E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό το κλείσιμο της αγοράς του Ισραήλ

Σταμάτησαν για ένα μήνα οι πτήσεις προς και από το Ισραήλ

Δημοσίευση 13/6/2025 | 17:07

Πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό το κλείσιμο της αγοράς του Ισραήλ
pexels

Η πλέον δυναμική αγορά για την Ελλάδα είναι αυτή του Ισραήλ - Αναμένονταν πάνω από 700.000 τουρίστες - 419 εκατ. ευρώ ήταν οι εισπράξεις από τους ισραηλινούς τουρίστες πέρσι

Πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό φέρνει η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν. Από τις πλέον δυναμικές τουριστικές αγορά είναι, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το Ισραήλ για την Ελλάδα το 2025 με βάση τουλάχιστον την αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες πτήσεις για τη φετινή θερινή περίοδο, έστω κι αν το μερίδιο επί του συνόλου του ελληνικού τουρισμού, αφίξεων εισπράξεων, δεν ξεπερνά το 2%.

Με βάση τα στοιχεία από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η αύξηση από το Ισραήλ φέτος ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των διεθνών αγορών για τον ελληνικό τουρισμό με πάνω από 1 εκατομμύριο προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη «θέρμη» θερινή σεζόν (Μάρτιος- Οκτώβριος) σημειώνοντας αύξηση κατά 41% σε σχέση με την αντίστοιχη θερινή περίοδο του 2024 που ήταν στις 755 χιλιάδες. Τα νούμερα αφορούν αφίξεις και αναχωρήσεις και επίσης προγραμματισμό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα καλυφθούν στο σύνολό τους. Ωστόσο η αύξηση του 41%, η μεγαλύτερη για τη θερινή θερινή περίοδο μεταξύ των αγορών εντός κι εκτός Ευρώπης όσον αφορά τις εισερχόμενες πτήσεις, είναι ενδεικτική της προτίμησης της συγκεκριμένης αγοράς στους ελληνικούς προορισμούς.

Σημειωτέον ότι την τελευταία διετία η αγορά του Ισραήλ είχε υποστεί απώλειες λόγω των εξελίξεων με τη Χαμάς και το 2025 είναι η πρώτη χρονιά της ολικής επαναφοράς της συγκεκριμένης αγοράς. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι αφίξεις από το Ισραήλ αφορούσαν 621.000 με 1,7% μερίδιο επί του συνόλου των αφίξεων του ελληνικού τουρισμού. Οι διανυκτερεύσεις αντιστοιχούσαν σε 3,93 εκατομμύρια με 1,7% επίσης μερίδιο επί του συνόλου ενώ οι εισπράξεις ήταν στα 419 εκατομμύρια ή 2% επί του συνόλου. Οι εκτιμήσεις για την εφετινή χρονιά έκαναν λόγο για σημαντική αύξηση με δεδομένη και τη μεγάλη άνοδο των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις.

Ηδη, η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει επιφέρει αναστάτωση και στις αερομεταφορές με 7 συνολικά εταιρείες που πετούν στη χώρα να έχουν αναστείλει επ’αοριστον και μέχρι νεοτέρας τις πτήσεις τους από/προς τη χώρα αλλά και ευρύτερα στις χώρες όπου επηρεάζεται ο εναέριος χώρος.
Οπως είναι εύλογο αναστολή ισχύει γενικότερα για όλες τις αεροπορικές που πετούν προς το Ισραήλ, επηρεάζοντας και τις γύρω χώρες λόγω του αποκλεισμού του εναέριου χώρου. Ειδικότερα επηρεάζονται και οι πτήσεις από Αθήνα για Ιορδανία και Ιράκ, ενώ έχουν επηρεαστεί και οι διεθνείς πτήσεις προς Ιράν.

