Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Εισέπραξαν 250.000 ευρώ για fake βοσκοτόπια σε αναδασωτέες περιοχές στο Γαϊδουρονήσι
Χωρίς τέλος οι αποκαλύψεις
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/5/2025 | 19:19

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορά την παράνομη καταβολή αγροτικών επιδοτήσεων, έχει προκαλέσει σοβαρές πολιτικές και θεσμικές αναταράξεις στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να βρίσκεται στο επίκεντρο των ευθυνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση, ελεγκτές του οργανισμού διαπίστωσαν το 2020 διαπίστωσαν ότι κτηνοτρόφος από την Κρήτη εμφανιζόταν να εκμισθώνει αγροτεμάχια σε συνολικά εννιά μισθωτές στο Γαϊδουρονήσι.
Τα μισθωτήρια εμφανιζόταν να έχουν υπογραφεί όλα αυθημερόν, ενώ το συνολικό ποσό ενισχύσεων που εισέπραξαν οι φερόμενοι ως κτηνοτρόφοι ανήλθε σε περίπου στα 250.000 ευρώ.
Ωστόσο από το 2001, ολόκληρο το Γαιδουρονήσι έχει χαρακτηριστεί ως αναδασωτέα περιοχή ως εκ τούτου «απαγορεύεται η βοσκή κατά επέκταση και οι επιδοτήσεις».
Κύρια σημεία του σκανδάλου
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) διερευνά δεκάδες περιπτώσεις όπου Έλληνες πολίτες φέρονται να έλαβαν επιδοτήσεις της ΕΕ για βοσκοτόπια που δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει, ή για αγροτικές δραστηριότητες που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν.
Κατά τη διάρκεια ελέγχου της EPPO στις 19 Μαΐου 2025, υπήρξαν αναφορές για παρεμπόδιση και εκφοβισμό των ευρωπαίων ελεγκτών από υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κιόβεσι, δήλωσε ότι η EPPO θα συνεχίσει το έργο της με επιμέλεια και αμεροληψία για να διαπιστώσει την αλήθεια.
Ευθύνες της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 2019, βρίσκεται στο επίκεντρο των ευθυνών για το σκάνδαλο. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τις πληρωμές επιδοτήσεων της ΚΑΠ από τον Δεκέμβριο του 2019 έως και το 2022, περίοδο κατά την οποία υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργαντάς.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό, ζητώντας απαντήσεις για το σκάνδαλο διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ και καταλογίζοντας πλήρη ευθύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ για την ακραία σκανδαλώδη κακοδιαχείριση στο σύστημα διαχείρισης των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων.
Αντίδραση της κυβέρνησης
Σε απάντηση στο σκάνδαλο, η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η απόφαση αυτή ελήφθη με στόχο την αποκατάσταση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με επικριτές να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για προσπάθεια συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών και αποφυγής της λογοδοσίας.
Συμπεράσματα
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αναδεικνύει σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα και θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η κυβέρνηση φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση, καθώς οι παρατυπίες και οι καταγγελίες ήταν γνωστές εδώ και χρόνια, χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.