Αλλάζει το πειθαρχικό πλαίσιο στο Δημόσιο: Απόλυση και για άρνηση αξιολόγησης ‑ Πώς θα αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις
Έρχεται το Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα με 50 μέλη του ΝΣΚ - Οι νέες ποινές που εισηγείται το υπουργείο Εσωτερικών
Δημοσίευση 23/5/2025 | 10:17

Σε αλλαγή του Πειθαρχικού Πλαισίου για το δημόσιο προχωρά η κυβέρνηση, την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε και τη συζήτηση για την άρση μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Το έργο της σύνταξης των νέων κανόνων και διαδικασιών για το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, καθώς στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η αξιολόγηση πολλές φορές δεν έχει περιεχόμενο, αν δεν υπάρχει, έστω ως απώτατη επιλογή με δεδομένη και τη στελέχωση του δημοσίου, η προοπτική της απόλυσης ενός υπαλλήλου που τεκμηριωμένα δεν αποδίδει.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή, στο νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση θα εισάγεται για πρώτη φορά ως παράπτωμα παραπομπής στο πειθαρχικό συμβούλιο η άρνηση συμμετοχής στην αξιολόγηση είτε ως αξιολογητής είτε ως αξιολογούμενος. Το παράπτωμα αυτό θα αποτελεί, μάλιστα, και λόγο απόλυσης εφόσον ο υπάλληλος αρνηθεί να λάβει μέρος στη διαδικασία για δύο συνεχόμενες αξιολογικές περιόδους.
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και η χαρακτηριστική παράγραφος από το κυοφορούμενο νομοσχέδιο, στην οποία αναφέρεται: «Η άρνηση ή η παράλειψη υπαλλήλου να συμμετάσχει, να διευκολύνει ή να προβεί σε ενέργεια που αφορά στον προγραμματισμό, στην αξιολόγηση, στη στοχοθεσία, στις μετρήσεις, στις επιμορφώσεις ή οποιαδήποτε άλλη διαδικασία που προβλέπεται από τον παρόντα νόμο σχετικά με την απόδοση, την αποτελεσματικότητα ή την ποιότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο τιμωρείται με πειθαρχικές ποινές όχι κατώτερες του προστίμου ίσου με αποδοχές δύο μηνών».
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται επίσης η δημιουργία του Πειθαρχικού Συμβουλίου Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα το οποίο -σε αντικατάσταση των σημερινών πειθαρχικών συμβουλίων - θα αποτελείται από 50 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ):
α) Εναν αντιπρόεδρο του ΝΣΚ ως συντονιστή.
β) 13 νομικούς συμβούλους του κράτους.
γ) 18 παρέδρους του ΝΣΚ.
δ) 18 δικαστικούς πληρεξουσίους του ΝΣΚ με τριετή τουλάχιστον υπηρεσία.
Η θητεία του οργάνου θα είναι διετής, τα μέλη του θα απασχολούνται αποκλειστικά με το θέμα αυτό και θα συγκροτείται σε τριμελή ή, σε περίπτωση σοβαρής υπόθεσης, σε πενταμελή κλιμάκια.
Στους νέους θεσμούς εισάγεται και η «πειθαρχική συναλλαγή» για παραπτώματα που
δεν προκαλούν κάποια οικονομική ζημιά ώστε να μην συγκροτούνται για τέτοιες υποθέσεις τα πειθαρχικά συμβούλια.
Όσον αφορά τις ποινές θα προστεθεί και η δυνατότητα υποβιβασμού στην ιεραρχία της υπηρεσίας έως δύο βαθμούς ενώ σε αργία θα τίθενται υπάλληλοι που συλλαμβάνονται - ακόμα και αν αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση - και υπάλληλοι σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή που παραπέμπεται σε δίκη για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάνω από 2.500 πειθαρχικές υποθέσεις σε 90 πειθαρχικά συμβούλια του Δημοσίου.