E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτές οι βιβλιοθήκες είναι γεμάτες νυχτερίδες και υπάρχει λόγος γι` αυτό

Εδώ και δεκαετίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/2/2025 | 00:08

Αυτές οι βιβλιοθήκες είναι γεμάτες νυχτερίδες και υπάρχει λόγος γι` αυτό
@freepik.com

Στο Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα στην κεντρική Πορτογαλία, υπάρχουν νυχτερίδες στη βιβλιοθήκη. Περνούν μέσα από τις στοίβες, πετώντας πάνω από μια πρώτη έκδοση των «Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων» του Διονυσίου της Αλικαρνασσού και προσπερνούν ένα βιβλίο του 15ου αιώνα και την «Opera Omnia» του Ομήρου, ανακαλύπτοντας σφάλματα καθώς πετούν.

Είναι μία από τις δύο πορτογαλικές βιβλιοθήκες του 18ου αιώνα, όπου οι νυχτερίδες είναι ευπρόσδεκτοι επισκέπτες. Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Επιτρέπεται να μείνουν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τρώγοντας ζωύφια και, κατ' επέκταση, τη συντήρηση χειρογράφων που παρέχουν. Και οι επισκέπτες στην Πορτογαλία μπορούν να τις δουν από μόνοι τους.

Στην Κοΐμπρα, μια αποικία κοινών νυχτερίδων pipistrelle φτιάχνει το σπίτι της πίσω από τα ράφια της βιβλιοθήκης Joanina του πανεπιστημίου, και βγαίνει το βράδυ για να καταναλώσει μύγες και σκνίπες και άλλα παράσιτα πριν βγουν από τα παράθυρα της βιβλιοθήκης και διασχίσουν το campus του κολεγίου στην κορυφή του λόφου αναζητώντας νερό. Η υπηρεσία που παρέχουν είναι απαραίτητη: Τρώνε έντομα στη βιβλιοθήκη που διαφορετικά θα μπορούσαν να τρέφονται από σελίδες χειρογράφων.

Το αν κατοικούσαν εδώ πριν από 300 χρόνια, όταν χτίστηκε η βιβλιοθήκη, ή πιο πρόσφατα, είναι άγνωστο. Οι βιβλιοθηκονόμοι γνωρίζουν ότι είναι εδώ τουλάχιστον από τον 19ο αιώνα. Εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ύφασμα φτιαγμένο από δέρμα ζώων, που εισάγεται από την Αυτοκρατορική Ρωσία, για να καλύψουν τα τραπέζια του 18ου αιώνα, προστατεύοντάς τα από τη φθορά που αφήνουν οι ιπτάμενοι κάτοικοι της βιβλιοθήκης. Και κάθε πρωί, όπως έκαναν οι πρόγονοί τους, οι βιβλιοθηκονόμοι αφαιρούν τα δέρματα και καθαρίζουν τα δάπεδα της βιβλιοθήκης.

Θέλετε να δείτε τις νυχτερίδες; Η καλύτερη ευκαιρία να τις δεις στη δράση έρχεται το βράδυ: Σταθείτε στα σκαλιά ακριβώς έξω από την πυκνή πόρτα από ξύλο της βιβλιοθήκης και περιμένετε να βγουν και να διασχίσουν την πλακόστρωτη πλατεία της πόλης και τους λόφους.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη μια βροχερή μέρα, όταν τα τσιρίσματα των νυχτερίδων θα αντηχούν συχνά βαθιά μέσα στις στοίβες. Οι βιβλιοθηκονόμοι λένε ότι συχνά ακούνε τις νυχτερίδες να «τραγουδούν», αργά το απόγευμα τις μέρες με βροχόπτωση.

Περίπου 200 χιλιόμετρα νότια, ακριβώς βορειοδυτικά της Λισαβόνας, μια άλλη αποικία νυχτερίδων εσωτερικού - εξωτερικού χώρου βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη 300 ετών στο Εθνικό Παλάτι της Mafra. Η χρονολόγηση αυτής της αποικίας είναι επίσης δύσκολη, αλλά ο Hugo Rebelo, βιολόγος νυχτερίδων στο Κέντρο Έρευνας για τη Βιοποικιλότητα και τους Γενετικούς Πόρους του Πανεπιστημίου του Οπόρτο, φαντάζεται ότι ι ήταν εδώ για αιώνες. Έχει ξοδέψει χρόνο καταγράφοντας αυτή την αποικία, που αποτελείται κυρίως από γκρίζες νυχτερίδες με μακριά αυτιά καθώς και μερικές νυχτερίδες σεροτίνης, καθώς αναζητούν τροφή ανάμεσα στις στοίβες.

Όταν νυχτώσει, πέφτουν ανάμεσα στη συλλογή incunabula της μοναστηριακής-βασιλικής βιβλιοθήκης (βιβλία που τυπώθηκαν πριν από το 1501 μ.Χ.), η οποία περιλαμβάνει ένα αντίγραφο του «Χρονικού της Νυρεμβέργης» και άλλα αξιόλογα έργα όπως η πρώτη «Encyclopédie» των Diderot et D'Alembert.

