E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Guardian: Αγώνας δρόμου στην Ελλάδα σε αναζήτηση εργαζομένων για τον τουριστικό κλάδο ενόψει της θερινής σεζόν

80.000 κενές θέσεις εργασίας

Δημοσίευση 5/5/2025 | 14:12

Guardian: Αγώνας δρόμου στην Ελλάδα σε αναζήτηση εργαζομένων για τον τουριστικό κλάδο ενόψει της θερινής σεζόν

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται στην Ελλάδα ο τουριστικός τομέας για την εξεύρεση εργαζομένων καθώς πλησιάζει η θερινή σεζόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, που υπογράφει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στη χώρα μας, Έλενα Σμιθ, ακόμη δεν έχουν καλυφθεί κάπου 80.000 θέσεις εργασίας στην τουριστική βιομηχανία με την Ελλάδα να στρέφεται για βοήθεια σε αιτούντες άσυλο και στο εξωτερικό.

«Ζητούνται σεφ, σερβιτόροι, προσωπικό κουζίνας», αναφέρει πινακίδα σε εστιατόριο στη σκιά της Ακρόπολης, με τον ιδιοκτήτη του, Δημήτρη Σταθοκωστόπουλο, να σημειώνει ότι η αναζήτηση προσωπικού είναι ολοένα και δυσκολότερη με τους Έλληνες να προτιμούν δουλειές γραφείου με σταθερό ωράριο 09:00 – 17:00 αντί για θέσεις απασχόλησης με νυχτερινές βάρδιες ή εργασία το Σαββατοκύριακο, ενώ αναμένεται ρεκόρ τουριστών στην ελληνική πρωτεύουσα το φετινό καλοκαίρι.

80.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας

Κι ενώ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη των τουριστών στην Ελλάδα – έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης – οι ελλείψεις προσωπικού είναι τέτοιες, ώστε ακόμη δεν έχουν καλυφθεί κάπου 80.000 θέσεις εργασίες στους κλάδους της εστίασης και των ξενοδοχείων, τη ραχοκοκαλιά μιας βιομηχανίας που, με ποσοστό 25% του ΑΕΠ, αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ξενοδόχοι ανά την Ελλάδα βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για να καλύψουν θέσεις στη ρεσεψιόν, την καθαριότητα, το σέρβις και την κουζίνα, αλλά και γκρουμ, σερβιτόρων και ναυαγοσωστών για τις πισίνες. Σε μεγάλα νησιά -μαγνήτες τουριστών, όπως η Κρητ και η Ρόδος, πληθαίνουν αναφορές για ξενοδόχους που προσπαθούν να αποσπάσουν εργαζόμενους από τους ανταγωνιστές τους υποσχόμενοι καλύτερες απολαβές και συνθήκες εργασίας.

«Είναι εν μέρει κληρονομιά της πανδημίας της Covid-19, που βίωσε ολόκληρη η Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ», δήλωσε ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). «Αυτό που βλέπουμε είναι μια άνευ προηγουμένου έλλειψη εξειδικευμένων και έμπειρων εργαζομένων, ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο, μετά την έξοδο υπαλλήλων στη διάρκεια του lockdown. Πολλοί δεν επέστρεψαν ποτέ. Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι παραμένουν κενές 80.000 θέσεις εργασίας».

Για τον ίδιο ευθύνεται η εποχικότητα του κλάδου. «Μόλις τελειώσει η σεζόν οι εργαζόμενοι δικαιούνται μόνο τρεις μήνες επίδομα ανεργίας. Και με κρίση κόστους διαβίωσης, πώς θα επιβιώσουν το υπόλοιπο της χρονιάς»; λέει.

Στροφή και σε μετανάστες

Πέραν του τουρισμού, ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα και ο κατασκευαστικός και αγροτικός κλάδος με την κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας να αναγνωρίζει το πρόβλημα προωθώντας τη νομιμοποίηση του καθεστώτος περίπου 30.000 μη καταγεγραμμένων μεταναστών, ενώ έχει υπογράψει και διμερείς συμφωνίας για την «κινητικότητα εργατικού δυναμικού» με τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, η Γεωργία, η Ινδία και η Μολδαβία.

O χρόνος πιέζει καθώς το υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας προβλέπει αφίξεις έως και 40 εκατ. τουριστών μέχρι το 2028, κυρίως από αναδυόμενες αγορές όπως εκείνες της Ινδίας και της Κίνας, ενώ η κλιματική αλλαγή παρατείνει την τουριστική σεζόν.
Η Ελλάδα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, έχει ήδη ξεκινήσει ενεργά προσπάθειες προσέλκυσης προσωπικού από το εξωτερικό, διοργανώνοντας σχετικές ημερίδες στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία.

