E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μετεωρίτης «φώτισε» τον ουρανό της Αττικής ‑ Πώς εξηγεί το φαινόμενο ο Θοδωρής Κολυδάς

Η επιστημονική εξήγηση του φαινομένου από τον Θοδωρή Κολυδά

Δημοσίευση 10/2/2025 | 21:33

Μετεωρίτης «φώτισε» τον ουρανό της Αττικής ‑ Πώς εξηγεί το φαινόμενο ο Θοδωρής Κολυδάς

Μεγάλη αναστάτωση αλλά και δέος προκάλεσε τα ξημερώματα της Δευτέρας (10/2) η πτώση φλεγόμενου αντικειμένου που έγινε ορατή σε Αττική και πολλές περιοχές της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην Κορινθία, όπως αναφέρει το korinthostv.

Ο Θοδωρής Κολυδάς, έκανε μία ανάρτηση για την λάμψη του μετεωρίτη, την οποία κατέγραψε τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου, κάμερα στον Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών, στο Μενίδι.

«Στην πρωινή μας ενημέρωση για τον καιρό συζητήσαμε μεταξύ άλλων και τις αναφορές που είχαμε από ορισμένους πιλότους για μια μεγάλη λάμψη που είδαν πάνω από την χώρα μας γύρω στα ξημερώματα.

Αδιάψευστος μάρτυρας το video που τράβηξε η Web Camera του καλού φίλου κ. Βαγγέλη Ν. Μαρκουλή που είναι ενσωματωμένη στον Μετεωρολογικό του σταθμό meteoacharnes.gr στο Μενίδι», ανέφερε αρχικά.

Σύμφωνα με τον κύριο Κολυδά η λάμψη έγινε ορατή από την κεντρική Ελλάδα. «Για τον γήινο παρατηρητή, τα μετέωρα που πέφτουν στη γη τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν τις μεγαλύτερες ταχύτητες και είναι πιο δύσκολο να τα δούμε. Τις πρώτες βραδινές είναι μικρότερες».

«Αυτό συμβαίνει γιατί τις πρώτες πρωινές ώρες προστίθεται η ταχύτητα περιφοράς της Γης στην ταχύτητα των μετεώρων, ενώ τις πρώτες βραδινές αφαιρείται», συνέχισε και τόνισε ότι μετέωρο είναι το φωτεινό φαινόμενο που προκύπτει από την είσοδο ενός στερεού σώματος από το διάστημα στην ατμόσφαιρα της Γης, ενώ μετεωροειδές λέμε το στερεό σώμα από το οποίο προκύπτει το μετέωρο.

Η βολίδα όπως η σημερινή είναι το μετέωρο του οποίου η λαμπρότητα φτάνει ή ξεπερνά αυτή των λαμπρότερων πλανητών. Θεωρώντας λοιπόν ότι ο λαμπρότερος πλανήτης, η Αφροδίτη, στην λαμπρότερη φάση της έχει μέγεθος -4,7, μπορούμε να πούμε ότι βολίδες είναι τα μετέωρα για τα οποία m ≤ 4,7.

Τέλος ο μετεωρίτης είναι το τμήμα του μετεωροειδούς το οποίο δεν εξαερώνεται, αλλά φτάνει μέχρι την επιφάνεια της Γης», κατέληξε ο κ. Κολυδάς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σπίτι μου 2: Αύξηση τιμών ακινήτων και μείωση της διαθεσιμότητας στις μεγάλες πόλεις

Οικονομία 26.03.2025
Αισθητή μείωση στη διαθεσιμότητα οικονομικών ακινήτων στην Αττική

Θεσσαλονίκη: Συγκλόνισε η μητέρα του Αλκη Καμπανού στην εκδήλωση του Αρη

Αθλητικά Νέα 26.03.2025
«Σύντομη η ζωή του παιδιού μου αλλά βαριά η παρακαταθήκη του στον Αρη»

Ακρίβεια: Έρχονται αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού

Οικονομία 26.03.2025
Από τα 80 λεπτά το 2020 η τιμή του ψωμιού φτάνει πλέον στα 1,20 ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο

Επίδομα σε χιλιάδες δημοτικούς υπαλλήλους ‑ Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

Οικονομία 26.03.2025
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, αυξάνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων από τρεις σε πέντε, με μηνιαίες αποδοχές που θα κυμαίνονται από 70 έως 200 ευρώ

Δηλώσεις ΦΠΑ ανά μήνα σε τρεις φάσεις για όλους τους επαγγελματίες

Οικονομία 26.03.2025
Ποιες άλλες πρωτοβουλίες ανακοίνωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ

Χαλάνδρι: Σε σοβαρή κατάσταση ο σεφ εστιατορίου μετά από έκρηξη φιάλης υγραερίου

Ελλάδα 26.03.2025
Με το που έγινε η έκρηξη ο χώρος εκκενώθηκε άμεσα από τους θαμώνες, ενώ άμεσα έφτασε η πυροσβεστική

«Κατσάδα» Μενδώνη στην προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Αργολίδας: Σε παρακαλώ πολύ, έχετε πάρει εκατομμύρια!

Ελλάδα 26.03.2025
Η υπουργός εκνευρίστηκε, όταν είδε την κατάσταση και την εικόνα των αρχαιολογικών χώρων - Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Οδηγία της ΕΕ σε περίπτωση πολέμου: Προμήθειες επιβίωσης για 72 ώρες

Κόσμος 26.03.2025
Φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

Με κατά τόπους καταιγίδες η επιστροφή των εκδρομέων της 25ης Μαρτίου

Ελλάδα Χτες
Οι καταιγίδες ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Μαθητής στη Λαμία σηκώθηκε από το αμαξίδιο και παρέλασε όρθιος συγκινώντας το κοινό, δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ο νεαρός με τη βοήθεια των συμμαθητών του κατάφερε να σηκωθεί και να αποσπάσει θερμό χειροκρότημα