E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος τα διόδια από τον νέο μεγάλο αυτοκινητόδρομο της Ελλάδας ‑ Πώς θα πληρώνουμε

Για τα χιλιόμετρα που διανύουν θα χρεώνονται οι οδηγοί κατά τη χρήση του νέου αυτοκινητοδρόμου των 75 χλμ. που βρίσκεται προ των πυλών

Δημοσίευση 8/4/2025 | 13:15

Τέλος τα διόδια από τον νέο μεγάλο αυτοκινητόδρομο της Ελλάδας ‑ Πώς θα πληρώνουμε

Με τον βραχνά των διοδίων καλούνται να συνυπάρξουν οι οδηγοί κατά τη χρήση των αδιαμφισβήτητα σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων της χώρας μας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά το συνολικό κόστος του ταξιδιού.

Σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των διοδίων αφορά σταθερή χρέωση, δηλαδή η επιβάρυνση των οδηγών είναι ανεξάρτητη από τα χιλιόμετρα που διανύουν. Εξαίρεση αποτελεί η Ολυμπία Οδός (αυτοκινητόδρομος Ελευσίνας-Κόρινθος-Πατρών) όπου εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2021 το σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης.

Με την προμήθεια του πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS, οι χρήστες πληρώνουν την πραγματική αξία της απόστασης που διένυσαν. Ειδικότερα, το εξοπλισμένο με πομποδέκτη όχημα που διέρχεται από τα διόδια πληρώνει κανονικά όλο το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης, ενώ αν εξέλθει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της συγκεκριμένης ζώνης επιστρέφεται και πιστώνεται αυτόματα στον πομποδέκτη το ποσό που αντιστοιχεί στη μη διανυθείσα απόσταση.

Πρόκειται για ένα σύστημα δικαιότερης χρέωσης που θα εφαρμοστεί και στον νέο αυτοκινητόδρομο της Πελοποννήσου, ήτοι τον Πάτρα-Πύργος που επεκτείνει την Ολυμπία Οδό και σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστου Δήμα, θα είναι έτοιμος έως τα τέλη Νοεμβρίου 2025.

«Τέλος Ιουλίου, μέσα στο καλοκαίρι, θα έχουμε την παράδοση σε κυκλοφορία των 65 χλμ. από τον Αλισσό ως τον Πύργο και έως το τέλος του έτους, τέλος Νοεμβρίου, θα έχουμε τα υπόλοιπα 10 χιλιόμετρα. Πλέον, η Ολυμπία Οδός θα είναι ένας από τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους στη χώρα, προσεγγίζοντας τα 300 χλμ.», δήλωσε ο Χρίστος Δήμας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα εργοτάξια κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου.

Πάτρα-Πύργος

Το συνολικό μήκος του Πάτρα-Πύργος ανέρχεται σε 74,8 χλμ. και θα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση συνολικού πλάτους 14 μέτρων, 2 γέφυρες, 19 άνω και κάτω διαβάσεις, 3 ανισόπεδους κόμβους και 42 τοίχους αντιστήριξης.

Με την ολοκλήρωση του έργου η διάρκεια ταξιδιού για το Αθήνα-Πύργος θα μειωθεί σε περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά, ενώ θα ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό η ασφάλεια των ταξιδιωτών.

Παράλληλα, ο νέος οδικός άξονας θα προκαλέσει μια σειρά ευεργετικών επιδράσεων στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη ολόκληρης της Δυτικής Πελοποννήσου.

Θυμίζουμε ότι το έργο έχει χωριστεί σε τρία τμήματα, καθένα εκ των οποίων το έχει αναλάβει μια κατασκευαστική εταιρεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στα Στενά του Ορμούζ «παίζεται» η επάρκεια τροφίμων σε όλο τον κόσμο – Αγώνας δρόμου για να φτάσουν λιπάσματα στους παραγωγούς

Κόσμος 30.03.2026
Λιγότερα λιπάσματα σημαίνει χαμηλότερες αποδόσεις, ελλείψεις τροφίμων και αυξημένες τιμές κατά την επόμενη σεζόν

Αποζημίωση ύψους 400.000 ευρώ σε 4 συγγενείς θυμάτων των Τεμπών

Ελλάδα 30.03.2026
Πρώτη καταδικαστική απόφαση για το Δημόσιο

Κόκκινη προειδοποίηση για την Αττική στο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Καιρός 30.03.2026
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε σήμερα η ΕΜΥ

Ιταλία: Χειροπέδες σε 17χρονο ‑ Σχεδίαζε να αιματοκυλίσει σχολείο

Κόσμος 30.03.2026
Είχε εμπνευστεί από τη δολοφονική επίθεση στο αμερικανικό λύκειο Columbine - Αλλοι 7 ανήλικοι υπό έρευνα

Έξι φορές έχει νοσηλευτεί ο άνδρας που εισέβαλε γυμνός σε καμπίνα μαθητριών σε πλοίο για την Κρήτη

Ελλάδα 30.03.2026
Μετά τη σύλληψή του από στελέχη του λιμενικού, διετάχθη η μεταφορά του για εκούσια νοσηλεία στη ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ

Πέθανε ο Βασίλης Γκούμας σε ηλικία 79 ετών ‑ Θλίψη στον χώρο του μπάσκετ

Αθλητικά Νέα 30.03.2026
Έφυγε από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους πάουερ φόργουορντ και σέντερ στο μπάσκετ, ο Βασίλης Γκούμας, σκορπίζοντας θλίψη στον αθλητικό κόσμο.

Εγκλωβισμένοι στη Γαύδο μαθητές από σχολείο της Βούλας

Ελλάδα 30.03.2026
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρατευτεί φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού

Τραμπ: Φτιάχνει καταφύγιο στον Λευκό Οίκο

Κόσμος 30.03.2026
Υπόγειο καταφύγιο υψηλής ασφάλειας