Πέραν των αλλοδαπών η ελπίδα είναι ότι θα επιστρέψουν στα πάτρια και οι Έλληνες που έφυγαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον δρα Σπύρο Πρωτοψάλτη, Διοικητή και πρόεδρο του ΔΣ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ( ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) «Λέμε στον κόσμο: "Ελάτε πίσω"», είπε. «Η ελληνική οικονομία δεν είναι αυτό που θυμάστε. Τα πάει πολύ καλά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρήνος στην Ιταλία για τους πέντε που χάθηκαν σε κατάδυση 50 μέτρων σε σπηλιά στις Μαλδίβες: Τα τρία σενάρια για την τραγωδία

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης όταν η καθηγήτρια Μοντεφαλκόνε, η 23χρονη κόρη της, δύο φοιτητές της και ένας δύτης βούτηξαν σε βάθος 50 μέτρων για να μπουν σε υποβρύχια σπηλιά μήκους 260 μέτρων

«Ο φόβος κυριαρχεί, παραωρίμασε το αντράκι μου» λέει η μητέρα του μικρού Νικόλα που νίκησε τον καρκίνο

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο μικρός Νικόλας δέχθηκε την ερώτηση της μητέρας του σχετικά με το τι θα κάνει από δω και πέρα με τον πιτσιρικά να εξομολογείται πως θέλει... να φάει ελεύθερα

Ξέσπασμα του Χέιζ Ντέβις στα social media: Η φωτογραφία του Γιαννακόπουλου και το «κάποιοι να προσέχουν τι λένε»

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Ο άσος του Παναθηναϊκού ανέβασε μια μεγάλη συλλογή με φωτογραφίες και βίντεο - Τα μαθήματα ελληνικών, το σχόλιο για τα ταξίδια του και τα γνωμικά

Γυναίκα κακοποίησε βάναυσα τη σκυλίτσα που πέθανε στη Σάμο, είχε κατάγματα στο κρανίο, τη γνάθο και τη λεκάνη

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο σκύλος είχε βρεθεί φρικτά κακοποιημένος στις 23 Απριλίου

Έρχονται αλλαγές στα κινητά τηλέφωνα από 1η Ιουνίου ‑ Τι θα ισχύσει

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Η ΕΕ προχωρά σε απλοποίηση της διαδικασίας μεταφοράς δεδομένων μεταξύ συσκευών Apple και Android

Επεισόδια ανάμεσα σε αγρότες και δυνάμεις των ΜΑΤ στις Σέρρες

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Έπεσαν και χημικά κατά τις συγκρούσεις στο τελωνείο του Προμαχώνα

Οπαδοί έβαλαν φωτιά στο πρωθυπουργικό γραφείο της Λιβύης μετά από αμφισβητούμενο πέναλτι

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Βίντεο από κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν στιγμές πανικού, πυροβολισμούς και τραυματίες να μεταφέρονται με ασθενοφόρα

Έσβησαν τα φουγάρα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη ‑ Αγωνία για εργαζόμενους, τηλεθέρμανση

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ύστερα από 42 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, το λιγνιτικό εργοστάσιο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη ανέστειλε σήμερα τις εργασίες του

Καμπανάκι! Πρόστιμο 350 ευρώ για χιλιάδες οδηγούς ‑ Το χαρτί που πρέπει να έχετε πάντα στο αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η ισχύουσα νομοθεσία για την κυκλοφορία των οχημάτων δεν περιορίζεται μόνο στους κανόνες οδικής συμπεριφοράς

Μαρία Καρυστιανού: Κατέθεσε για Καραμανλή ‑ Έτοιμη για την ίδρυση του νέου κόμματος

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η ίδρυση του νέου κόμματος αναμένεται να γίνει την Δευτέρα 18 Μαΐου

Έμπολα: Νέος συναγερμός στο Κονγκό – Ξέσπασε επιδημία με 65 νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Τα συνολικά στοιχεία που έδωσαν οι υγειονομικές αρχές σκιαγραφούν μια κρίσιμη εικόνα: μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 246 ύποπτα κρούσματα

Νέα ανάλυση DNA του Χριστόφορου Κολόμβου αποκαλύπτει την αλήθεια για την καταγωγή του

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Για αιώνες, οι ιστορικοί πίστευαν ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας, προερχόμενος από ταπεινή οικογένεια, πριν καταφέρει να πείσει τους Καθολικούς Μονάρχες να χρηματοδοτήσουν αυτό που πολλοί θεωρούσαν ένα αδύνατο ταξίδι πέρα από τον Ατλαντικό