E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πού βρίσκονται οι φθηνότερες και οι ακριβότερες περιοχές για αγορά και ενοικίαση κατοικίας

Παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα κατά το 2024. Μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της αγοράς

Δημοσίευση 13/3/2025 | 08:28

Πού βρίσκονται οι φθηνότερες και οι ακριβότερες περιοχές για αγορά και ενοικίαση κατοικίας
Φωτογραφία από AS Photography

Tο 2024 υπήρξε έτος δυναμικών αλλαγών για την ελληνική αγορά ακινήτων, με πολλαπλούς παράγοντες να επηρεάζουν τις αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Η έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου 2», οι τροποποιήσεις στους κανονισμούς της Golden Visa, τα εκτεταμένα έργα υποδομής, η έντονη τουριστική περίοδος διαμόρφωσαν σε υψηλά επίπεδα τη ζήτηση αλλά και τις τιμές τόσο στην αγορά πώλησης όσο και στην ενοικίαση ακινήτων.

Η ανοδική τάση συνεχίστηκε και στις αρχές του 2025, καθώς η αγορά παραμένει ανθεκτική, με τη ζήτηση να παραμένει ισχυρή. Οι εξελίξεις στους ίδιους τομείς, σε συνδυασμό με ενδεχόμενες νέες πολιτικές ή επενδυτικές πρωτοβουλίες, αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν τη δυναμική της αγοράς, διαμορφώνοντας το τοπίο των τιμών και των επενδυτικών ευκαιριών το επόμενο διάστημα.

Στην αγορά πώλησης ακινήτων, ο Πειραιάς αναδείχθηκε αυτό το διάστημα ως η περιοχή με τη μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο 83,8% την τελευταία πενταετία. Ειδικά το 2024, το Κέντρο του Πειραιά κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές πώλησης, φτάνοντας το 39,9%, με μέση ζητούμενη τιμή τα 2.765 ευρώ/τ.μ. Άλλες περιοχές του Πειραιά παρουσίασαν επίσης σημαντική αύξηση στις τιμές, όπως η Καλλίπολη – Φρεαττύδα με 28,2% (3.056 ευρώ/τ.μ.), τα Ταμπούρια – Αγία Σοφία με 26,6% (1.829 ευρώ/τ.μ.) και η Δραπετσώνα με 22,9% (2.313 ευρώ/τ.μ.). Στα Νότια Προάστια, η Αργυρούπολη ξεχώρισε με αύξηση 22,4% και μέση ζητούμενη τιμή τα 3.846 ευρώ/τ.μ.

Στην αγορά ενοικίασης, τα Ανατολικά Προάστια της Αθήνας σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο την τελευταία πενταετία, φτάνοντας το 49,7%. Το 2024, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στα ενοίκια καταγράφηκε στον Μαραθώνα, με 31,0% και μέση ζητούμενη τιμή τα 10,0 ευρώ/τ.μ. Ακολούθησαν η Πειραϊκή – Χατζηκυριάκειο με 21,2% (10,6 ευρώ/τ.μ.), το Νέο Φάληρο με 20,3% (9,8 ευρώ/τ.μ.), ο Άγιος Στέφανος με 20,0% (8,0 ευρώ/τ.μ.) και η Μεταμόρφωση με επίσης 20,0% (9,2 ευρώ/τ.μ.). Οι περιοχές αυτές έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη ζήτηση λόγω της βελτιωμένης ποιότητας ζωής και της εύκολης πρόσβασης στην Αθήνα.

Η Αττική παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα περιοχών, από τις πιο ακριβές έως τις πιο προσιτές, τόσο στην αγορά όσο και στην ενοικίαση κατοικιών. Στις ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας συγκαταλέγονται η Βουλιαγμένη, η Βούλα, η Γλυφάδα, το Κολωνάκι – Λυκαβηττός και ο Άλιμος, γνωστές για την υψηλή ποιότητα ζωής, την πολυτελή ακίνητη περιουσία και την εγγύτητα σε βασικές ανέσεις, όπως η ακτογραμμή και το κέντρο της Αθήνας. Αντίστοιχα, οι πιο ακριβές περιοχές για ενοικίαση κατοικίας περιλαμβάνουν τη Βουλιαγμένη, το Κολωνάκι – Λυκαβηττό, το Παλαιό Ψυχικό, τη Γλυφάδα και τη Φιλοθέη, που ξεχωρίζουν για την πολυτελή διαβίωση και την εγγύτητα σε κεντρικές επιχειρηματικές περιοχές.

