E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δημοσκόπηση GPO: Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό

Τα ευρήματα και τα «μηνύματα» του γκάλοπ για την υπόθεση των Τεμπών και την πορεία της χώρας

Δημοσίευση 22/3/2025 | 12:15

Δημοσκόπηση GPO: Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό

Νέα δημοσκόπηση, αυτή τη φορά από την GPO για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά, έρχεται στο φως της δημοσιότητας και θέλει τη ΝΔ να παραμένει πρώτο κόμμα και με διαφορά, καταγράφοντας ωστόσο απώλειες.

Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 23,5%, έναντι 24,8% στην προηγούμενη μέτρηση, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Για τη δεύτερη θέση... μαίνεται η μάχη μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, που καταγράφει ποσοστό 13,6%, και της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που συγκεντρώνει 13,1%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά τον ανασχηματισμό, συγκεκριμένα στις 18 και 19 Μαρτίου.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

Νέα Δημοκρατία: 23,5%
ΠΑΣΟΚ: 13,6%
Πλεύση Ελευθερίας: 13,1%
Ελληνική Λύση: 9,2%
ΚΚΕ: 7,9%
ΣΥΡΙΖΑ: 5,7%
Φωνή Λογικής: 3,2%
Νίκη: 2,8%
Νέα Αριστερά: 1,9%

Κίνημα Δημοκρατίας: 1,9%
ΜέΡΑ25: 1,8%
Άλλο 2,8%
Αναποφάσιστοι: 10,7%
Λευκό άκυρο: 1,1%
Δεν θα ψηφίσω 0,8%

Η δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης δεν φαίνεται, πάντως, να επηρεάζει την εκλογική επιρροή της ΝΔ, καθώς στην παράσταση νίκης (ερώτημα: «Ποιο κόμμα θεωρείτε ότι θα είναι πρώτο στις επόμενες εκλογές;»), το 64% θεωρεί ότι αυτό θα είναι η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του γκάλοπ, το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 13,6% (15,4% τον Φεβρουάριο) όχι μόνο δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική φθορά, αλλά εμφανίζεται να «αιμορραγεί» και από τη δική του δεξαμενή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «βυθίζεται» στο 5,7%, από 5,9% τον Φεβρουάριο.

Στον αντίποδα, κατακόρυφη είναι η άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία από το 5,4% τον Ιανουάριο του 2025, «χτυπάει» πλέον τη δεύτερη θέση με 13,1%. Οι επιδόσεις του κόμματος φαίνεται πως σχετίζονται ευθέως με την στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε ό,τι αφορά την υπόθεση των Τεμπών, με το μεγάλο ερώτημα να είναι πλέον αν αυτή η «εκτίναξη» θα αποκτήσει γενικότερο πολιτικό περιεχόμενο και θα ξεφύγει από το επίπεδο της διαμαρτυρίας ή, νομοτελειακά, θα... ξεφουσκώσει.

Στο ίδιο πλαίσιο, είναι χαρακτηριστική η δημοτικότητα που απολαμβάνει η επικεφαλής του συλλόγου συγγενών θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, για την οποία το 72,4% των ερωτηθέντων εκφράζει θετική άποψη.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο προς το παρόν, είναι ότι τόσο η Πλεύση Ελευθερίας (73,2%), όσο και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (70%), θεωρούνται «κόμματα διαμαρτυρίας» και δεν εκλαμβάνονται από το κοινό ως σχηματισμοί με κυβερνητική προοπτική.

Παράλληλα, στο ερώτημα για το αν μία κεντροαριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά το ζήτημα της ακρίβειας, το 50,9% των ερωτηθέντων απαντάει «όχι και μάλλον όχι», και το 45,6%, «ναι ή μάλλον ναι»

Τέλος, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων, που φτάνει στο 70,2%, θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δεκάδες σοροί σε δρόμους του Ρίο Ντε Τζανέιρο μετά από αστυνομική επιχείρηση με στόχο συμμορία

Κόσμος 29.10.2025
Η έφοδος ήταν η πιο αιματηρή στην ιστορία της πόλης

Βίντεο ντοκουμέντο με γυναίκα να καταγγέλλει τον σύντροφό της για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα 29.10.2025
Η γυναίκα ήταν με μαυρισμένο μάτι, όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, με τους περαστικούς να προσπαθούν να βοηθήσουν

Σκάνδαλο σε φυλακή της Βρετανίας: 23χρονη δεσμοφύλακας έκανε σeξ με κρατουμένους στην αίθουσα προσευχής

Κόσμος 29.10.2025
Αλλοι κρατούμενοι είχαν τον ρόλο των τσιλιαδόρων - Η 23χρονη αξιωματικός φέρεται επίσης να συμμετείχε σε κύκλωμα διακίνησης του ναρκωτικού «spice» μέσα στις φυλακές

Κορωπί: Στη φυλακή ο 50χρονος που ξυλοκόπησε τη σύντροφό του μπροστά στα παιδιά τους

Ελλάδα 29.10.2025
Ισχυρίστηκε ότι είχε επιστρέψει εκείνη την ημέρα από ταξίδι στο εξωτερικό και βρήκε τη γυναίκα του με βαριά τραύματα

Χαμός στη Βουλή με Κωνσταντοπούλου‑Κανέλλη: «Επί χούντας έκανε καριέρα ενώ οι γονείς μου ήταν φυλακή»

Πολιτική 29.10.2025
«Κανείς δεν μπορεί να συκοφαντήσει την κ. Κωνσταντοπούλου παραπάνω από ότι η ίδια τον εαυτό της», είπε από την πλευρά της η Λιάνα Κανέλλη

ΗΠΑ και Νότια Κορέα κατέληξαν σε συμφωνία ‑ Τα βασικά σημεία του deal

Κόσμος 29.10.2025
Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο ηγέτες κατέληξαν στα βασικά σημεία του deal

Μοσχάτο: 13χρονος δέχθηκε επίθεση από ομάδα 15 μαθητών

Ελλάδα 29.10.2025
Τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων στο Μοσχάτο είναι συχνό φαινόμενο - Τι κατέθεσε 13χρονος για την επίθεση που δέχθηκε

Τραγωδία στην Κωνσταντινούπολη: Δύο αδελφάκια ανασύρθηκαν νεκρά από τα συντρίμμια επταώροφου κτιρίου που κατέρρευσε

Κόσμος 29.10.2025
Η μητέρα βγήκε ζωντανή από τα συντρίμμια - Συνεχίζονται οι έρευνες από τους διασώστες για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που βρίσκονται στα ερείπια

Γαλλία: Ενσωματώνει τη συναίνεση στον ορισμό του βιασμού για τον ποινικό κώδικα

Κόσμος 29.10.2025
Μόνο η γαλλική ακροδεξιά θα καταψηφίσει την τροποποίηση του ποινικού κώδικα