E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέμπη: Η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή για την προανακριτική επιτροπή

Στην Ολομέλεια της Βουλής στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες

Δημοσίευση 4/3/2025 | 10:19

Τέμπη: Η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή για την προανακριτική επιτροπή

Στην Ολομέλεια της Βουλής στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες, κάτι περισσότερο από δύο χρόνια μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σήμερα (04/03), «ανοίγει» η συζήτηση για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με ενδεχόμενα αδικήματα του τότε Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου.

Πιθανότατα αύριο, Τετάρτη 05 Μαρτίου, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, «με αντικείμενο το έγκλημα των Τεμπών».

Παράλληλα, όπως προανήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αφορμή και το προσφάτως δημοσιευθέν πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (Άρθρο 86), προκειμένου να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (προανακριτική) απαιτείται απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, διαφορετικά η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη.

Εφόσον συγκροτηθεί αυτή η επιτροπή, το πόρισμα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η διαδικασία

Για την πρόταση δυσπιστίας, το Σύνταγμα (Άρθρο 84) προβλέπει ότι η συζήτηση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως, ενώ (η συζήτηση) δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξη αυτής.

Η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση, όμως, μπορεί να αναβληθεί για 48 ώρες αν το ζητήσει η κυβέρνηση. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σήμερα, η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα διεξαχθεί με τη διαδικασία της γενικευμένης συζήτησης επερώτησης και θα οργανωθεί σε τρεις κύκλους ομιλητών. Στον πρώτο κύκλο των «κατά προτεραιότητα ομιλητών» θα προηγηθεί βουλευτής του κόμματος που κατέθεσε την πρόταση, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, και θα ακολουθήσουν βουλευτές κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων.

Στη συζήτηση αναμένεται να μετάσχουν οι Πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, Υπουργοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, επιτρέπεται η εμφάνιση ενώπιον του Σώματος του προσώπου κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση, δηλαδή του τότε Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις του, αλλιώς έχει δικαίωμα να υποβάλει έγγραφο υπόμνημα.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, που αναμένεται να διαρκέσει 10 με 12 ώρες, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση ή μη της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης. Η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, αλλιώς η πρόταση απορρίπτεται.

Πριν από δεκαέξι μήνες είχαν κατατεθεί στη Βουλή και συζητηθεί από κοινού στην Ολομέλεια του Σώματος, δύο προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της εκτέλεσης της σύμβασης «717» για την «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς σε Εντοπισμένα Τμήματα του Άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας (Α.Δ.717/2014)» που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ (κατά των πρώην Υπουργών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή) και ο ΣΥΡΙΖΑ (κατά των πρώην Υπουργών, Κώστα Καραμανλή, Κωστή Χατζηδάκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χρήστου Σπίρτζη). Αυτές οι δύο προτάσεις είχαν απορριφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η στιγμή που κινεζικό αλιευτικό χτυπά φάλαινα ‑ Πλάνα από drone

Κόσμος 12.02.2026
Από τη σύγκρουση το ζώο απέκτησε μία λευκή ουλή κατά μήκος της πλάτης του

Φρίκη στη Γαλλία: Βρέθηκαν δύο νεκρά μωρά σε καταψύκτη, το ένα το βρήκε ο πατέρας της οικογένειας

Κόσμος 12.02.2026
Για την περίεργη υπόθεση έχει συλληφθεί η σύντροφος του άντρα - Αγνωστο παραμένει το τι έχει συμβεί

Ζαχάροβα για Καποδίστρια: Έλληνας πατριώτης που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του ρωσικού κράτους

Ελλάδα 12.02.2026
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου αναφέρθηκε στην καταγωγή του πρώτου κυβερνήτη του ελληνικού κράτους και στην προσφορά του στις δύο χώρες

Προφυλακίστηκε ο 26χρονος που κατηγορείται για βιασμό 16χρονου στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 12.02.2026
Ο 26χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι όλα έγιναν συναινετικά

Βέλγιο: Έφοδος της αστυνομίας στο κτίριο της Κομισιόν – Έρευνα για την πώληση 23 ακινήτων

Κόσμος 12.02.2026
Η έρευνα εστιάζεται σε 23 ακίνητα που πούλησε η Κομισιόν το 2024 στο βελγικό κράτος

Χαράτσι στα δέματα Temu και Shein: Δασμοί ακόμα και… 24 ευρώ ανά παραγγελία

Κόσμος 12.02.2026
Η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή τελωνειακών επιβαρύνσεων στις εισαγωγές από την Κίνα

Απεργία πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας της Lufthansa ‑ Ακυρώνονται σχεδόν όλες οι αναχωρήσεις από γερμανικά αεροδρόμια

Κόσμος 12.02.2026
Επηρεάζονται περίπου 69.000 επιβάτες - Η εταιρεία εκτιμά ότι το πτητικό της πρόγραμμα θα αποκατασταθεί αύριο

«Πέθανα για 40 λεπτά και αυτό είναι που μου έμαθε η εμπειρία μου για τη ζωή»

Κόσμος 12.02.2026
Η καρδιά του σταμάτησε λόγω κληρονομικής πάθησης

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Αποκλείστηκε ο Ουκρανός αθλητής που φόρεσε κράνος με θύματα του πολέμου

Αθλητικά Νέα 12.02.2026
Η πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δήλωσε πως ο Βλαντισλάβ Χερασκέβιτς «δεν ήθελε να εξετάσει καμία μορφή συμβιβασμού»

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέλεξε την διάδοχο του: Τα ερωτήματα που προκαλεί η επιλογή του

Κόσμος 12.02.2026
Γιατί ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, ο οποίος είναι ακόμα νέος και φαίνεται σχετικά υγιής, ορίζει ήδη ένα 13χρονο παιδί ως διάδοχό του;