E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι θα ψάξουν έξι επιστήμονες που θα βρίσκονται κάτω από το νερό για έναν συνεχόμενο μήνα

Η Κίνα σχεδιάζει υποβρύχιο σταθμό βαθέων υδάτων για τη μελέτη 70 δισεκατομμυρίων τόνων μεθανίου

Δημοσίευση 14/2/2025 | 15:42

Τι θα ψάξουν έξι επιστήμονες που θα βρίσκονται κάτω από το νερό για έναν συνεχόμενο μήνα

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι μια περιοχή με μεγάλο εδαφικό ενδιαφέρον και διαθέτει τεράστια αποθέματα πόρων. Αυτός είναι και ο λόγος που μια ερευνητική μονάδα βαθέων υδάτων θέλησε να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω τη θαλάσσια εξερεύνηση και τελικά έλαβε πρόσφατα το πράσινο φως.

Η έρευνα θα γίνει με ένα φιλόδοξο έργο που ονομάζεται «διαστημικός σταθμός» βαθέων υδάτων και σκοπός του θα είναι η μελέτη 70 δισεκατομμυρίων τόνων μεθανίου. Θα τοποθετηθεί σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και αναμένεται να λειτουργήσει έως το 2030. Θα φιλοξενεί, μάλιστα, έως και έξι επιστήμονες κάθε φορά για αποστολές διάρκειας ενός μήνα.

Η κατασκευή αυτής της εγκατάστασης θα παρουσιάσει μηχανολογικές προκλήσεις λόγω της υποβρύχιας θέσης της, αλλά ταυτόχρονα θα μπορούσε να ενισχύσει τις αξιώσεις της Κίνας στην περιοχή. Γι’ αυτό και αποτελεί προσωπικό στοίχημα της ερευνητικής ομάδας η έγκαιρη και ασφαλής τοποθέτησή της.

Ο στόχος του υποβρύχιου «διαστημικού σταθμού» και το πλήρωμα

Ο κύριος στόχος της εγκατάστασης θα είναι η μελέτη οικοσυστημάτων «ψυχρής διαρροής» που αποτελούν μοναδικά περιβάλλοντα που βρίθουν από ζωή και περιέχουν τεράστια κοιτάσματα ένυδρων μεθανίου, μια πιθανή, δηλαδή, πηγή ενέργειας.

Επιπλέον, ο σταθμός θα είναι εξοπλισμένος με προηγμένο σύστημα υποστήριξης ζωής, για να μπορεί να είναι ασφαλής η μακροχρόνια παρουσία των επιστημόνων εκεί. Αναμένεται, ταυτόχρονα, να φιλοξενεί ένα μόνιμο δίκτυο παρακολούθησης των επιπέδων μεθανίου, των οικολογικών αλλαγών και της τεκτονικής δραστηριότητας.

Οι επιστήμονες στις εγκαταστάσεις θα μπορούν να πραγματοποιούν πειράματα σε πραγματικό χρόνο, ενώ ερευνητές από το Ινστιτούτο Ωκεανολογίας της Θάλασσας της Νότιας Κίνας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών αποκαλύπτουν ότι ο σταθμός θα συνεργαστεί με υποβρύχια χωρίς πληρώματα, πλοία και παρατηρητήρια βυθού. Όλα αυτά μαζί θα λειτουργήσουν για τη δημιουργία ενός «τετραδιάστατου» συστήματος παρακολούθησης.

Οι τεράστιοι ενεργειακοί πόροι στον βυθό της Θάλασσας της Νότιας Κίνας

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι μια πολύπλοκη και έντονα αμφισβητούμενη περιοχή με βιολογικό πλούτο και πολύτιμους πόρους. Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα SCMP, η περιοχή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αποθέματα ένυδρου μεθανίου (που υπολογίζονται σε «70 δισεκατομμύρια τόνους»), το οποίο διαθέτει σημαντικές δυνατότητες ως αναξιοποίητος ενεργειακός πόρος. Η αξιοποίηση αυτού του πόρου θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον ενεργειακό εφοδιασμό της Κίνας.

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν διαθέτει μόνο τεράστιο ενεργειακό δυναμικό αλλά και πολύτιμα κοιτάσματα ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του κοβαλτίου και του νικελίου. Η υποθαλάσσια έρευνα της περιοχής, λοιπόν, αναμένεται να δώσει πολλές απαντήσεις και άγνωστες μέχρι τώρα πληροφορίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις

Καλαμάτα: Ανήλικοι οδηγοί πατινιού παρέσυραν γυναίκα ‑ Εξαφανίστηκαν και προσπάθησαν να το κρύψουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές

Έκλεισε σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης λόγω... ψύλλων

Ελλάδα Χτες
Οι γονείς είναι ανήσυχοι ενώ έχει ενημερωθεί η αντιδημαρχία Παιδείας η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους.

Χαλκιδική: Αιμόφυρτος στο οδόστρωμα 12χρονος μετά από ατύχημα με πατίνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Τι λέει ο παππούς για το διαμέρισμα «τρώγλη» στους Αγίους Αναργύρους

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν ήταν κακοποιημένα τα παιδιά»

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με «μαϊμού» φάρμακα – Δρούσε μέσω εκατοντάδων ιστοσελίδων

Κόσμος Χτες
Συμμετοχή του «ελληνικού FBI» σε έρευνες της Europol και της Eurojust σε έξι χώρες

Αυστηρά μέτρα για πατίνια και γουρούνες – Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη για οδική ασφάλεια

Ελλάδα Χτες
Νέος σχεδιασμός για κυκλοφορία, έλεγχοι στην Αθήνα και μηδενική ανοχή στα τροχαία

Τραγωδία στην Μπανγκόκ: Τρένο εμβόλισε λεωφορείο

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή σε ποντιακό γλέντι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στα πλάνα φαίνεται το γλέντι να μετατρέπεται σε ρινγκ με άνδρες να εκτοξεύουν πλαστικές καρέκλες και να επιτίθενται με μπουνιές και κλωτσιές

Πάτρα: Δύο την χτυπούσαν, μία «τραβούσε» βίντεο ‑ Αγρια επίθεση σε 13χρονη από συμμαθήτριές της

Ελλάδα Χτες
Οι δύο από τις ανήλικες συνελήφθησαν, ενώ η τρίτη αναζητείται

Γιόζεφ Μένγκελε: Ανοίγουν μετά από δεκαετίες μυστικά αρχεία για τον ναζί σαδιστή γιατρό του Αουσβιτς

Κόσμος Χτες
Ο αποκαλούμενος «Αγγελος του Θανάτου» του διαβόητου στρατοπέδου συγκέντρωσης μπορεί να βρέθηκε κρυφά στην Ελβετία μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο - Δεν συνελήφθη ποτέ και η ζωή του μετά τον πόλεμο καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου