E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τζώνη Θεοδωρίδης: Έχασε τη δικαστική μάχη για τα πνευματικά δικαιώματα από την «Λάμψη»

Ο ηθοποιός, Τζώνη Θεοδωρίδης έχασε τη δικαστική διαμάχη με τον ΑΝΤ1, για τις οικονομικές αξιώσεις που είχε από τα πνευματικά δικαιώματα της σειράς, λόγω προβολής της στο εξωτερικό

Δημοσίευση 17/4/2025 | 12:06

Τζώνη Θεοδωρίδης: Έχασε τη δικαστική μάχη για τα πνευματικά δικαιώματα από την «Λάμψη»

Σύμφωνα με δημοσίευμα που υπογράφει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσιμπούκης στο Πρώτο θέμα, ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Στράτο Φωτεινό, για το διάστημα από τον Ιούνιο του 1991 ως τον Ιούνιο του 1994 λάμβανε μικτές αποδοχές 500.000 δρχ. (1.467 ευρώ), ενώ για το μετέπειτα χρονικό διάστηµα έως και τον Μάιο του 2002 οι μικτές μηνιαίες αποδοχές του καθορίστηκαν στο 1 εκατομμύριο δρχ. (2.934 ευρώ).

Ο ηθοποιός, Τζώνη Θεοδωρίδης έχασε τη δικαστική διαμάχη με τον ΑΝΤ1, για τις οικονομικές αξιώσεις που είχε από τα πνευματικά δικαιώματα της σειράς, λόγω προβολής της στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα που υπογράφει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσιμπούκης στο Πρώτο θέμα, ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Στράτο Φωτεινό, για το διάστημα από τον Ιούνιο του 1991 ως τον Ιούνιο του 1994 λάμβανε μικτές αποδοχές 500.000 δρχ. (1.467 ευρώ), ενώ για το μετέπειτα χρονικό διάστηµα έως και τον Μάιο του 2002 οι μικτές μηνιαίες αποδοχές του καθορίστηκαν στο 1 εκατομμύριο δρχ. (2.934 ευρώ).

Ο Τζώνη Θεοδωρίδης ενημερώνεται ότι η σειρά προβάλλεται και εκτός Ελλάδος κι έναν μήνα αφότου ολοκληρώνεται η συνεργασία του με το έργο, στέλνει εξώδικο στον ΑΝΤ1, αξιώνοντας την καταβολή αποζηµίωσης απόλυσης, δώρα εορτών και επιδόματα αδείας, ωστόσο κρίθηκε, ότι δεν τα δικαιούται.

Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του 2003 στέλνει νέο εξώδικο στο κανάλι, υπογραμμίζοντας, ότι μετά τη λύση της συνεργασίας τους, πληροφορήθηκε, ότι η ΛΑΜΨΗ προβάλλεται και στο εξωτερικό. Για το λόγο αυτό, για δευτερεύουσα μορφή πνευματικών συγγενικών δικαιωμάτων του (άρθρου 49 Ν. 2121/1993) αξίωσε αμοιβή, λόγω «εκμετάλλευσης της νομίμως εγγεγραμµένης σε υλικό φορέα ερμηνείας εκτέλεσής τους». Το κανάλι, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του και ο ηθοποιός προσέφυγε στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έγινε μερικά δεκτή η αγωγή του, αλλά το 2015 το Εφετείο Αθηνών δικαίωσε τον τηλεοπτικό σταθμό. Τρία χρόνια μετά (2018) προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η σε βάρος του Εφετειακή απόφαση.

Το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι σύμβαση ήταν «έγκυρη και ισχυρή» και σύμφωνα με αυτή «ρητά είχε προβλεφθεί ότι η καταβαλλόμενη προς τους ηθοποιούς αμοιβή καλύπτει εκτός από τη μετάδοση της σειράς στην Ελλάδα και την περαιτέρω τηλεοπτική μετάδοση στο εξωτερικό, καθώς και ότι ο τηλεοπτικός σταθμός μπορούσε να διαθέτει και να εκμεταλλεύεται το έργο σε όλο τον κόσμο».

Ακόμη, σημειώνουν οι δικαστές ότι η μηνιαία αμοιβή του ηθοποιού ιδίως μετά τον Ιούνιο του 1994 (1 εκατ. δρχ. ή 2.934 ευρώ) ήταν «ιδιαίτερα υψηλή για τα δεδοµένα της εποχής, σε µία τηλεοπτική σειρά, στην οποία δεν εμφανιζόταν σε όλα τα επεισόδια και δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο», ενώ την ίδια στιγμή οι ηθοποιοί ελεύθερου θεάτρου είχαν αμοιβή 130.000 δρχ. ή 381,5 ευρώ. Σε άλλο σημείο, οι δικαστές σημειώνουν ότι ο ηθοποιός «σε πλήρη γνώση και µε τη βούλησή του παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό, εγγράφως την άδεια της καθ οιονδήποτε τρόπο εκμετάλλευσης των συγγενικών του δικαιωμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και την εξουσία αυτής να παραχωρήσει περαιτέρω το δικαίωμα τηλεοπτικής μετάδοσης της σειράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Άρειος Πάγος επέβαλε στον Τζώνη Θεοδωρίδη δικαστικά έξοδα 2.700 ευρώ.

