγχονται και εκτελούνται από φαρμακοποιούς, ενώ η διακίνηση των φαρμάκων γίνεται από πιστοποιημένη εταιρεία. Έτσι, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη», ανέφερε σε βίντεο στο TikTok ο Πρωθυπουργός.

Η διαδικασία βήμα βήμα

Ο κάθε ασθενής που επιθυμεί κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων μπορεί να λαμβάνει τα φάρμακα που χορηγούνται από τα Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ στο χώρο που επιθυμεί συμπληρώνοντας κωδικούς taxisnet και ΑΜΚΑ με τα εξής απλά βήματα:

• Εισαγωγή στην Κεντρική Σελίδα ΕΟΠΥΥ: www.eopyy.gov.gr.
• Επιλέγεται ο υπερσύνδεσμος «Παραλαβή ΦΥΚ».
• Εμφανίζεται η σελίδα και ο ενδιαφερόμενος συνδέεται μέσω Taxisnet.
• Συμπληρώνει τους κωδικούς Τaxisnet και ακολούθως τον ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και επιλέγει «Επιβεβαίωση».
• Επιλέγει «Aποστολή κατ’οίκον».
• Συμπληρώνει τα στοιχεία του αναλυτικά. Προσοχή ο Τ.Κ της διεύθυνσης αναγράφεται χωρίς κενά πριν και ενδιάμεσα (π.χ. 15123).

Την πρώτη φορά κατά την συμπλήρωση των στοιχείων επικοινωνίας το σύστημα θα ζητήσει επιβεβαίωση του email και του κινητού τηλεφώνου. Η συμπλήρωση όλων των στοιχείων είναι υποχρεωτική.

Η παράδοση πραγματοποιείται εντός 24–48 ωρών σε όλη την επικράτεια, από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Για όσους δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μόνοι τους ψηφιακά, υπάρχει υποστήριξη είτε μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 18181.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λουκέτο σε αλυσίδα καφέ στο Ιράν επειδή τα ποτήρια παρέπεμπαν στον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ

Κόσμος 29.03.2026
Στη διακοσμητική εικόνα του ποτηριού απεικονιζόταν μία άδεια καρέκλα, που ερμηνεύτηκε ως απουσία ηγεσίας

Ξύπνησαν μνήμες Κραν Μοντανά ‑ Στις φλόγες κλαμπ με 750 θαμώνες κοντά στο Στρασβούργο

Κόσμος 29.03.2026
Αγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς - Πρόλαβαν να απομακρυνθούν οι θαμώνες και το προσωπικό, τρεις ελαφρά τραυματίες

Ιωάννινα: «Ασπρισε» το Πάπιγκο από το χαλάζι‑ Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό

Ελλάδα 29.03.2026
Η χαλαζόπτωση είχε διάρκεια λίγα λεπτά αλλά ήταν αρκετή για να μετατρέψει την περιοχή σε χειμωνιάτικο τοπίο

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την τραγωδία στην Εγνατία Οδό: 54χρονος και 73χρονη οι δύο νεκροί

Ελλάδα 29.03.2026
Τι αναφέρει η ΕΛΑΣ για το τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

Κοζάνη: Συνελήφθη 39χρονος δραπέτης από τις φυλακές Κασσάνδρας

Ελλάδα 29.03.2026
Ο 39χρονος ήταν έγκλειστος, εκτίοντας ποινή φυλάκισης έξι ετών, για το αδίκημα της παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Τι αλλάζει από αύριο για τους ταξιδιώτες εκτός Σένγκεν

Ελλάδα 29.03.2026
Το νέο σύστημα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο γινόταν μέχρι πρότινος η ταυτοποίηση των ταξιδιωτών

Θεσσαλονίκη: Νεκρός βρέθηκε 82χρονος που είχε καταγγείλει ότι τον κακοποιούσε η 77χρονη σύζυγός του

Ελλάδα 29.03.2026
Ο 82χρονος εντοπίστηκε νεκρός μία ημέρα μετά την αθώωση της συζύγου του για ενδοοικογενειακή βία

Αιματηρό επεισόδιο στο κέντρο του Αγρινίου: Πληροφορίες για τραυματισμό νεαρού από μαχαίρι

Ελλάδα 29.03.2026
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε τον τραυματισμένο στο νοσοκομείο Αγρινίου

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Ελλάδα 29.03.2026
Πού εντοπίζεται το επίκεντρο

Τραγωδία στην Εγνατία Οδό: Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Ελλάδα Χτες
Υπάλληλος της Εγνατίας και γυναίκα συνοδηγός έχασαν τη ζωή τους σε αλυσιδωτό τροχαίο κοντά στη σήραγγα της Δωδώνης

Μαρινέλλα: Τα αθάνατα τραγούδια που χάρισε στον ελληνικό κινηματογράφο ‑ δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Από το «Ανοιξε πέτρα» ως το «Δώσ` μου τ` αθάνατο νερό», η φωνή της σημάδεψε τις μεγαλύτερες ταινίες της εποχής

Πέθανε η μεγάλη τραγουδίστρια Μαρινέλλα

Ελλάδα Χτες
Η «μεγάλη κυρία του λαϊκού τραγουδιού» άφησε την τελευταία της πνοή, έπειτα από μήνες νοσηλείας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη επί σκηνής στο Ηρώδειο