«Πυραμίδες» στην Κρήτη που δεν έκτισαν οι Φαραώ – Τι κρύβουν οι εξωπραγματικοί λόφοι της Ποταμίδας;
Ένα αλλόκοτο τοπίο σε χωριό των Χανίων έχει κάνει γεωλόγους, τουρίστες και... κυνηγούς χρυσού να παραμιλούν!
Δημοσίευση 28/5/2025 | 00:53

Όχι, δεν είναι σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ούτε ξεχασμένο set αρχαιολογικού θρίλερ. Είναι οι Κομόλιθοι της Ποταμίδας: ένα γεωλογικό θαύμα που μοιάζει με μινιατούρες πυραμίδων πεταμένες σε καταπράσινη πεδιάδα!
View this post on Instagram
«Απόκοσμοι» λόφοι ή παλιοί βυθοί;
Το σχήμα τους, ολόγλυφο και μυστηριώδες, θυμίζει ακατέργαστες πυραμίδες από άργιλο. Πολλοί νομίζουν ότι είναι έργο ανθρώπινο – αλλά όχι! Οι Κομόλιθοι είναι φυσικά απομεινάρια ενός αρχαίου θαλάσσιου βυθού, ηλικίας περίπου 7,2 εκατομμυρίων ετών!
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (και όχι μόνο) τους έχουν ξεψαχνίσει – βρίσκοντας μέσα τους σιδηροπυρίτη, θαλάσσια απολιθώματα και (κρατήσου!) ίχνη χρυσού. Ναι, καλά διάβασες. Ίχνη χρυσού.
Η βλάστηση... κουμπώνει στην κορυφή
Αυτό που κόβει την ανάσα, όμως, είναι η αντιστροφή της φύσης: οι πλαγιές είναι γυμνές, ξεπλυμένες απ’ τον άνεμο και τη βροχή, ενώ οι κορυφές ντύνονται με θάμνους λες και κάποιος τις στόλισε επίτηδες. Ένα φαινόμενο τόσο παράξενο, που δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις ακόμη κι όταν το δεις με τα μάτια σου.
View this post on Instagram
Από γεωλογικό φαινόμενο... σε υλικό στέγης!
Πριν τον τσιμεντένιο πυρετό των πόλεων, οι ντόπιοι πήγαιναν στους Κομόλιθους για να "κόψουν" υλικό από τον μαλακό άργιλο και να το χρησιμοποιήσουν ως στεγανοποιητικό για τις ταράτσες τους. Ναι, τα σπίτια της περιοχής μπορεί να έχουν σκεπές... από προϊστορία!
Τι άλλο να ξέρεις αν θες να τους επισκεφθείς;
- Τοποθεσία: Ποταμίδα Κισσάμου
- Πρόσβαση: Εύκολη πεζοπορία, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες
- Instagram alert: Από τα πιο instagrammable spots στην Κρήτη – χωρίς να χρειαστείς drone
- Ώρα επίσκεψης: Πρωί ή απόγευμα, για καλύτερο φως στις φωτογραφίες