E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό το κλείσιμο της αγοράς του Ισραήλ

Σταμάτησαν για ένα μήνα οι πτήσεις προς και από το Ισραήλ

Δημοσίευση 13/6/2025 | 17:07

Πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό το κλείσιμο της αγοράς του Ισραήλ
pexels

Η πλέον δυναμική αγορά για την Ελλάδα είναι αυτή του Ισραήλ - Αναμένονταν πάνω από 700.000 τουρίστες - 419 εκατ. ευρώ ήταν οι εισπράξεις από τους ισραηλινούς τουρίστες πέρσι

Πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό φέρνει η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν. Από τις πλέον δυναμικές τουριστικές αγορά είναι, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το Ισραήλ για την Ελλάδα το 2025 με βάση τουλάχιστον την αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες πτήσεις για τη φετινή θερινή περίοδο, έστω κι αν το μερίδιο επί του συνόλου του ελληνικού τουρισμού, αφίξεων εισπράξεων, δεν ξεπερνά το 2%.

Με βάση τα στοιχεία από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η αύξηση από το Ισραήλ φέτος ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των διεθνών αγορών για τον ελληνικό τουρισμό με πάνω από 1 εκατομμύριο προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη «θέρμη» θερινή σεζόν (Μάρτιος- Οκτώβριος) σημειώνοντας αύξηση κατά 41% σε σχέση με την αντίστοιχη θερινή περίοδο του 2024 που ήταν στις 755 χιλιάδες. Τα νούμερα αφορούν αφίξεις και αναχωρήσεις και επίσης προγραμματισμό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα καλυφθούν στο σύνολό τους. Ωστόσο η αύξηση του 41%, η μεγαλύτερη για τη θερινή θερινή περίοδο μεταξύ των αγορών εντός κι εκτός Ευρώπης όσον αφορά τις εισερχόμενες πτήσεις, είναι ενδεικτική της προτίμησης της συγκεκριμένης αγοράς στους ελληνικούς προορισμούς.

Σημειωτέον ότι την τελευταία διετία η αγορά του Ισραήλ είχε υποστεί απώλειες λόγω των εξελίξεων με τη Χαμάς και το 2025 είναι η πρώτη χρονιά της ολικής επαναφοράς της συγκεκριμένης αγοράς. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι αφίξεις από το Ισραήλ αφορούσαν 621.000 με 1,7% μερίδιο επί του συνόλου των αφίξεων του ελληνικού τουρισμού. Οι διανυκτερεύσεις αντιστοιχούσαν σε 3,93 εκατομμύρια με 1,7% επίσης μερίδιο επί του συνόλου ενώ οι εισπράξεις ήταν στα 419 εκατομμύρια ή 2% επί του συνόλου. Οι εκτιμήσεις για την εφετινή χρονιά έκαναν λόγο για σημαντική αύξηση με δεδομένη και τη μεγάλη άνοδο των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις.

Ηδη, η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει επιφέρει αναστάτωση και στις αερομεταφορές με 7 συνολικά εταιρείες που πετούν στη χώρα να έχουν αναστείλει επ’αοριστον και μέχρι νεοτέρας τις πτήσεις τους από/προς τη χώρα αλλά και ευρύτερα στις χώρες όπου επηρεάζεται ο εναέριος χώρος.
Οπως είναι εύλογο αναστολή ισχύει γενικότερα για όλες τις αεροπορικές που πετούν προς το Ισραήλ, επηρεάζοντας και τις γύρω χώρες λόγω του αποκλεισμού του εναέριου χώρου. Ειδικότερα επηρεάζονται και οι πτήσεις από Αθήνα για Ιορδανία και Ιράκ, ενώ έχουν επηρεαστεί και οι διεθνείς πτήσεις προς Ιράν.

Ήδη η Aegean έχει προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις ενώ σε αναστολή των πτήσεων προς την χώρα έχουν προχωρήσει και άλλες αεροπορικές που πετούν από το Ελευθέριος Βενιζέλος και συγκεκριμένα οι El Al, Israir, Arkia, Blue Bird, Wizz Air και Air Haifa. Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Aegean, ακυρώνονται όλες οι πτήσεις από και προς το Τελ Αβιβ έως και την 12η Ιουλίου καθώς και όλες οι πτήσεις από και προς Βηρυτό Αμάν και Ερμπίλ έως τις 28 Ιουνίου.
Επί του παρόντος δεν είναι σαφές πόσοι ταξιδιώτες αναμένεται να επηρεαστούν από την αναστολή των πτήσεων στα δρομολόγια από την Ελλάδα και για πόσο χρονικό διάστημα δεδομένου ότι υπάρχει ευρύτερη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία από το Eurocontrol, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλείας της Αεροναυτιλίας, επηρεάζοντας το πτητικό έργο όλων των αεροπορικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φρίκη στις ΗΠΑ: Διαρρήκτης εκτέλεσε στέλεχος του American Idol και τον σύζυγό της

Κόσμος 16.07.2025
Το ζευγάρι, και οι δυο 70 ετών, είχαν αρκετές ημέρες να δώσουν σημεία ζωής

Λεωφόρος Συγγρού: Βίντεο με την καραμπόλα τριών αυτοκινήτων – Ένας σοβαρά τραυματίας

Ελλάδα 16.07.2025
Ο οδηγός του ενός αυτοκινήτου τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Το Ισραήλ βομβαρδίζει θέσεις του συριακού στρατού, εκατοντάδες οι νεκροί από τις συγκρούσεις με τους Δρούζους

Κόσμος 16.07.2025
Το Τελ Αβίβ έχει ανοιχτά δηλώσει πως, εάν δεν προστατευτεί η κοινότητα, οι δυνάμεις των IDF θα το πράξουν από μόνες τους

Αμερικανίδα influencer πήγε στην Τουρκία για πλαστική μετά τη γέννα ‑ Το απίστευτο αποτέλεσμα

Κόσμος Χτες
Η influencer Cayley πήγε στην Τουρκία τον Μάιο και για επέμβαση πλαστικής χειρουργικής μετά από τη γέννηση 3 παιδιών

Συναγερμός στον Λευκό Οίκο: Απομακρύνθηκαν οι δημοσιογράφοι ‑ Τι συνέβη

Κόσμος Χτες
Ζητήθηκε από όλους τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν άμεσα τον Βόρειο Κήπο

Νέος Κ.Ο.Κ.: Πάνω από 3.000 παραβάσεις για κράνος σε μία εβδομάδα ‑ «Μηδενική ανοχή» από την αστυνομία

Ελλάδα Χτες
964 παραβάσεις βεβαιώθηκαν στην Αττική - Σε ποιες περιφέρειες βεβαιώθηκαν οι περισσότερες παραβάσεις

Τιμολόγια ρεύματος: Σημαντικές αλλαγές από 1η Αυγούστου ‑ Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Οικονομία Χτες
Μειώνονται οι κιλοβατώρες με τη φτηνή τιμή για το πράσινο τιμολόγιο, σύμφωνα με ενεργειακό επιθεωρητή

Καιρός: «Ψήθηκε» η Μεσσηνία – Τους 41.7 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία στη Σκάλα

Καιρός Χτες
Οι υψηλές πτήσεις στην θερμοκρασία συνεχίστηκαν και σήμερα