Το... σύνδρομο της σκυφτής ζωής: Τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας του κινητού μας
Όταν η οθόνη γίνεται σκλαβιά
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 22/5/2025

Ένας 25χρονος Ιάπωνας, που περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κοιτάζοντας κάτω το κινητό του, κατέληξε να μη μπορεί να σηκώσει το ίδιο του το κεφάλι. Οι γιατροί τον διέγνωσαν με το σπάνιο «σύνδρομο πεσμένου κεφαλιού» (Dropped Head Syndrome).
Το φαινόμενο του «συνδρόμου πεσμένου κεφαλιού» (dropped head syndrome) που συνδέεται πλέον και με την υπερβολική χρήση κινητού, είναι κάτι παραπάνω από μια σωματική πάθηση – είναι σύμπτωμα μιας εποχής. Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι περνούν αμέτρητες ώρες σκυφτοί πάνω από τις οθόνες τους, με τον αυχένα μόνιμα λυγισμένο σε αφύσικες γωνίες. Αυτή η στάση, αν επαναλαμβάνεται καθημερινά και επί χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, εξασθένηση μυών, χρόνιους πόνους, ακόμη και απώλεια βασικών κινητικών λειτουργιών, όπως η ικανότητα να σηκώσεις το ίδιο σου το κεφάλι.
Το περιστατικό, που δημοσιεύτηκε σε ιατρικό περιοδικό πριν λίγα χρόνια, δείχνει με τον πιο δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης κινητών και της διαρκούς σκυφτής στάσης. Ο νεαρός είχε αναπτύξει μια μεγάλη εξόγκωση στο πίσω μέρος του λαιμού του και οι μύες του είχαν εξασθενήσει τόσο, που δεν μπορούσε να σηκώσει το κεφάλι του. Είχε έντονους πόνους, δυσκολευόταν να καταπιεί και είχε χάσει βάρος.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, ως παιδί ήταν δραστήριος, όμως όλα άλλαξαν στην εφηβεία όταν έπεσε θύμα έντονου bullying. Εγκατέλειψε το σχολείο, κλείστηκε στο δωμάτιό του και άρχισε να ζει μέσα από την οθόνη του κινητού του. Η σκυφτή στάση επί χρόνια παραμόρφωσε τη σπονδυλική του στήλη. Οι ακτινογραφίες έδειξαν εξάρθρωση στους αυχενικούς σπονδύλους και δημιουργία ουλώδους ιστού στη σπονδυλική στήλη λόγω της υπερέκτασης.
Η αρχική θεραπεία με κολάρα δεν είχε αποτέλεσμα, και μετά από παράπονα για μουδιάσματα, οι γιατροί προχώρησαν σε χειρουργείο. Αφαίρεσαν τμήματα των παραμορφωμένων σπονδύλων και τοποθέτησαν μεταλλικά εξαρτήματα ώστε να διορθώσουν τη στάση του σώματος.
Έξι μήνες μετά τις επεμβάσεις, ο νεαρός μπορούσε πλέον να σηκώσει το κεφάλι του. Ένα χρόνο μετά, η στάση του είχε διορθωθεί πλήρως.
Οι γιατροί επισημαίνουν ότι το «σύνδρομο πεσμένου κεφαλιού» συνδέεται συνήθως με νευρομυϊκές παθήσεις, αλλά μπορεί να προκληθεί και από χρόνιες παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης — όπως στην περίπτωση υπερβολικής σκυφτής στάσης λόγω χρήσης κινητού.
Πέρα από το ιατρικό κομμάτι, το φαινόμενο αγγίζει και βαθύτερες κοινωνικές και ψυχολογικές διαστάσεις. Η στροφή προς τον ψηφιακό εσωστρεφισμό, πολλές φορές γεννιέται από τραύματα, απομόνωση ή απόρριψη – όπως στην περίπτωση του νεαρού Ιάπωνα που βίωσε bullying και κλείστηκε στον εαυτό του. Η τεχνολογία έγινε παρηγοριά, αλλά και παγίδα. Το σώμα κουβαλά αυτό που το μυαλό προσπαθεί να ξεχάσει. Και σε έναν κόσμο που όλο σκύβει, η αληθινή ερώτηση δεν είναι μόνο ιατρική – είναι υπαρξιακή: Θα ξανασηκώσουμε ποτέ το κεφάλι;