E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ζητούνται επειγόντως χέρια»: 80.000 κενές θέσεις στον τουρισμό λίγο πριν την κορύφωση της σεζόν

Η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη, αλλά το εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί.

Δημοσίευση 5/5/2025 | 08:49

«Ζητούνται επειγόντως χέρια»: 80.000 κενές θέσεις στον τουρισμό λίγο πριν την κορύφωση της σεζόν
pexels

Θέμα στον Guardian είναι η έλλειψη προσωπικού τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη χώρα και τα νησιά, ενόψει του καλοκαιριού, όπου αναμένεται μεγάλο κύμα τουριστών.

«Στην πρόσοψη της ταβέρνας «Καρυάτις» σε μια πλατεία με φοίνικες και λουλούδια, στη σκιά της Ακρόπολης, η επιγραφή τα λέει όλα: «Ζητείται προσωπικό – μάγειρες, σερβιτόροι, άτομα για κουζίνα», ξεκινά το άρθρο της Helena Smith.

«Είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεις προσωπικό», λέει ο Δημήτρης Σταθοκοστόπουλος, που διαχειρίζεται το κατάστημα με τον αδερφό του. «Ο τουρισμός αναμφίβολα αυξάνεται, αλλά πλέον οι Έλληνες προτιμούν να δουλεύουν σε δουλειές γραφείου 9 με 5, χωρίς βάρδιες βραδινές ή τα Σαββατοκύριακα».

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, πλησιάζει η κορύφωση της σεζόν και η αναζήτηση προσωπικού για να στηριχθεί ο τουριστικός τομέας αποκτά χαρακτήρα επείγοντος.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη, αλλά το εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί. Λίγες μόνο εβδομάδες πριν την έναρξη των αφίξεων, εκτιμάται πως παραμένουν κενές 80.000 θέσεις εργασίας στον επισιτιστικό τομέα και στα ξενοδοχεία – τη ραχοκοκαλιά μιας βιομηχανίας που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Δεν είναι όμως μόνο η Αθήνα που αντιμετωπίζει προβλήματα, σε όλη τη χώρα, ξενοδόχοι αγωνίζονται να βρουν ρεσεψιονίστ, καθαριστές, ναυαγοσώστες, σερβιτόρους και μάγειρες.

Στα δημοφιλή νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος, οι αναφορές για «κλοπή» υπαλλήλων από ανταγωνιστές με υποσχέσεις καλύτερων αποδοχών και συνθηκών εργασίας αυξάνονται συνεχώς.

«Είναι εν μέρει κληροδότημα της πανδημίας Covid-19, που την ένιωσε όλη η Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο», δήλωσε ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) στον Guardian. «Αυτό που βλέπουμε είναι μια πρωτοφανής έλλειψη εξειδικευμένων και έμπειρων εργαζομένων, ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό τομέα, μετά την έξοδο υπαλλήλων κατά τη διάρκεια του lockdown. Πολλοί δεν γύρισαν ποτέ. Ως αποτέλεσμα, υπολογίζεται ότι σήμερα χρειάζονται περίπου 80.000 άτομα».

Για τον Χότζογλου, η εποχικότητα του κλάδου είναι ο βασικός παράγοντας. «Μόλις τελειώσει η σεζόν, οι εργαζόμενοι δικαιούνται μόνο τρεις μήνες επίδομα ανεργίας. Όταν υπάρχει κρίση ακρίβειας, πώς θα επιβιώσουν το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου;»

Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας πως σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, και εν μέρει υπό πίεση από βουλευτές, η κεντροδεξιά κυβέρνηση προχώρησε στη νομιμοποίηση περίπου 30.000 παράτυπων μεταναστών.

Παράλληλα, υπέγραψε διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες – όπως η Αίγυπτος, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, η Γεωργία, η Ινδία και η Μολδαβία – για «εργασιακή κινητικότητα».