Η πρώτη αντίδραση του ηθοποιού:

Σε επικοινωνία με τον ηθοποιό το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, ο ίδιος, έκπληκτος, μάς τόνισε ότι δε γνωρίζει για την απόφαση του Αρείου Πάγου και απόρησε πώς μία τέτοια πληροφορία έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία και όχι στον ίδιο…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα Φιλαράκια ενώνονται ξανά, για καλό σκοπό

Tabloid 15.12.2025
Η ομάδα των Friends ξανασυναντιέται για να τιμήσει τον Matthew Perry δύο χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ο αδιαπραγμάτευτος όρος στον γάμο Τζορτζ και η Αμάλ Κλούνεϊ, όταν έκλεισε τα 60

Tabloid Χτες
Τι υποσχέθηκε στα 60 του ο ηθοποιός στη σύζυγο του

Χριστόφορος Παπακαλιάτης – Κλέλια Ανδριολάτου: Μαζί στη Βουδαπέστη για τα γυρίσματα του Maestro

Tabloid Χτες
Στη μαγευτική Βουδαπέστη ταξίδεψαν ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης και η Κλέλια Ανδριολάτου, με αφορμή τα γυρίσματα της επιτυχημένης σειράς Maestro

John Cena: Ο θρύλος του WWE αποσύρθηκε από τα ρινγκ ως ο αθλητής με τους περισσότερους τίτλους

Tabloid Χτες
Ο John Cena αγωνίστηκε για τελευταία φορά ως αθλητής του WWE και αποθεώθηκε

Κωνσταντίνος Αργυρός ‑ Αλεξάνδρα Νίκα: Στόλισαν για τα Χριστούγεννα! Δείτε το παραμυθένιο σπίτι τους!

Tabloid Χτες
Σε απόλυτα γιορτινή διάθεση μπήκαν ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Αλεξάνδρα Νίκα, ζώντας μια από τις πιο ζεστές στιγμές της χρονιάς στο σπίτι τους!

Γιώργος Μουκίδης για Νατάσα Θεοδωρίδου: «Μου είπε κοσμητικά επίθετα – Από τότε δε μιλάμε»

Tabloid Χτες
Στην κάμερα της εκπομπής «Πρωινό Σαββατοκύριακο» και τον δημοσιογράφο, Οδυσσέα Μητσόπουλο παραχώρησε συνέντευξη ο Γιώργος Μουκίδης

Taylor Swift: Έδωσε μπόνους $197 εκατ. στους συνεργάτες της: Η στιγμή που ξέσπασαν σε κλάματα μόλις το ανακοίνωσε

Tabloid Χτες
Μετά την ολοκλήρωση του Eras Tour η τραγουδίστρια έδωσε στα μέλη της ομάδας της χειρόγραφα σημειώματα, όπου έγραφε το ποσό που έδινε στον καθένα

Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης άλλαξε τα μαλλιά του: «Επιτέλους μετά από χρόνια έκανα μια αλλαγή»

Tabloid Χτες
«Να κρατήσω το χρώμα;» ρώτησε ο ηθοποιός τους διαδικτυακούς του ακόλουθους

Νίκος Μουτσινάς: «Δεν μου άρεσε καθόλου όλο αυτό το σκ…ό που έπεφτε πάνω μου χωρίς κανένα λόγο»

TV Buzz Προχτές
Οι «εξομολογήσεις» του Νίκου Μουτσινά για την τηλεόραση, καλεσμένος της Σίσσυς Χρηστίδου στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι».

Ενοχλημένος ο Αϊβάζης με τις ερωτήσεις για τον χωρισμό του από την Κορινθίου: Θα αντέξεις τους λόγους;

Tabloid Προχτές
Σε ρωτάνε γιατί χώρισες, θα σου πω γιατί χώρισα; ανέφερε ο ηθοποιός

Σάλος στη Φινλανδία μετά τη «ρατσιστική» χειρονομία της Miss Finland, της πήραν τον τίτλο

Social Προχτές
Η Σάρα Τζαφτσέ καθαιρέθηκε μόλις τρεις μήνες μετά τη στέψη της, έπειτα από αντιδράσεις για ανάρτηση στα social media