«Βαθαίνει» ο εμπορικός πόλεμος Τραμπ κατά ΕΕ και τεχνολογικών κολοσσών
Ο σεβασμός που ζητά η Ευρώπη και το... σκληρό πόκερ με Apple και Samsung
Δημοσίευση 24/5/2025 | 11:15

Πόλεμος δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο - Στο στόχαστρο η Ευρωπαϊκή Ένωση με τιμωρητικό «χαράτσι» 50%
Ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τον οικονομικό του πόλεμο, στοχοποιώντας την Apple, τη Samsung και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με απειλές για εξοντωτικούς δασμούς. Με μια ανάρτηση-βόμβα στο Truth Social, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί δασμός 25% σε όλα τα iPhone που δεν κατασκευάζονται επί αμερικανικού εδάφους.
«Έχω από καιρό ενημερώσει τον Τιμ Κουκ ότι περιμένω τα iPhone που πωλούνται στις ΗΠΑ να κατασκευάζονται εδώ, όχι στην Ινδία ή οπουδήποτε αλλού. Αν αυτό δεν γίνει, η Apple θα πληρώσει δασμό τουλάχιστον 25%», έγραψε ο Τραμπ. Η επίμαχη δήλωση προκάλεσε βουτιά της τάξης του 2,6% στη μετοχή της Apple, με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της – μια ζημιά που έριξε προσωρινά τη συνολική της αξία κάτω από τα 3 τρισ. δολάρια.
Ξεκάθαρος ο Τραμπ για την Ευρώπη: «Δεν ψάχνω συμφωνία» - Τι θα κάνει η ΕΕ
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν περιορίστηκε μόνο στην Apple. Σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο ξεκαθάρισε ότι η ίδια τακτική θα εφαρμοστεί και σε άλλες εταιρείες όπως η Samsung, αν δεν μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ. «Όταν φτιάχνουν τα εργοστάσιά τους εδώ, δεν υπάρχουν δασμοί. Οπότε θα τα φτιάξουν εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η απειλή αυτή έρχεται σε συνέχεια των κινήσεων Τραμπ κατά της Κίνας, όπου σήμερα συναρμολογείται περίπου το 90% των iPhone. Αν και οι ΗΠΑ είχαν αρχικά ανακοινώσει δασμούς ύψους 145% για κινεζικά προϊόντα, τελικά τα smartphones και οι υπολογιστές εξαιρέθηκαν προσωρινά.
Παρόλα αυτά, η Apple φαίνεται να είχε ήδη κινηθεί ώστε να μεταφέρει μεγάλο μέρος της συναρμολόγησης των iPhone προς πώληση στις ΗΠΑ, στην Ινδία. Ο ίδιος ο Τιμ Κουκ είχε δηλώσει σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των iPhone που θα πωληθούν στην Αμερική αυτό το τρίμηνο, θα προέρχεται από την Ινδία.
Αυτό φαίνεται ότι εξόργισε τον Αμερικανό πρόεδρο, που επεσήμανε πως «είχα ένα μικρό πρόβλημα με τον Τιμ Κουκ. Του είπα “σε ανεχτήκαμε τόσα χρόνια που έφτιαχνες εργοστάσια στην Κίνα, τώρα πρέπει να φτιάχνεις εδώ. Δεν μας ενδιαφέρει η Ινδία – να φτιάχνεις για μας εδώ”».
Οι αναλυτές πάντως τονίζουν πως μια τέτοια απαίτηση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι ανέφικτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Wedbush Securities, ένα iPhone κατασκευασμένο στις ΗΠΑ θα κόστιζε έως και 3.500 δολάρια, δηλαδή τρεις φορές ακριβότερο από σήμερα.
Και σαν να μην έφτανε η επίθεση στην τεχνολογία, ο Τραμπ εξαπέλυσε και νέο εμπορικό χτύπημα στην Ευρώπη. Όπως ανακοίνωσε, από την 1η Ιουνίου 2025 σκοπεύει να επιβάλει 50% δασμό σε όλες τις εισαγωγές από την Ε.Ε., με το αιτιολογικό ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούν πουθενά».
«Η Ε.Ε. μας εκμεταλλεύεται εμπορικά. Ήρθε η ώρα να παίξουμε όπως ξέρω εγώ να παίζω», δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος δασμός μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν οι ευρωπαϊκές εταιρείες μεταφέρουν παραγωγή στις ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε πανικό στις αγορές, αφού ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1%, ο S&P 500 έπεσε κατά 0,68% και ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατά 1,7%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,2%, ενώ οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες επλήγησαν σφοδρά – η BMW υποχώρησε 3,7%, η Volkswagen 2,6% και η Mercedes-Benz 4%.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ήδη προσπαθήσει να κατευνάσει τις εντάσεις με πρόταση για μειώσεις δασμών σε «μη ευαίσθητα» προϊόντα, συνεργασία σε ενεργειακά και ψηφιακά έργα, ακόμη και επέκταση της ατελούς εισαγωγής αστακών από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους «Financial Times». Ωστόσο, όλα αυτά φαίνεται να μην ικανοποίησαν τον Τραμπ, που επιμένει σε «καθολικό» δασμό 10%, όπως ισχύει ήδη για το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Κλιμάκωση που θα πονέσει και τις δύο πλευρές»
Όπως διαβάζουμε στον «Guardian», Ο οικονομολόγος Χόλγκερ Σμίεντινγκ του Berenberg προειδοποιεί ότι αυτή η νέα τακτική συνιστά μείζονα κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο, προσθέτοντας πως «με τον Τραμπ δεν ξέρεις ποτέ, αλλά αυτό θα πονέσει πολύ τόσο την αμερικανική όσο και την ευρωπαϊκή οικονομία».
Πλέον, δεκάδες χώρες σπεύδουν να εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση πριν εκπνεύσει η προσωρινή «κατάπαυση πυρός» που είχε ανακοινώσει η Ουάσινγκτον. Ωστόσο, με τη διπλή απειλή 25% για τις μεγάλες τεχνολογικές και 50% για την Ευρώπη, ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει αποφασισμένος να επανεγγράψει το παγκόσμιο εμπόριο με τους δικούς του όρους.