E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας

Ο κ. Τασούλας κατέθεσε στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη - Απείχαν Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας - Ποιοι δε χειροκρότησαν

Δημοσίευση 13/3/2025 | 11:12

Ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας

Σε ένα τεταμένο πολιτικά κλίμα διεξήχθη σήμερα (13/03/25) η ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα ο οποίος εξελέγη στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας στις 12 Φεβρουαρίου και θα διαδεχθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το κλίμα είναι πανηγυρικό στη Βουλή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στη Βουλή στις 11.19. Άγημα απέδωσε τιμές και τα μέλη του έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Αφού τον υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλής κατά την είσοδό του στην κατάμεστη Ολομέλεια καταχειροκροτήθηκε. Ωστόσο, δε χειροκρότησαν οι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τη Νέα Αριστερά, και τη Νίκη.

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχώρησε από το σπίτι του στην Κηφισιά για να κατευθυνθεί στη Βουλή.

Όπως έγινε γνωστό η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου απέχει από την διαδικασία. Το ίδιο και η Ελληνική Λύση. Η Νέα Αριστερά θα έχει συμβολική παρουσία με τον Αλέξη Χαρίτση και την Πέτη Πέρκα. Σύσσωμη από νωρίς η παρουσία των βουλευτών του ΚΚΕ υπό τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο κ. Κουτσούμπας ήταν ο δεύτερος στη σειρά πολιτικός αρχηγός που πήρε με τους βουλευτές του θέση στην αίθουσα. Με πολλές αποχές η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο 12 βουλευτές με τον Σωκράτη Φάμελλο.

Όπως τονίζουν έγκριτοι συνταγματολόγοι το συγκεκριμένο τελετουργικό δεν είναι τόσο τιμή προς τα πρόσωπα αλλά κυρίως προς τον ανώτατο θεσμό της χώρας. Και τιμώντας τον θεσμό ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε έναν προς έναν τους πολιτικούς αρχηγούς – ακόμα και αυτούς που δεν τον χειροκρότησαν όπως προβλέπει και το πρωτόκολλο.

Επίσης, ο κ. Τασούλας μετά την ορκωμοσία χαιρέτισε δια χειραψίας τις δύο πρώτες σειρές των πρώην πρωθυπουργών και των εκπροσώπων των Πατριαρχείων και της δικαστικής ηγεσίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Και μετά το παρατεταμένο χειροκρότημα υποκλίθηκε προς την Ολομέλεια.

Δείτε ζωντανά από το κανάλι της Βουλής

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας εξελέγη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 12 Φεβρουαρίου 2025 λαμβάνοντας τη θετική ψήφο 160 βουλευτών. Οι ανθυποψήφιοί του ήταν οι Τάσος Γιαννίτσης (34), Λούκα Κατσέλη (29) και Κων. Κυριακού (14). Καταγράφηκαν επίσης 39 «παρών» ενώ την αποχή επέλεξαν 24 βουλευτές.

Ο όρκος

Σύμφωνα με το άρθρο 33 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».

Στη Βουλή υπάρχει ρεκόρ προσέλευσης διπλωματικών αντιπροσωπειών στα θεωρία. Παραβρίσκονται πρέσβεις και διπλωμάτες από 84 αντιπροσωπείες.

Στην πρώτη σειρά των εδράνων είναι οι πρώην πρωθυπουργοί οι Λ. Παπαδήμας, Κ. Θάνου, Ι. Σαρμάς, Π. Πικραμένος. Οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Άννα Μπενάκη, Βύρων Πολύδωρας και Νίκος Βρούτσης καθώς και η ηγεσία των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Από κάτω στις πρόσθετες καρέκλες εκπρόσωποι των Εκκλησιών και των πατριαρχείων. Η ηγεσία των Ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Το τελετουργικό

Της συνεδρίασης προεδρεύει ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Πλακιωτάκης ο οποίος ανάγνωσε στο σώμα την προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και την αντιφώνηση του κ. Τασούλα, κατά την αναγγελία του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Γεωργαντάς θα συνοδεύσει στην αίθουσα του κοινοβουλίου τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα συνοδεύοντα αυτόν μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα θα υποδεχθούν στο Μέγαρο της Βουλής, στην είσοδο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικήτας Κακλαμάνης. Στο μνημείο, έχουν παραταχθεί Αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων προς επιθεώρηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά την αναπομπή των κεκανονισμένων δεήσεων, ο εκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα θέσει το χέρι του στο Ιερό Ευαγγέλιο και θα επαναλάβει τον όρκο, τον οποίον θα αναγνώσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Στη συνέχεια θα υπογραφεί εις τριπλούν το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον ορκισθέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος).

Τέλος, ο κ. Τασούλας θα αναχωρήσει από την αίθουσα αφού χαιρετήσει τους αρχηγούς των κομμάτων.