Από την άλλη, για όσους αναζητούν πιο προσιτές επιλογές στην αγορά κατοικίας, περιοχές όπως το Πέραμα, οι Αχαρνές, η Αγία Βαρβάρα, η Πατησίων – Αχαρνών και τα Πατήσια προσφέρουν χαμηλότερες τιμές εισόδου σε σύγκριση με πιο κεντρικές τοποθεσίες. Αντίστοιχα, οι πιο οικονομικές περιοχές για ενοικίαση περιλαμβάνουν το Κρυονέρι, τους Αγίους Αναργύρους και τον Διόνυσο, όπου οι τιμές των ενοικίων είναι πιο προσιτές, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις για όσους επιθυμούν οικονομική στέγαση εκτός του κέντρου της πόλης.

Τέλος, η κατανομή των κατοικιών προς πώληση και ενοικίαση στην Αττική αποκαλύπτει ενδιαφέροντα δεδομένα. Πάνω από το 50% των διαθέσιμων οικιστικών ακινήτων προς πώληση συγκεντρώνεται στο Κέντρο της Αθήνας και στα Νότια Προάστια. Αντίστοιχα, στην αγορά ενοικίασης, το Κέντρο της Αθήνας και τα Νότια Προάστια αποτελούν τις κυρίαρχες περιοχές με τη μεγαλύτερη προσφορά ενοικιαζόμενων κατοικιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επεισόδιο μεταξύ Ναν και Ντόρσεϊ που αποβλήθηκαν

Αθλητικά Νέα 30.03.2026
Ενεπλάκη και ο Λεσόρ, με σκισμένη φανέλα ο γκαρντ του Ολυμπιακού

Καθηγήτρια έκανε σeξ με μαθητή, απολύθηκε και τον παρενοχλούσε μέχρι που μπήκε φυλακή

Κόσμος 30.03.2026
«Ήταν πραγματικά περίεργο, την είδα μπροστά μου»

Γερμανία: 14χρονος μαχαιρώθηκε έξω από σχολείο στο Αμβούργο

Κόσμος 30.03.2026
O ανήλικος τραυματίας μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση

Η επιστήμη απαντά εάν γίνεται να αναπαραχθούμε σε άλλους πλανήτες

Tech + Science 30.03.2026
Σε συνθήκες μικροβαρύτητας, τα σπερματοζωάρια εξακολουθούν να κινούνται, απλώς δεν μπορούν να βρουν τον δρόμο τους

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ακυρη η καθαίρεση της Παρασκευής Τυχεροπούλου, δικαστήριο διατάσσει να επιστρέψει στη θέση της

Ελλάδα 30.03.2026
Το Μονομελές Πρωτοδικείο ανέτρεψε την απόφαση της διοίκησης Μπαμπασίδη, έκρινε ότι η καθαίρεσή της ήταν παράνομη και καταχρηστική και διατάσσει την επανατοποθέτησή της στη θέση της Διευθύντριας Εσωτερικού Ελέγχου

Ακαθάριστα οικόπεδα: Ώρα μηδέν για τους ιδιοκτήτες ‑ Ποιοι εξαιρούνται, πόσο είναι το πρόστιμο

Ελλάδα 30.03.2026
Ξεκινούν από 1η Απριλίου οι υποχρεωτικοί καθαρισμοί οικοπέδων, εν όψει αντιπυρικής περιόδου - Υποχρεωτικά η δήλωση καθαρισμού μέχρι και τις 15 Ιουνίου

Δείτε βίντεο: Μπουλντόζα εισβάλλει σε υπαίθρια αγορά στο Πεκίνο, τουλάχιστον 13 νεκροί

Κόσμος 30.03.2026
Το συμβάν σημειώθηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου στην υπαίθρια αγορά Νταχαντζί, στην περιοχή Φανγκσάν, όταν ένας 50χρονος οδηγός βαρέος οχήματος εισέβαλε σε ώρα που το μέρος ήταν γεμάτο κόσμο

Θεσσαλονίκη: Ημίγυμνη και με ζώνη στον λαιμό βρέθηκε νεκρή η 59χρονη στον Εύοσμο

Ελλάδα 30.03.2026
Οι αρχές εξετάζουν με προσοχή τον τρόπο με τον οποίο είχε τοποθετηθεί, καθώς θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια

Πώς το Ιράν κερδίζει δισεκατομμύρια από τον πόλεμο του Τραμπ – Αποκαλυπτικά νούμερα

Κόσμος 30.03.2026
Ενώ οι πετρελαιο - μοναρχίες του Κόλπου αιμορραγούν, η Τεχεράνη βρίσκει τρόπους να βγάζει λεφτά εν μέσω σύγκρουσης - Η Κίνα, οι «σκιώδεις» εξαγωγές και ο ρόλος των Φρουρών της Επανάστασης

Anthropic: Το νέο AI μοντέλο της εταιρείας ονομάζεται «Mythos» και αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για έναν χάκερ

Tech + Science 30.03.2026
Σύμφωνα με δημοσίευμα, το Mythos καθιστά πολύ πιο πιθανές τις μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις το 2026