E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί οι εκλογές στον Καναδά έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος;

Θα ξέρουμε πολύ σύντομα το αποτέλεσμα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/4/2025 | 12:22

Γιατί οι εκλογές στον Καναδά έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος;
@freepik.com

Όταν ο Καναδάς πήγε στις κάλπες χθες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι οι δεύτερες εκλογές που κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ μέσα σε έξι μήνες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μεταμορφώσει το πολιτικό τοπίο του Καναδά και το «Trump effect» φαίνεται ότι θα κάνει τη διαφορά μεταξύ νικητών και ηττημένων.

Οι δασμοί και η απειλή του να προσαρτήσει τη χώρα ως 51η πολιτεία, έχουν προκαλέσει μια έξαρση του καναδικού εθνικισμού και έχουν μετατρέψει σε φαβορί τον υποψήφιο που χαρακτηρίζεται ως αντι-Τραμπ.

Πάμε τώρα στον Μαρκ Κάρνεϊ, τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και νυν πρωθυπουργό του Καναδά.Το κυβερνών Φιλελεύθερο κόμμα του είχε απορριφθεί ως εκλογικός υποψήφιος. Οι Καναδοί είχαν γυρίσει την πλάτη στο κόμμα μετά από μια δεκαετία στην εξουσία υπό τον προκάτοχο του Κάρνεϊ, Τζάστιν Τριντό.

Το Συντηρητικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, υπό την αποτελεσματική ηγεσία του Πιερ Πουαλιέβρ, είχε προβάδισμα 25 μονάδων στις δημοσκοπήσεις με βάση την υπόσχεση αλλαγής στην οικονομία, την εγκληματικότητα και τη χρόνια στεγαστική κρίση.

Ωστόσο, η συντηρητική του πολιτική είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τον γείτονα στον Λευκό Οίκο και, στον Καναδά αυτή τη στιγμή, αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί καλή εικόνα.

Σε μια εκπληκτική ανατροπή, το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς οι Καναδοί στράφηκαν στον Κάρνεϊ ως την επιλογή για να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ.

Εάν κερδίσει, η κάλυψη της ποσοστιαίας διαφοράς από τους Φιλελεύθερους θα είναι η μεγαλύτερη στις δημοσκοπήσεις στην πρόσφατη δημοκρατική ιστορία.

Ο Κάρνεϊ, 60 ετών, είναι ο πρώην διοικητής της Τράπεζας του Καναδά, καθώς και της Αγγλίας. Αντικατέστησε τον Τριντό ως ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος και πρωθυπουργός του Καναδά μετά την παραίτηση του προκάτοχού του τον περασμένο μήνα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Καναδοί βλέπουν τον Κάρνεϊ ως μια ισχυρότερη επιλογή για να διαπραγματευτεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι βετεράνος της οικονομικής κρίσης, έχοντας αντιμετωπίσει εκείνη του 2008 και του Brexit.

Σε συνέντευξη Τύπου το Σαββατοκύριακο, ο Καναδός πρωθυπουργός ρωτήθηκε ποια μαθήματα είχε πάρει από το Brexit που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στις σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Τα μαθήματα του Brexit αρχίζουν να εφαρμόζονται. Όταν διακόπτετε τις εμπορικές σχέσεις με τους κύριους εμπορικούς σας εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών, καταλήγετε σε βραδύτερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια, αστάθεια, ασθενέστερο νόμισμα, μια ασθενέστερη οικονομία. Βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια αυτού του φαινομένου στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό είναι ένα από τα σημαντικά πράγματα τώρα. Όσον αφορά την επιρροή στον πρόεδρο, όσον αφορά τη δυναμική μιας διαπραγμάτευσης, η Αμερική θα εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου και εμείς θα δυναμώνουμε».

Η ψήφος του Καναδά έχουν πλέον πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Η θέση του Κάρνεϊ ως φαβορί ενισχύεται σταθερά από τις δημοσκοπήσεις, αν και η διαφορά μειώθηκε καθώς πλησίαζε η ημέρα των εκλογών.

