E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρετανός πρωθυπουργός: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο

Το νέο αμυντικό δόγμα της Βρετανίας

Δημοσίευση 2/6/2025 | 16:38

Βρετανός πρωθυπουργός: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο

Η Βρετανία πρόκειται να κατασκευάσει έως και 12 νέα πυρηνοκίνητα υποβρύχια ως απάντηση στις ταχέως αυξανόμενες παγκόσμιες απειλές, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας σερ Κιρ Στάρμερ, αποκαλύπτοντας την πολυαναμενόμενη αναθεώρηση της άμυνας. Το Υπουργείο Άμυνας (MoD) θα δαπανήσει επίσης 15 δισεκατομμύρια λίρες σε νέες κεφαλές για την πυρηνική αποτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου, θα αποκαλύψει ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά, στο πλαίσιο ενός νέου φιλόδοξου σχεδίου για να καταστεί η χώρα «έτοιμη για πόλεμο»

«Στόχος να συγκεντρώσουμε όλες τις ικανότητες που διαθέτουμε - από τα drones ως το πυροβολικό, περνώντας από το ανθρώπινο ένστικτο και την ανθρώπινη ευφυΐα-και να χτίσουμε μια φοβερή και ολοκληρωμένη πολεμική μηχανή», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ. Χαρακτήρισε την αναθεώρηση των 130 σελίδων, η οποία δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, «ριζοσπαστικό σχέδιο» και δεσμεύτηκε ότι θα οδηγήσει σε ένα «κύμα επενδύσεων» στη ναυπηγική βιομηχανία, την τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την κυβερνοάμυνα.

Ανακοινώνοντας τα σχέδια – τα οποία, όπως αναμένεται να ισχυριστεί, θα δημιουργήσουν ένα «πεδίο άμυνας» που θα υποστηρίξει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης – ο Στάρμερ δήλωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανταποκριθεί στην πρόκληση και ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας θα έχουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να μας κρατήσουν ασφαλείς... ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσουν μεγαλύτερες ευκαιρίες».

Οι υπουργοί πρέπει να ενεργήσουν «αποφασιστικά για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα» και να διασφαλίσουν ότι η Βρετανία είναι «ασφαλής στο εσωτερικό και ισχυρή στο εξωτερικό», προειδοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι.

Η ανακοίνωση του νέου αμυντικού δόγματος της Βρετανίας έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ο ηγέτης των Εργατικών δεσμεύτηκε να καταστρέψει τον «σκιώδη στόλο» πλοίων του Βλαντιμίρ Πούτιν, τα οποία αποφεύγουν τις διεθνείς κυρώσεις. Το Βασιλικό Ναυτικό ανησυχεί επίσης ολοένα και περισσότερο για την εχθρική δραστηριότητα της Ρωσίας στην Αρκτική, ένα βασικό κομμάτι της Ευρώπης και της ασφάλειας της Βρετανίας, εν μέσω φόβων για την απειλή για κρίσιμες υποδομές, όπως τα υποθαλάσσια καλώδια που παρέχουν ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα σχέδια θα αυξήσουν σημαντικά τον στόλο υποβρυχίων του Ηνωμένου Βασιλείου, με τα νέα σκάφη να κατασκευάζονται στο πλαίσιο κοινής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, γνωστής ως συνεργασία Aukus. Προς το παρόν, το Υπουργείο Άμυνας διαθέτει πέντε υποβρύχια επίθεσης κλάσης Astute, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε επτά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Ένας ξεχωριστός στόλος πυρηνοκόνητων υποβρυχίων θα λάβει επίσης ώθηση από ένα προηγουμένως ανακοινωθέν πρόγραμμα πυρηνικών κεφαλών, στο οποίο οι υπουργοί έχουν ορίσει για πρώτη φορά τιμή 15 δισεκατομμυρίων λιρών.