Το να ρίξετε μια ματιά στις νυχτερίδες εδώ μπορεί επίσης να είναι δύσκολο. Η βιβλιοθήκη κλείνει πριν νυχτώσει, όταν τα φτερωτά πλάσματα κάνουν τη νυχτερινή τους βόλτα ανάμεσα στις στοίβες και τους κήπους του παλατιού. Αλλά η βιβλιοθήκη τους αποτίει φόρο τιμής με μια μικρή γυάλινη θήκη που εμπεριέχει τα ταλαιπωρημένα λείψανα τριών πρώην φτερωτών κατοίκων.

Ακόμη και όταν οι νυχτερίδες δεν επιδεικνύονται, η βιβλιοθήκη αξίζει μια επίσκεψη για την απόλυτη μεγαλοπρέπειά της. Περίπου 36.000 βιβλία πλαισιώνουν τα ράφια αυτής της βιβλιοθήκης ροκοκό, εποχής του Διαφωτισμού που θεωρείται από τις σημαντικότερες της Ευρώπης, η οποία καταλαμβάνει ένα αποτύπωμα σε σχήμα σταυρού στο ανατολικό άκρο της Mafra.

Τα δάπεδα είναι καλυμμένα με ροζ, λευκά και γκρι μαρμάρινα πλακάκια και οι στοίβες είναι γεμάτες με αρχαία χειρόγραφα. Αν η βιβλιοθήκη σας φαίνεται οικεία, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι χρησίμευε ως η Μεγάλη Λιλιπούτεια Αίθουσα Πολέμου στην κινηματογραφική εκδοχή του 1996 του "Gulliver's Travels".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το νέο ψηφιακό φαινόμενο: Oι άνθρωποι κάνουν σχέση με το ΑΙ Chatbot τους

Νέα Εποχή 29.03.2026
Ένα φαινόμενο που δεν είναι πια επιστημονική φαντασία

Πώς η προσπάθεια μιας Γαλλίδας να πάρει πίσω το σπίτι της έγινε ποινικό αδίκημα

Stories 29.03.2026
Η Μαρία, οι καταληψίες και το… γκαράζ σαλέ: Πώς να χάσεις το σπίτι σου στη Γαλλία

Το πάμφθηνο αυτοκίνητο των 80s που έκανε θραύση στην Ελλάδα ‑ Δε χαλούσε με τίποτα

Retro 29.03.2026
Το αυτοκίνητο-θρύλος που δεν έλεγε να χαλάσει

Στην πιο βροχερή πόλη του κόσμου: Η καθημερινότητα και οι δυσκολίες της

Stories 29.03.2026
Πώς είναι να βρέχει συνέχεια σε ένα μέρος και τι σκέφτηκαν οι κάτοικοι

Πού βρισκόταν το «μπαρ το ναυάγιο»

Stories 29.03.2026
Ποιος ήταν ο άγιος που αναφέρει στο τραγούδι της η Αρλέτα.

Αυτό είναι το πιο κοινό όνομα στον κόσμο

Stories 29.03.2026
Μαζί με τις παραλλαγές του

Γιατί όλα τα στυλό BIC έχουν μια μικροσκοπική τρύπα στο περίβλημά τους;

Stories 29.03.2026
Ο λόγος είναι πολύ απλός και χρήσιμος

Δεύτερη Σφίγγα στη Γκίζα; Ιταλική ομάδα εντόπισε θαμμένη δομή κάτω από λόφο 30 μέτρων

Ιστορικά Χτες
Γεωμετρικές ευθυγραμμίσεις και δορυφορικά δεδομένα ραντάρ οδηγούν σε θεωρία με 80% βεβαιότητα - η επιστήμη απαιτεί επιτόπια επιβεβαίωση

Κίνα: Σε λειτουργία το μεγαλύτερο υπαίθριο σύστημα κυλιόμενων σκαλών στον κόσμο – Σχεδόν 1 χλμ. μήκος

Αρχιτεκτονική Χτες
Το εντυπωσιακό έργο «Goddess» στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ χρειάστηκε τέσσερα χρόνια κατασκευής και κοστολογείται στα 23 εκατ. δολάρια.

Από τον καφενέ στο scroll: Η γενιά που κάνει ψηφιακή επανάσταση... και στην Ελλάδα

Νέα Εποχή Χτες
Από τα ΚΑΠΗ στο internet: Η ζήτηση που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη

Το παράξενο σατιρικό έθιμο ενός χωριού ‑ Βάζουν πολιτικούς σε κλουβί και τους βουτάνε στο ποτάμι

Νέα Εποχή Χτες
Ένας αιώνιος καλοκαιρινός θεσμός συνδυάζει γέλιο, σατιρική δικαιοσύνη και… παγωμένα νερά

Καταπίνουμε πλαστικό χωρίς να το βλέπουμε: Το αόρατο ταξίδι των μικροπλαστικών

Περιβάλλον Χτες
Η Ευρώπη σκληραίνει το παιχνίδι: νέοι κανόνες για να κοπεί η ρύπανση στην πηγή