Μετά την τελετή ορκωμοσίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας θα καταθέσει στέφανο στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο κ. Τασούλας είναι το ένατο πρόσωπο το οποίο ανέρχεται στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα από το 1974. Προηγήθηκαν οι Μιχαήλ Στασινόπουλος (1974-1975), Κωνσταντίνος Τσάτσος (1975-1980), Κωνσταντίνος Καραμανλής (1980-1985 και 1990-1995), Χρήστος Σαρτζετάκης (1985-1990), Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος (1995-2005), Κάρολος Παπούλιας (2005-2015), Προκόπιος Παυλόπουλος (2015-2020) και Κατερίνα Σακελλαροπούλου (2020-2025).

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959, είναι νυμφευμένος με δύο παιδιά, και έχει σπουδάσει νομικά στην Αθήνα. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2000 και επανεκλέχθηκε το 2004, το 2007, το 2009, το 2012 (δύο φορές), το 2015 (δύο φορές), το 2019 και το 2023 (δύο φορές). Το 2006 ορίσθηκε, από τον πρωθυπουργό, αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Το 2007 ορίσθηκε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης.

Το Φεβρουάριο του 2010 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας. Το 2014 ορίσθηκε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έως τον Ιανουάριο του 2015. To 2018 ορίσθηκε Γενικός Εισηγητής της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Εξελέγη, τέλος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων το 2019, τον Μάιο του 2023 και τον Ιούλιο του 2023.

Επίσης, ο κ. Τασούλας υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του αειμνήστου Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990). Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990. Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Κηφισιάς. Τον Ιούνιο του 2013 ορίσθηκε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα Siri με AI: Ποια iPhone, iPad και Mac θα υποστηρίζουν τη νέα Siri

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Η Apple ετοιμάζεται να διαθέσει το μεγαλύτερο ανασχεδιασμό της Siri μέχρι σήμερα μαζί με το iOS 27, το macOS Golden Gate, το watchOS 27 και τις υπόλοιπες νέες εκδόσεις των λειτουργικών της συστημάτων

Formula 1: Ο Χάμιλτον για πρώτη φορά νικητής με τη Ferrari

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Το μέγα όνειρο του Λιούις Χάμιλτον για την πρώτη του νίκη με τα κόκκινα και με το cavallino στο στήθος πραγματοποιήθηκε στο σημερινό GP Βαρκελώνης-Καταλονίας.

Τραμπ σε Ισραήλ: «Μην το χαλάσουμε τώρα που είμαστε κοντά σε συμφωνία με το Ιράν»

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Σε ανάρτηση του, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν πρέπει να γίνουν επιθέσεις ούτε από την πλευρά της Χεζμπολάχ

Χαλάνδρι: «Υπήρχαν συνταγές που μου είχαν χορηγηθεί από γιατρούς», ισχυρίστηκε ο φαρμακοποιός

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απολογίες του φαρμακοποιού και οκτώ ατόμων για παράνομη παραγωγή και διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων και ουσιών ντόπινγκ στο Χαλάνδρι

Γιώργος Μυλωνάκης: Πήρε εξιτήριο και επέστρεψε σπίτι του

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Μεταφέρθηκε σε εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης στη Γερμανία και στη συνέχεια γύρισε στην Ελλάδα

Φρίκη για 12χρονη στην Τσεχία: Γέννησε το παιδί του 16χρονου αδερφού της

Κόσμος 14.06.2026
Οι γονείς δεν είχαν αντιληφθεί τι συνέβαινε έναν χρόνο μέσα στο σπίτι

Βρετανοί πεζοναύτες κάνουν ρεσάλτο σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο του «σκιώδους στόλου» στη Μάγχη

Κόσμος 14.06.2026
«Φέρεται να βοηθούσε μυστικά στη χρηματοδότηση του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Αμυνας - Η επιχείρηση διήρκεσε συνολικά έξι ώρες

Reuters: Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην αποκτήσει πυρηνικά ‑ «Κλείνει» η συμφωνία με τις ΗΠΑ

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Σε οριστική συμφωνία με τις ΗΠΑ καταλήγει το Ιράν, καθώς αποδέχεται τον βασικό όρο της Ουάσιγκτον να μην αποκτήσει πυρηνικά. Σημαντικές αποκαλύψεις για το

Καιρός: Μετά τις μπόρες και τη συννεφιά έρχονται 35άρια

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας

Πανελλήνιες 2026: Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Με τα Ειδικά Μαθήματα και τις Πρακτικές Δοκιμασίες συνεχίζονται οι πανελλήνιες

Καλοκαιρινή άδεια 2026: Τι έχει αλλάξει φέτος ‑ Τα δικαιώματα των εργαζομένων

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Εργατολόγος παρουσίασε τις αλλαγές στην καλοκαιρινή άδεια

Μετρό: Οι 5 σταθμοί της Γραμμής 3 που θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα έως 18 Ιουνίου

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους πέντε σταθμούς της Γραμμής 3 του Μετρό τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Κυριακή, καθώς θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικαστάστασης σιδηροτροχιών.