Μητσοτάκης: Ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο 103 για τη μονιμότητα στο Δημόσιο
«Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στη Γάζα - Να ζητήσουμε από Τούρκους φίλους μας να βγάλουν το casus belli από το τραπέζι»
Δημοσίευση 22/5/2025 | 13:45

«Τριάντα χρόνια μετά έχει έρθει η ώρα να ζητήσουμε από Τούρκους φίλους μας να το βγάλουν από το τραπέζι», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Νότη Παπαδόπουλο και στον Βασίλη Χιώτη, στον ΣΚΑΪ 100,3.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Τουρκία, σημείωσε: «Όπως ξέρετε μετά από επιμονή της κυβέρνησης αποφασίστηκε ο κοινός αμυντικός ευρωπαϊκός πυλώνας που οδήγησε στη ρήτρα διαφυγής. Δημιουργήσαμε το εργαλείο SAFE για ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στον τομέα της άμυνας. Εκεί προβλέπεται η συνεργασία με τρίτες χώρες. Υπάρχει πρόβλεψη ότι για να συναφθεί συμφωνία με τρίτο κράτος μέλος απαιτείται ομοφωνία. Εμείς θα δούμε και θα εξετάσουμε πώς θα αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο.
Πέρασαν 30 χρόνια από το casus belli που ψήφισε η τουρκική εθνοσυνέλευση. Ήρθε η ώρα να το βγάλουν από το τραπέζι».
«Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα γίνει τους επόμενους μήνες. Ψάχνουμε ημερομηνίες», είπε ακόμη.
«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο»
Για όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και μέσα από δικές μου δηλώσεις. Έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ανάγκης άμεσης κατάπαυσης πυρός και αποκατάστασης της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο και πρέπει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις για να αποκατασταθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας το συντομότερο δυνατόν. Καθόλου σιωπηλοί δεν είμαστε. Έχουμε υποχρέωση να λέμε σκληρές αλήθειες στους συμμάχους μας και την έχω μεταφέρει στο Ισραήλ. Δεν δικαιολογούνται τέτοιες επιχειρήσεις με ένα δυσανάλογα μεγάλο κόστος».
«Ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο 103 για τη μονιμότητα στο Δημόσιο»
Όπως επισήμανε στη συνέχεια, «δεν νοείται δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση. Θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους την αρνούνται. Σήμερα που μιλάμε γίνεται αξιολόγηση και έχουμε τα εργαλεία να εντοπίζουμε αξιολογήσεις που δεν είναι συγκεκριμένες. Επί ΣΥΡΙΖΑ 97% των αξιολογήσεων ήταν άριστες.
Επιμένω στην ανάγκη να εντοπίζουμε τον υπάλληλο που κάνει καλά τη δουλειά του. Εμείς θεσπίσαμε μπόνους δημοσίων υπαλλήλων. Το Σύνταγμα στο άρθρο 103 κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο αυτό. Η ΝΔ θα εισηγηθεί την αλλαγή του και θα αφορά όλους τους υπαλλήλους, υφιστάμενους και νέους. Θα αφορά όλους. Η μονιμότητα υπήρξε από την εποχή της πλατείας Κλαυθμώνος για να μην καταδιώκει το ένα κόμμα όσους είχε διορίσει ένα άλλο. Η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως δύναμη αδράνειας».
Πανεπιστήμια
«Αδικείται η προσπάθεια που έχει γίνει εδώ και έξι χρόνια στα πανεπιστήμια. Το άσυλο το καταργήσαμε το 2019 και πλέον δεν υπάρχει ενεργή κατάληψη και αν υπάρξει θα μπούμε και θα την διαλύσουμε. Η παρουσία της ίδιας της αστυνομίας και όχι της πανεπιστημιακής είναι πιο αποτελεσματική. Οι πρυτάνεις έχουν υποχρέωση να καταθέσουν τα σχέδια ασφάλειας γιατί έχουν συνυπευθυνότητα αλλιώς θα υπάρξουν κυρώσεις.
Ζήτησα δημόσια από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ να κάνει την δουλειά του και να εκκενωθεί η κατάληψη και έγινε. Αυτό είναι προς όφελος των πρυτάνεων των φοιτητών και των καθηγητών. Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι το ίδιο με τον χουλιγκανισμό», είπε ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε σχετικά