E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ελπίδα για χιλιάδες: Στο Παπαγεωργίου ξεκινά η κλινική δοκιμή εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα!

Η Κλινική Μοριακής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην παγκόσμια κλινική μελέτη ανάπτυξης του εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/4/2025 | 15:00

Ελπίδα για χιλιάδες: Στο Παπαγεωργίου ξεκινά η κλινική δοκιμή εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα!

Η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα ξεκινά σύντομα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής εξατομικευμένης θεραπείας.

Το εμβόλιο θα χορηγείται σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που πληρούν τα ιατρικά κριτήρια, στην Κλινική Μοριακής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία εδρεύει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και συμμετέχει στην παγκόσμια κλινική μελέτη ανάπτυξης του εμβολίου από διεθνή ομάδα επιστημόνων.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της Κλινικής, ογκολόγο, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Ιατρικής Σοφία Μπάκα, η κλινική μελέτη, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και χορήγηση mRNA εμβολίων κατά του καρκίνου, ανοίγει δρόμους για θεραπευτικά εμβόλια και για άλλες μορφές καρκίνου.

Όπως ανέφερε η κυρία Μπάκα, «το εμβόλιο χορηγείται σε ασθενείς που έχουν λάβει χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία και στη συνέχεια έχουν χειρουργηθεί για καρκίνο του πνεύμονα, μη μικροκυτταρικό. Στη συνέχεια, οι ασθενείς θα λάβουν ανοσοθεραπεία μαζί με το εξατομικευμένο εμβόλιο». Το εμβόλιο εκπαιδεύει και πυροδοτεί το ανοσοποιητικό σύστημα, προκειμένου αυτό να κινηθεί εναντίον της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. «Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο για τους ασθενείς που λαμβάνουν μέρος στη συγκεκριμένη κλινική μελέτη. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ασθενείς θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με την Κλινική Μοριακής Ιατρικής», διευκρίνισε η κυρία Μπάκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025 στην Κλινική Μοριακής Ιατρικής, η ερευνητική ομάδα εστίασε στην ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας για το πρωτόκολλο του εμβολιασμού, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή και στους ασθενείς η φιλόδοξη κλινική μελέτη καθώς και η δυνατότητα συμμετοχής τους.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεταναστευτικό: Μόλις ένας στους 10 που δήλωνε «ανήλικος» αποδείχθηκε τελικά ανήλικος

Ελλάδα 11.11.2025
Τα πρώτα στοιχεία από το νέο πλαίσιο εξετάσεων, που εφαρμόζεται από τα τέλη Αυγούστου, δείχνουν εκτεταμένες ψευδείς δηλώσεις ηλικίας από παράνομους μετανάστες. Από τους 104, 59 άτομα ήταν ενήλικες,10 ήταν πράγματι ανήλικοι,35 φάκελοι παραμένουν σε εξέλιξη και το αποτέλεσμά τους αναμένεται.

Πρόβλεψη – «εφιάλτης» από ΟΟΣΑ: Το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 14% έως το 2060

Οικονομία 11.11.2025
Τρεις άξονες πολιτικής προτείνει ο οργανισμός

Τουρκία: Απαγόρευση του CHP και φυλάκιση έως 2.352 χρόνια για Ιμάμογλου ζητεί ο εισαγγελέας

Κόσμος 11.11.2025
Υπενθυμίζεται ότι ο Ιμάμογλου βρίσκεται στη φυλακή από τον Μάρτιο εν αναμονή της δίκης του

Συνετρίβη τουρκικό μεταγωγικό C‑130 στη Γεωργία – Επιχειρήσεις διάσωσης σε εξέλιξη, δείτε βίντεο

Κόσμος 11.11.2025
Τουρκικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, σε πτήση από το Αζερμπαϊτζάν, συνετρίβη στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας, σύμφωνα με τουρικά ΜΜΕ

Απόβαση αγροτών και κτηνοτρόφων στο κέντρο της Αθήνας: Συγκέντρωση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ελλάδα 11.11.2025
Διεκδικούν την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και τη στήριξη της κτηνοτροφίας που βρίσκεται σε κρίση λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Ανακαλύφθηκε νέο είδος μέλισσας και ονομάστηκε «Λούσιφερ»

Κόσμος 11.11.2025
Πήρε το όνομά της από σειρά του Netflix

Η ομάδα με πρώην αστέρες της Premier League που ισοπεδώνει αντιπάλους

Αθλητικά Νέα 11.11.2025
Καλωσορίσατε σε ένα Sunday League που δεν έχετε ξαναδεί

Χάος σε κρουαζιέρα στην Καραϊβική: Τουρίστες βρέθηκαν ξαφνικά στο νερό όταν βυθίστηκε το καταμαράν που τους μετέφερε

Κόσμος 11.11.2025
Οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Mein Schiff 1 βρέθηκαν ξαφνικά στη θάλασσα όταν το μικρό σκάφος που τους πήγαινε εκδρομή, βυθίστηκε

Ανοιξε ξανά για το κοινό το ανακαινισμένο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός 11.11.2025
Εγκαινιάστηκε το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ ανήμερα της 87ης επετείου του θανάτου του και έπειτα από μήνες εργασιών είναι προσβάσιμο σε επισκέπτες