Αιτούντες άσυλο που μέχρι πρόσφατα ζούσαν σε δομές φιλοξενίας, θα ξεκινήσουν εργασία στη Βόρεια Ελλάδα αυτόν τον μήνα, μετά από εκπαίδευση από τον ΣΕΤΕ.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει να στρατολογεί ενεργά προσωπικό από το εξωτερικό, διοργανώνοντας διεθνείς ημέρες καριέρας σε Γερμανία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από ξένους, η ελπίδα είναι να επιστρέψουν και οι Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, λέει ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λαρίσα Ρικέλμε: Η πιο «καυτή» οπαδός του Μουντιάλ του 2010 επιστρέφει ως δημοσιογράφος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026

Tabloid Χτες
Η Λαρίσα Ρικέλμε, που έγινε γνωστή ανά τον κόσμο με τις πόζες στις εξέδρες στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική, έχει κάνει στροφή στη δημοσιογραφία και θα είναι παρούσα στη διοργάνωση του 2026

Θρίλερ στο Αίγιο: Νεκρός βρέθηκε 58χρονος Αμερικανός – Τι δείχνουν οι έρευνες της Αστυνομίας

Ελλάδα Χτες
Τα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται να διευκρινιστούν μετά τη διενέργεια των προβλεπόμενων ιατροδικαστικών εξετάσεων

Το Ιράν χτύπησε με πύραυλο εργοστάσιο χημικών στο Ισραήλ – Φόβοι για επικίνδυνη διαρροή τοξικών ουσιών

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές του Ισραήλ ζήτησαν από τους κατοίκους να μείνουν σπίτια τους με κλειστά τα παράθυρα

Λουτσέσκου από το νοσοκομείο: «Είμαι καλά τώρα, έχω αναρρώσει πλήρως»

Αθλητικά Νέα Χτες
Καθησυχαστικά είναι τα νέα για τον Μιρτσέα Λουτσέσκου μετά το λιποθυμικό επεισόδιο που υπέστη στην τελευταία προπόνηση της Ρουμανία, με ιστοσελίδα της χώρας του να φιλοξενεί τις πρώτες του δηλώσεις από το νοσοκομείο

Η σοκαριστική στιγμή του πιο βίαιου νοκ‑άουτ που άφησε την αθλήτρια να πνίγεται

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι εικόνες της αθλήτριας με το βλέμμα στο κενό έκαναν τον γύρο του κόσμου

Απαγορεύτηκε η είσοδος του καθολικού Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον Πανάγιο Τάφο την Κυριακή Βαΐων

Κόσμος Χτες
«Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, εμποδίστηκε στους ηγέτες της Εκκλησίας να τελέσουν τη Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στον Ναό του Πανάγιου Τάφου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λατινικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Ταϊλάνδη: Παρουσιαστές γδύθηκαν στον αέρα ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης για τον καύσωνα

Κόσμος Χτες
Οι παρουσιαστές του ενημερωτικού μαγκαζίνο, άρχισαν να γδύνονται στον αέρα και όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, το βίντεο έγινε viral

Κακοποίηση μωρού 10 μηνών στην Πάτρα: Οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης – «Το δάγκωσαν τα ξαδέρφια του» λέει η μητέρα

Ελλάδα Χτες
Ιατροδικαστής μιλά για κακοποίηση ή παραμέληση, η 18χρονη μητέρα σε καταυλισμό Ρομά, καταγγελίες για εγκληματική αμέλεια

Καραμπόλα πέντε οχημάτων στην Παραλιακή ‑ Προβλήματα στην κυκλοφορία

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε στο ύψος της οδού Ήβης Αθανασιάδου

Αστυνομικές επιχειρήσεις σε οικισμούς σε Ίλιον, Ασπρόπυργο, Αχαρνές και Ελευσίνα

Ελλάδα Χτες
Σκοπός των ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων ήταν η πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε μορφής παράνομης δραστηριότητας