Ήδη η Aegean έχει προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις ενώ σε αναστολή των πτήσεων προς την χώρα έχουν προχωρήσει και άλλες αεροπορικές που πετούν από το Ελευθέριος Βενιζέλος και συγκεκριμένα οι El Al, Israir, Arkia, Blue Bird, Wizz Air και Air Haifa. Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Aegean, ακυρώνονται όλες οι πτήσεις από και προς το Τελ Αβιβ έως και την 12η Ιουλίου καθώς και όλες οι πτήσεις από και προς Βηρυτό Αμάν και Ερμπίλ έως τις 28 Ιουνίου.
Επί του παρόντος δεν είναι σαφές πόσοι ταξιδιώτες αναμένεται να επηρεαστούν από την αναστολή των πτήσεων στα δρομολόγια από την Ελλάδα και για πόσο χρονικό διάστημα δεδομένου ότι υπάρχει ευρύτερη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία από το Eurocontrol, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλείας της Αεροναυτιλίας, επηρεάζοντας το πτητικό έργο όλων των αεροπορικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός στη Ρωσία ‑ Καλιφόρνια: Νέο τσουνάμι 3,6 ποδιών στο Crescent City

Κόσμος 30.07.2025
To τσουνάμι από τον σεισμό των 8,8 Ρίχτερ στην Ρωσία έφθασε στις ακτές της Καλιφόρνιας

Πέθανε σε ηλικία 69 ετών ο Πολ Μάριο Ντέι, ο πρώτος τραγουδιστής των Iron Maiden

Κόσμος 30.07.2025
Πότε αποχώρησε από το θρυλικό συγκρότημα

Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ ‑ Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Καιρός 30.07.2025
Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Γυναίκα αυτοπυρπολήθηκε στο Ζάππειο

Ελλάδα 30.07.2025
Διακομίστηκε στο νοσοκομείο με εκτεταμένα εγκαύματα στο νοσοκομείο

Τα SOS για την επιστροφή ενοικίου ‑ Τι πρέπει να γνωρίζουν δικαιούχοι ενοικιαστές

Οικονομία 30.07.2025
Ποιους αφορά το μέτρο της επιστροφής ενοικίου

Αιματηρή συμπλοκή νεαρών στην πλατεία Υμηττού ‑ Ο ένας έβγαλε μαχαίρι, χειρουργείται 20χρονος

Ελλάδα 30.07.2025
Έγιναν δύο συλλήψεις για συμπλοκή και βαριά σωματική βλάβη

Ρωσία: Γιατροί συνέχισαν την εγχείρηση παρά τους ισχυρούς σεισμούς ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 30.07.2025
H επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενώ ο ασθενής βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και αναρρώνει καλά

Συνάντηση Ιβάν Σαββίδη με Γιάννη Κωνσταντέλια: Νέο συμβόλαιο προ των πυλών για τον «μικρό μάγο» του ΠΑΟΚ

Αθλητικά Νέα 30.07.2025
Ο Ιβάν Σαββίδης συναντήθηκε με τον Γιάννη Κωνσταντέλια

Παλαιό Φάληρο: Τεσσάρων ετών το κοριτσάκι που βρέθηκε νεκρό στην παραλία – Στο μικροσκόπιο το μαγιό του

Ελλάδα 30.07.2025
Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια που ερευνούν οι Αρχές

Τα δημοφιλή νησιά αδειάζουν: Γιατί φέτος οι τουρίστες γυρίζουν την πλάτη στους πιο διάσημους προορισμούς

Ελλάδα 30.07.2025
Έλληνες και ξένοι τουρίστες αναζητούν προορισμούς, όπου τα έξοδα των διακοπών είναι πολύ προσιτά - Δεν φαίνεται να βάζουν νερό στο κρασί τους οι επιχειρηματίες του τουρισμού

Google: Προσοχή σε 2,5 δισ. χρήστες του Gmail! Γιατί πρέπει να αλλάξετε κωδικό

Κόσμος 30.07.2025
Η Google προειδοποιεί ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν και ενισχύει τις προσπάθειες προστασίας

Σεισμός στη Ρωσία: Δείτε βίντεο ‑ Συναγερμός για τσουνάμι σ’ όλο τον Ειρηνικό

Κόσμος 30.07.2025
Mετά την ισχυρότερη δόνηση των τελευταίων 73 ετών στην περιοχή