E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο» ‑ Ένταση στα σύνορα με την Αίγυπτο

Ειδική επί θεμάτων Μέσης Ανατολής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Δημοσίευση 13/2/2025 | 08:41

«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο» ‑ Ένταση στα σύνορα με την Αίγυπτο

Η πρώην αναπληρώτρια πρέσβης στην Αίγυπτο και ερευνήτρια του Ινστιτούτου Misgav, Ruth Wasserman Landa, ανησυχεί για τις πρόσφατες δηλώσεις και τα σημάδια μιας πιθανής κλιμάκωσης στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Η ίδια μίλησε για αυτό σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Israel HaYom.

«Πριν από ένα χρόνο, στις 8 Οκτωβρίου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Ελ-Σίσι άρχισε να κάνει σκληρές και αχαρακτήριστες δηλώσεις. Είπε ότι αν πλησιάζαμε στο νότιο τμήμα της Γάζας, θα ήταν πρόσχημα για πόλεμο. Ακόμη και τότε, είπα ότι αυτό ήταν ένα ανησυχητικό μήνυμα. Αυτό είναι πολύ σοβαρό και δεν θα το υποτιμούσα εξαιρέσεις που συμφωνήσαμε στη συνθήκη ειρήνης».

Η Wasserman Landa προειδοποιεί: «Όχι μόνο επιτρέπουμε τη συγκέντρωση στρατευμάτων και την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην άλλη πλευρά, αλλά το κάνουμε χωρίς καμία αποζημίωση και με τρόπο που δεν συνάδει με τη γλώσσα της Μέσης Ανατολής».

Η εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ

Τις τελευταίες ημέρες, το επίπεδο της ρητορικής στην Αίγυπτο ανησυχεί και για την πιθανή εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ. Ο Πρόεδρος αλ-Σίσι κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό, και μάλιστα ανέβαλε το ταξίδι του στον Λευκό Οίκο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Αυτό ήταν που ανησύχησε τους Αιγύπτιους στην αρχή του πολέμου», λέει ο Wasserman Landa. «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο. Καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς ανακατεύεται με τον άμαχο πληθυσμό και δεν το θέλουν. Μίλησαν σκληρά όταν έπρεπε να μπούμε στη Ράφα. Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει πόλεμο, αλλά άρχισαν να συμπεριφέρονται σαν να προετοιμάζονται για έναν».

Η πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης

Αναλύοντας την πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης, σημειώνει ότι απαιτεί δυνατότητες και ετοιμότητα. «Έχουν τις δυνατότητες - δρόμους, γέφυρες, σήραγγες, καύσιμα. Και ο κύριος αντιληπτός εχθρός τους είναι το Ισραήλ. Όσο για την ετοιμότητα, υπάρχουν αμφιβολίες, γιατί φαίνεται παράλογο. Γνωρίζουν ότι είμαστε πολύ δυνατοί, ειδικά τώρα που ο Τραμπ είναι στην εξουσία και το επίπεδο συνεργασίας είναι πολύ υψηλό. Αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ ετοιμότητας και κινήτρων. Για αυτούς, υπάρχουν πράγματα πιο σημαντικά από τη ζωή για παράδειγμα, η εθνική τιμή».

Τέλος η Wasserman Landa είπε: «Έχω την αίσθηση ότι κάποιος το παρακολουθεί ήδη και αναλύει την κατάσταση, αλλά δεδομένου του αριθμού των απειλών, του άγχους στα συστήματα και των εσωτερικών γεγονότων, σε αυτό το σενάριο δεν δίδεται αρκετή προσοχή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός: Ο Μήτογλου ανανέωσε μέχρι το 2029

Αθλητικά Νέα Χτες
Παραμένει στα πράσινα ο διεθνής φόργουορντ

Eξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ΝΔ απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για άμεση κλήση του «Φραπέ» και της Σεμερτζίδου

Ελλάδα Χτες
Το αίτημα υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο καταψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις - «Συνειδητή επιλογή συγκάλυψης» καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ

Οι δύο συλληφθέντες παραδέχθηκαν «εν μέρει» τη συμμετοχή τους στη ληστεία του Λούβρου: «Ήταν επιχείρηση κομάντο»

Κόσμος Χτες
Αφαντα τα κοσμήματα - «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι δράστες είχαν βοήθεια εκ των έσω»

Πρώην άσος του NBA και της Ρεάλ Μαδρίτης κατηγορείται για επίθεση στη σύντροφό του

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο 37χρονος Κάιλ Σινγκλέρ, ο οποίος για μια επταετία έπαιξε στους Ντιτρόιτ Πίστονς και Οκλαχόμα Θάντερ συνελήφθη με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας

Από ιερέας του σατανά σε άγιο της Καθολικής Εκκλησίας: Αγιοποιήθηκε ο Μπαρτόλο Λόνγκο

Κόσμος Χτες
Μετά το θάνατο του πατέρα του, ασχολήθηκε με τις αποκρυφιστικές πρακτικές και φέρεται να υπηρέτησε ως ιερέας της εκκλησίας του σατανά, να επιδίδονταν σε ακραίες νηστείες και να σύναψε συμφωνία με έναν δαίμονα

Δεκάδες σοροί σε δρόμους του Ρίο Ντε Τζανέιρο μετά από αστυνομική επιχείρηση με στόχο συμμορία

Κόσμος Χτες
Η έφοδος ήταν η πιο αιματηρή στην ιστορία της πόλης

Βίντεο‑σοκ έξω από τον ΣΚΑΪ με γυναίκα να εκλιπαρεί τον σύντροφό της: «Δεν έρχομαι μέσα γιατί θα με χτυπήσεις κι άλλο»

Ελλάδα Χτες
Η γυναίκα ήταν με μαυρισμένο μάτι, όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, με τους περαστικούς να προσπαθούν να βοηθήσουν

Σκάνδαλο σε φυλακή της Βρετανίας: 23χρονη δεσμοφύλακας έκανε σeξ με κρατουμένους στην αίθουσα προσευχής

Κόσμος Χτες
Αλλοι κρατούμενοι είχαν τον ρόλο των τσιλιαδόρων - Η 23χρονη αξιωματικός φέρεται επίσης να συμμετείχε σε κύκλωμα διακίνησης του ναρκωτικού «spice» μέσα στις φυλακές

Κορωπί: Στη φυλακή ο 50χρονος που ξυλοκόπησε τη σύντροφό του μπροστά στα παιδιά τους

Ελλάδα Χτες
Ισχυρίστηκε ότι είχε επιστρέψει εκείνη την ημέρα από ταξίδι στο εξωτερικό και βρήκε τη γυναίκα του με βαριά τραύματα

Χαμός στη Βουλή με Κωνσταντοπούλου‑Κανέλλη: «Επί χούντας έκανε καριέρα ενώ οι γονείς μου ήταν φυλακή»

Πολιτική Χτες
«Κανείς δεν μπορεί να συκοφαντήσει την κ. Κωνσταντοπούλου παραπάνω από ότι η ίδια τον εαυτό της», είπε από την πλευρά της η Λιάνα Κανέλλη