Το Υπουργείο Άμυνας προβλέπει ότι οι πυρηνικές επενδύσεις θα υποστηρίξουν 30.000 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα σχέδια θα απαιτήσουν σημαντικό εκσυγχρονισμό των υποδομών στην εγκατάσταση ατομικών όπλων στο Άλντερμαστον.

«Τα εξαιρετικά υποβρύχιά μας περιπολούν 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα για να διατηρήσουν εμάς και τους συμμάχους μας ασφαλείς, αλλά γνωρίζουμε ότι οι απειλές αυξάνονται και πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά για να αντιμετωπίσουμε τη ρωσική επιθετικότητα.

«Με νέα, υπερσύγχρονα υποβρύχια που περιπολούν τα διεθνή ύδατα και το δικό μας πρόγραμμα πυρηνικών κεφαλών στις βρετανικές ακτές, κάνουμε τη Βρετανία ασφαλή στο εσωτερικό και ισχυρή στο εξωτερικό» είπε ο Χίλι.

Την Κυριακή περιέγραψε την αναθεώρηση ως «μήνυμα προς τη Μόσχα» και είπε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει «καθημερινές» κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία, στο πλαίσιο 90.000 επιθέσεων στα αμυντικά συστήματα της Βρετανίας που συνδέονται με διαφορετικά κράτη.

Ερωτηθείς αν αναμένει μια πραγματική επίθεση από τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια, απάντησε: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προετοιμασμένο. Βλέπουμε τον Πούτιν στην Ουκρανία να προσπαθεί να επανασχεδιάσει τα διεθνή σύνορα με τη βία... Είναι μέρος της αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας».

Γι' αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο και το ΝΑΤΟ «ενισχύουν την ικανότητά τους να αποτρέπουν αλλά και να αμύνονται στο μέλλον», πρόσθεσε. «Προετοιμαζόμαστε για πόλεμο προκειμένου να διασφαλίσουμε την ειρήνη». Ωστόσο, τα σχέδια για την αύξηση του μεγέθους του στρατού δεν θα τεθούν σε ισχύ παρά μόνο μετά το 2029 το νωρίτερο, παραδέχτηκε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μυστήριο της πράσινης μούμιας της Ιταλίας λύθηκε ‑ Το 12χρονο αγόρι σε φέρετρο 300 ετών

Κόσμος Χτες
Μετά από σχεδόν 40 χρόνια οι επιστήμονες υποστηρίζουν σε νέα μελέτη ότι γνωρίζουν το μυστικό της πράσινης μούμιας

Πόρτο Ράφτη: Σοβάδες έπεσαν στα κεφάλια μαθητών ‑ Τραυματίστηκαν δύο ανήλικοι

Ελλάδα Χτες
Ξαφνικά αποκολλήθηκε μεγάλο κομμάτι σοβά του ταβανιού σχολικής αίθουσας

Αλμυρος: Θύμα απάτης 59χρονη ‑ Της άρπαξαν 24.000 ευρώ

Ελλάδα Χτες
Οι κατηγορούμενοι έχουν καταγωγή από τα Χανιά, το Πέραμα, τον Πειραιά και από την Αθήνα

Ιαπωνία: Παίρνει θέση ο στρατός στην μάχη με τις... αρκούδες ‑ Περισσότερες από 100 επιθέσεις

Κόσμος Χτες
Έχουν σημειωθεί περισσότερες από 100 επιθέσεις από αρκούδες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αριθμό ρεκόρ 12 ανθρώπων σε όλη την Ιαπωνία από τον Απρίλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Με μαστίγωσαν παντού»: 38χρονη μιλά για την ομηρεία της στο Ιράκ

Κόσμος Χτες
Αποκαλύπτει πώς γλίτωσε με κωδικοποιημένα μηνύματα σε βίντεο

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Ισόβια στον 47χρονο που σκότωσε την πρώην σύζυγό του

Ελλάδα Χτες
Eπειδή «υποπτευόταν ότι είχε σχέση με τον γιο της»