Σήμερα και τις επόμενες ημέρες θα δούμε τα αποτελέσματα και θα ξέρουμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Ελληνοαμερικανός που προκάλεσε τον Μουσολίνι σε μονομαχία μέχρι θανάτου – Η άγνωστη ιστορία ενός απίστευτου θάρρους

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Το 1931, όταν ο Μπενίτο Μουσολίνι βρισκόταν στο απόγειο της ισχύος του, ένας Έλληνας της Αμερικής έκανε κάτι που έμοιαζε αδιανόητο.

Ο μεγαλύτερος μύθος για τα ψάρια, καταρρίπτεται

E-Daily 1.Hero 22.07.2026
Mήπως τελικά όσα ξέραμε ήταν ένα ψέμα;

Δύο Ελληνίδες έκαναν την Ευρώπη να μιλά γι` αυτές – Χρυσό και ασημένιο στο Ευρωπαϊκό Κ18

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Με δύο σπουδαία μετάλλια και εμφανίσεις που άφησαν το στίγμα τους στη διοργάνωση, οι νεαρές Ελληνίδες αθλήτριες απέδειξαν πως η νέα γενιά του ελληνικού στίβου έχει όλα τα εφόδια για να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη.

Το «Γήπεδο των Θεών» που κρύβεται σε έναν ηφαιστειακό κρατήρα

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Δεν μοιάζει με κανένα άλλο

Έριξαν 2 εκατ. λάστιχα στον ωκεανό για «καλό σκοπό»: 50 χρόνια μετά ζουν μια οικολογική καταστροφή

E-Daily 3.Left Χτες
Ο τεχνητός ύφαλος Όσμπορν ανοιχτά του Φορτ Λόντερντεϊλ, που υποτίθεται ότι θα εμπλούτιζε τη θαλάσσια ζωή, κατέστρεψε φυσικούς κοραλλιογενείς υφάλους και η απομάκρυνση των ελαστικών συνεχίζεται ακόμα.

Αλέξης Σταμάτης: Η μάχη με το αλκοόλ που σημάδεψε τη ζωή του και η διάσημη μητέρα του

E-Daily 3.Left Χτες
Ο καταξιωμένος λογοτέχνης έφυγε από τη ζωή στα 67 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του 34 βιβλία και μια ζωή γεμάτη αγώνες και τέχνη.

Τι θησαυρούς έκρυβε η άγνωστη βιβλιοθήκη της Marilyn Monroe

E-Daily 3.Left Χτες
Η προσωπική της βιβλιοθήκη ανέτρεπε την εικόνα που είχε κατασκευάσει για εκείνη η βιομηχανία του θεάματος

Πώς η ρωσική GRU χακάρει κάμερες σπιτιών σε 13 χώρες ‑ ανάμεσά τους και η Ελλάδα

E-Daily 3.Left Χτες
Κοινότυπα passwords και παλιό λογισμικό ανοίγουν «κερκόπορτες» στους Ρώσους χάκερ, ενώ η συμμορία ransomware Κόντι γνώριζε ακόμα και το χρώμα εσωρούχων διάσημων προσωπικοτήτων.

«Olo»: Το νέο χρώμα που ανακάλυψαν επιστήμονες και μόνο 5 άνθρωποι έχουν δει

E-Daily 3.Left Χτες
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας κατάφεραν να διεγείρουν επιλεκτικά κωνία του αμφιβληστροειδούς με λέιζερ, δημιουργώντας μια οπτική εμπειρία που δεν υπάρχει στη φύση.

Η πρώτη δήμαρχος στην Ιαπωνία που πήρε άδεια μητρότητας αναγκάστηκε να γράψει η ίδια τον κανονισμό

E-Daily 3.Left Χτες
Η Σόκο Καβάτα, η νεότερη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία της Ιαπωνίας, αποκάλυψε ένα θεσμικό κενό που αντικατοπτρίζει τη βαθιά ανισορροπία των φύλων στην ιαπωνική πολιτική.