Η Ιταλία μόλις πήρε την πιο φιλόζωη απόφαση της χρονιάς – και συγκινεί όλη την Ευρώπη!
Απόφαση-ορόσημο για τους φιλόζωους: Η Ιταλία αλλάζει τους κανόνες και δείχνει πώς πρέπει να είναι τα ταξίδια με κατοικίδια
Δημοσίευση 23/5/2025 | 00:17

Όχι, δεν είναι φάρσα. Η Ιταλία μόλις έγινε ο παράδεισος των φιλόζωων ταξιδιωτών, εγκρίνοντας μια επαναστατική απόφαση που επιτρέπει και στα μεσαία και μεγάλα σκυλιά να ταξιδεύουν μαζί με τους ανθρώπους τους μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου. Ναι, αυτό σημαίνει πως ο Λάκι, ο Μάξι και η Λούνα δεν θα χρειαστεί να πάνε ξανά στο «υπόγειο» του αεροπλάνου.
Πού βασίζεται η αλλαγή;
Η απόφαση ήρθε με τη σφραγίδα του Ιταλικού Υπουργείου Μεταφορών και της ENAC (Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας), σε απάντηση στις χιλιάδες φωνές διαμαρτυρίας για τις συνθήκες μεταφοράς ζώων σε cargo. Με τα νέα μέτρα, ο σκύλος μπορεί να είναι δίπλα σου, αρκεί το βάρος του μαζί με το κλουβί του να μην ξεπερνά το επιτρεπτό όριο χειραποσκευής.
Από κατοικίδιο σε συνταξιδιώτη
Αυτό δεν είναι απλώς μια ευκολία. Είναι μια πολιτισμική μετατόπιση. Η Ιταλία αναγνωρίζει πλέον επισήμως ότι τα ζώα δεν είναι αποσκευές – είναι οικογένεια. Κι όταν ταξιδεύεις, δεν αφήνεις την οικογένειά σου στα σκοτεινά αμπάρια.
Η αρχή μιας παγκόσμιας «επανάστασης»;
Η κίνηση αυτή μπορεί να φαίνεται «απλά ιταλική», όμως ανοίγει τον δρόμο και για άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Γιατί ναι, αν η Ιταλία μπορεί να χωρέσει έναν Golden Retriever στην καμπίνα της Alitalia, τότε γιατί όχι και η υπόλοιπη Ευρώπη;
Λιγότερο άγχος, περισσότερα ταξίδια
Φαντάσου να οργανώνεις διακοπές στην Τοσκάνη, στο Αμάλφι ή στις λίμνες του Βορρά χωρίς να χρειαστεί να ψάχνεις ποιος θα κρατήσει τον σκύλο. Ή ακόμα καλύτερα: να απολαμβάνετε μαζί το παγωτό στο Μιλάνο και τη βόλτα στη Ρώμη. Αυτό το μέτρο μπορεί να φέρει τουριστική άνθιση, αφού πλέον τα pet-friendly ταξίδια αποκτούν άλλο νόημα.
Η Ιταλία ήδη κάνει κινήσεις και στα τρένα – ειδικά στις γιορτές – για να φιλοξενεί καλύτερα τα κατοικίδια. Το «pets are welcome» δεν είναι πια διαφήμιση. Είναι πολιτική.
Γιατί αυτό μας αφορά όλους;
Αν έχεις σκύλο – και ειδικά όχι toy size – ξέρεις τι σημαίνει η ταλαιπωρία του να τον αφήνεις πίσω ή να τον βάζεις σε cargo. Η Ιταλία δείχνει πως υπάρχει άλλος δρόμος. Ένας πιο ανθρώπινος και πιο σκυλίσιος. Άραγε, ποια αεροπορική στην Ελλάδα θα τολμήσει να κάνει το ίδιο;