E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα χρήματα που διεκδικεί Εθνική Πινακοθήκη από τον βουλευτή Παπαδόπουλο και τον συνεργό του

Για τον βανδαλισμό των έργων τέχνης

Δημοσίευση 30/5/2025 | 18:14

Τα χρήματα που διεκδικεί Εθνική Πινακοθήκη από τον βουλευτή Παπαδόπουλο και τον συνεργό του

Αγωγή κατατέθηκε σήμερα, Παρασκευή (30.05.25) κατά του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Παπαδόπουλου και του Διονύση Μακρή, από τον νομικό εκπρόσωπό της Εθνικής Πινακοθήκης Γιώργο Οικονομόπουλο, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, για τον βανδαλισμό τεσσάρων έργων τέχνης του εικαστικού Χριστόφορου Κατσαδιώτη, που εκτίθονταν στην Εθνική Πινακοθήκη.

Η Εθνική Πινακοθήκη διεκδικεί αποζημίωση ύψους 407.774 ευρώ για το περιστατικό που σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου με «πρωταγωνιστή» τον Νίκο Παπαδόπουλο.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου και η Εθνική Πινακοθήκη ζητά από τους εναγόμενους αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση συνολικού ύψους 407 χιλιάδων ευρών.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της αγωγής με τις πράξεις τους αυτές οι Παπαδόπουλος και Μακρής προκάλεσαν στην Εθνική Πινακοθήκη περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, εξαιτίας της καταστροφής των έργων αλλά και των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που ελήφθησαν για την επανέκθεσή τους.

Παράλληλα, υπέστη και ηθική βλάβη – η οποία υπολογίζεται σε 300.000 ευρώ, λόγω της παράνομης προσβολής της πίστης, της φήμης, του κύρους, του επαγγέλματος και του μέλλοντος του Μουσείου, τόσο επειδή η Εθνική Πινακοθήκη καλείται να καταβάλλει στο μέλλον επιπλέον ασφάλιστρα για την ασφάλιση των έργων της εξαιτίας του βανδαλισμού, όσο και της δυσχέρειας δανεισμού έργων από μουσεία του εξωτερικού.

Σημειώνεται πως χθες, ο Νίκος Παπαδόπουλος υπέβαλε μήνυση κατά της Εθνικής Πινακοθήκης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «τα βέβηλα έργα ξανατοποθετήθηκαν στην έκθεση».

Σε δήλωση του ανέφερε ότι η ενέργειά του να κατεβάσει τα έργα «δεν ήταν οργή, ήταν κραυγή αγωνίας γιατί καταπατήθηκαν τα ιερά και τα όσια» και ότι «τα βέβηλα έργα ξανά τοποθετήθηκαν στην έκθεση, τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός και καθυβρίζουν την Ελλάδα μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθησαν πέντε ηλικιωμένοι Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα… για κατασκοπεία

Ελλάδα 20.07.2025
Οι πέντε Ελληνοκύπριοι επισκέφθηκαν τις περιουσίες τους στο κατεχόμενο χωριό Τρίκωμο

Τουρκικό υπουργείο Αμυνας για εισβολή στην Κύπρο: «Ένα βήμα που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία»

Ελλάδα 20.07.2025
Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει ότι «με την αποφασιστικότητα 51 χρόνων, θα συνεχίσουμε να είμαστε η εγγύηση της ειρήνης και της ελευθερίας»

Βιετνάμ: Η στιγμή που βυθίζεται το τουριστικό σκάφος – Τους 38 έφτασαν οι vεκρoί

Κόσμος 20.07.2025
Στο σκάφος επέβαιναν 48 τουρίστες και 5 μέλη πληρώματος ανατράπηκε και βυθίστηκε χθες Σάββατο

Ελλάδα – Ιταλία 17‑11: Η Εθνική πόλο Ανδρών προκρίθηκε στα ημιτελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος

Αθλητικά Νέα 20.07.2025
Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των Ανδρών επικράτησε της Ιταλίας με 17-11 και εξασφάλισε την παρουσία της στα ημιτελικά της διοργάνωσης

Ισχυροί σεισμοί στην Καμτσάκα της Ρωσίας – Eκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

Κόσμος 20.07.2025
Η χερσόνησος όπου συναντώνται δύο τεκτονικές πλάκες είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη

51 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «Η επίλυση του Κυπριακού παραμένει εθνική προτεραιότητα ‑ Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Ελλάδα 20.07.2025
«Η επίλυση του Κυπριακού, η επανένωση της Μεγαλονήσου και η άρση της κατοχής παραμένει ύψιστη εθνική προτεραιότητα»

Πέθανε ο «κοιμώμενος πρίγκιπας» της Σαουδικής Αραβίας – Ήταν 20 χρόνια σε κώμα

Κόσμος 20.07.2025
Την τραγική είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε πατέρας του

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Εξαήμερος καύσωνας με 43άρια

Καιρός 20.07.2025
Η Τετάρτη αναμένεται να είναι η δυσκολότερη μέρα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κόλαφος η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ‑ «Είχε συσταθεί εγκληματική οργάνωση» ‑ Τα αδικήματα για Βορίδη, Αυγενάκη

Ελλάδα Χτες
Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς έχουν καταλήξει ότι υπήρχε εγκληματική οργάνωση από στελέχη και υψηλόβαθμα, και κατώτερα σε όλες τις θέσεις-κλειδιά, από το Υπουργείο έως τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις συνεργαζόμενες ιδιωτικές εταιρίες

Πλεύρης: Έγκλειστοι θα κρατηθούν οι 174 μετανάστες που εισήλθαν από τη Λιβύη

Ελλάδα Χτες
Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη νότια Κρήτη – Θα κρατηθούν έγκλειστοι έως την επιστροφή τους, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης