E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί οι εκλογές στον Καναδά έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος;

Θα ξέρουμε πολύ σύντομα το αποτέλεσμα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/4/2025 | 12:22

Γιατί οι εκλογές στον Καναδά έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος;
@freepik.com

Όταν ο Καναδάς πήγε στις κάλπες χθες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι οι δεύτερες εκλογές που κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ μέσα σε έξι μήνες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μεταμορφώσει το πολιτικό τοπίο του Καναδά και το «Trump effect» φαίνεται ότι θα κάνει τη διαφορά μεταξύ νικητών και ηττημένων.

Οι δασμοί και η απειλή του να προσαρτήσει τη χώρα ως 51η πολιτεία, έχουν προκαλέσει μια έξαρση του καναδικού εθνικισμού και έχουν μετατρέψει σε φαβορί τον υποψήφιο που χαρακτηρίζεται ως αντι-Τραμπ.

Πάμε τώρα στον Μαρκ Κάρνεϊ, τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και νυν πρωθυπουργό του Καναδά.Το κυβερνών Φιλελεύθερο κόμμα του είχε απορριφθεί ως εκλογικός υποψήφιος. Οι Καναδοί είχαν γυρίσει την πλάτη στο κόμμα μετά από μια δεκαετία στην εξουσία υπό τον προκάτοχο του Κάρνεϊ, Τζάστιν Τριντό.

Το Συντηρητικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, υπό την αποτελεσματική ηγεσία του Πιερ Πουαλιέβρ, είχε προβάδισμα 25 μονάδων στις δημοσκοπήσεις με βάση την υπόσχεση αλλαγής στην οικονομία, την εγκληματικότητα και τη χρόνια στεγαστική κρίση.

Ωστόσο, η συντηρητική του πολιτική είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τον γείτονα στον Λευκό Οίκο και, στον Καναδά αυτή τη στιγμή, αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί καλή εικόνα.

Σε μια εκπληκτική ανατροπή, το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς οι Καναδοί στράφηκαν στον Κάρνεϊ ως την επιλογή για να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ.

Εάν κερδίσει, η κάλυψη της ποσοστιαίας διαφοράς από τους Φιλελεύθερους θα είναι η μεγαλύτερη στις δημοσκοπήσεις στην πρόσφατη δημοκρατική ιστορία.

Ο Κάρνεϊ, 60 ετών, είναι ο πρώην διοικητής της Τράπεζας του Καναδά, καθώς και της Αγγλίας. Αντικατέστησε τον Τριντό ως ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος και πρωθυπουργός του Καναδά μετά την παραίτηση του προκάτοχού του τον περασμένο μήνα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Καναδοί βλέπουν τον Κάρνεϊ ως μια ισχυρότερη επιλογή για να διαπραγματευτεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι βετεράνος της οικονομικής κρίσης, έχοντας αντιμετωπίσει εκείνη του 2008 και του Brexit.

Σε συνέντευξη Τύπου το Σαββατοκύριακο, ο Καναδός πρωθυπουργός ρωτήθηκε ποια μαθήματα είχε πάρει από το Brexit που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στις σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Τα μαθήματα του Brexit αρχίζουν να εφαρμόζονται. Όταν διακόπτετε τις εμπορικές σχέσεις με τους κύριους εμπορικούς σας εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών, καταλήγετε σε βραδύτερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια, αστάθεια, ασθενέστερο νόμισμα, μια ασθενέστερη οικονομία. Βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια αυτού του φαινομένου στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό είναι ένα από τα σημαντικά πράγματα τώρα. Όσον αφορά την επιρροή στον πρόεδρο, όσον αφορά τη δυναμική μιας διαπραγμάτευσης, η Αμερική θα εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου και εμείς θα δυναμώνουμε».

Η ψήφος του Καναδά έχουν πλέον πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Η θέση του Κάρνεϊ ως φαβορί ενισχύεται σταθερά από τις δημοσκοπήσεις, αν και η διαφορά μειώθηκε καθώς πλησίαζε η ημέρα των εκλογών.

Σήμερα και τις επόμενες ημέρες θα δούμε τα αποτελέσματα και θα ξέρουμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γυναίκα που χαρακτηρίζεται «ο νέος Αϊνστάιν» και το MIT παραλίγο να την ... χάσει

Πρόσωπα 15.01.2026
Από γκαράζ στο Σικάγο, στην αιχμή της θεωρητικής φυσικής στο Χάρβαρντ

Η μέρα που η Αθήνα έγινε… Αλάσκα: Το ιστορικό χιονιάς του που πάγωσε την πόλη με ... ‑10,4°C

Νέα Εποχή 15.01.2026
Όταν το θερμόμετρο έπεσε στους -10°C, οι δρόμοι θάφτηκαν κάτω από 40 εκατοστά χιόνι και η πόλη έζησε τον πιο ακραίο χειμώνα της ιστορίας της

Το καμάρι της Nέας Υόρκης: Πώς κατέρρευσε η αυτοκρατορία της Saks;

Stories 15.01.2026
Πτώχευση στην καρδιά της πολυτέλειας – Η πτώση της Saks Global

Γιατί το καθεστώς στο Ιράν αντέχει ακόμα;

Stories 15.01.2026
Η «ελίτ ασφαλείας» της Τεχεράνης δεν εμφανίζει ακόμη τις ρωγμές εκείνες που θα προμήνυαν μια άμεση κατάρρευση

Ρεκόρ, tattoos, τρελό make up και προπόνηση κόντρα σε όλα – Η Αναστασία Ντραγκομίροβα μιλά ανοιχτά

Rec Mode 15.01.2026
Η ίδια μας μιλά για την οικογένειά της, τις δυσκολίες της καθημερινότητας και των προπονήσεων

Ποια χώρα είναι η πιο ασφαλής για να ζει μια γυναίκα; Η παγκόσμια λίστα που αλλάζει όσα ξέραμε

Νέα Εποχή Χτες
Η παγκόσμια κατάταξη για το 2025 αποκαλύπτει τις χώρες όπου οι γυναίκες νιώθουν πιο ασφαλείς να ζουν, να εργάζονται και να περπατούν μόνες τους τη νύχτα

Γιατί όσοι γεννήθηκαν μεταξύ ’85‑’95 δείχνουν πιο νέοι από τους… νεότερους; Η αλήθεια που κανείς δε λέει

Νέα Εποχή Χτες
Η «αναλογική» παιδική ηλικία, η πιο ήρεμη σχέση με το σώμα και η απουσία ψηφιακού άγχους εξηγούν το μυστικό της νεότητας

Το γήπεδο που οι παίκτες ανεβαίνουν με τελεφερίκ για να παίξουν

Αθλητισμός Χτες
Το γήπεδο που βρίσκεται στο πιο ψηλό υψόμετρο στην ευρώπη έχει ένα γνώριμο όνομα

Explainer: Τι είναι η ICE και μέχρι πού μπορεί να φτάσει; Τι συμβαίνει όταν σε συλλάβει;

Stories Χτες
Συλλήψεις, απελάσεις, όπλα: Ποια είναι πραγματικά η ICE

Γιατί ο Τραμπ τα έβαλε (και) με την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ;

Stories Χτες
Σε μια συνεχή κόντρα με όλους και με όλα