E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γαστρονομικός περίπατος στα Πετράλωνα για τη μείωση της σπατάλης τροφής: «Μην πετάς, διάλεξε μεΝού να φας»

Η δράση εκτός από γευστική απόλαυση αναμένεται να προσφέρει και ωφέλιμη τροφή για σκέψη γύρω από το ζήτημα του food waste

Δημοσίευση 22/1/2025 | 13:43

Γαστρονομικός περίπατος στα Πετράλωνα για τη μείωση της σπατάλης τροφής: «Μην πετάς, διάλεξε μεΝού να φας»
Incommon
ΑΘΗΝΑ
Ημερομηνία: 28/01/2025
ΙΑΝ 2025
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Ωρα προσέλευσης: 17:30 - 20:30

Δήλωση ενδιαφέροντος μέσω φόρμας εδώ ή στα: [email protected], 210 0103436
* Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μια ξεχωριστή γευστική περιήγηση θα πραγματοποιηθεί στη γειτονιά των Πετραλώνων, την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, 17.30-20.30, με πρωτοβουλία της incommon -της οργάνωσης που προάγει την κυκλική οικονομία-σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις εστίασης.

Στόχος της δράσης-που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου “Κυκλικά Πετράλωνα”- με κεντρικό μήνυμα “Μην πετάς, διάλεξε μεΝού να φας” είναι να ενημερωθεί ο κόσμος με έναν ευχάριστο τρόπο γύρω από την απώλεια και τη σπατάλη τροφής (food waste) που επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον, την υγεία αλλά και τον προϋπολογισμό μας.

Η δράση εκτός από γευστική απόλαυση αναμένεται να προσφέρει και ωφέλιμη τροφή για σκέψη γύρω από το ζήτημα του food waste, μέσα από πρακτικές ιδέες από τον χώρο της εστίασης για τον περιορισμό του. Όσοι και όσες συμμετάσχουν στον Γαστρονομικό Περίπατο θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γαστρονομικές προτάσεις που προκύπτουν από την επαναξιοποίηση όσων υλικών απομένουν από άλλες παρασκευές στις κουζίνες επιχειρήσεων στην περιοχή των Πετραλώνων.

Με τον τρόπο αυτό, οι επαγγελματίες κουζίνας θα δώσουν νέα γευστική και θρεπτική αξία σε υλικά που δεν αξιοποιήθηκαν ή/και περίσσεψαν στέλνοντας ένα μήνυμα για τη σημασία μείωσης των απορριμμάτων τροφής και του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. Παράλληλα, θα ενημερώνουν για τον τρόπο παρασκευής, δίνοντας ιδέες και πρακτικές οδηγίες ώστε να μπορεί κάποιος/α να εφαρμόσει όσα δοκιμάσει και στη δική του/της κουζίνα. Μάλιστα, η εμπειρία θα αποκτήσει επιπλέον κυκλικό χαρακτήρα καθώς οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνται να φέρουν τα τάπερ τους για να μειωθούν τα πλαστικά μιας χρήσης.

Η ουσία του γαστρονομικού περιπάτου για την απώλεια και τη σπατάλη τροφής είναι να καταλάβουμε τη σημασία της επαναξιοποίησης των πόρων, που στην εποχή μας καταναλώνονται και εξαντλούνται αλόγιστα σε βάρος του πλανήτη Γη και της ανθρωπότητας. Τα υπολείμματα τροφής αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του κάδου των σκουπιδιών μας, που υπολογίζεται για την Ελλάδα γύρω στο 40% του συνόλου των Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Μάλιστα, καθένας/μια από εµάς πετάει 87 κιλά τροφικών απορριµµάτων στη χωµατερή το χρόνο (πηγή: UNEP Food Waste Index Report 2024) που ευθύνονται για εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επιβλαβή για το περιβάλλον και την υγεία μας. Στη φύση λειτουργεί αυτόματα το μοντέλο της σοφής διαχείρισης, όπου τίποτα δεν πετιέται και δεν πάει χαμένο. Εμείς πρέπει απλώς να το βάλουμε στην καθημερινότητά μας ξεκινώντας από τις κουζίνες μας!


Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, 17.30-20.30
Προσφέρεται: χάρτης, οδηγίες, ένα κιτ περιήγησης και βιοδιασπώμενα πιάτα και μαχαιροπίρουνα

Απαραίτητα για τη συμμετοχή:

Δήλωση ενδιαφέροντος μέσω φόρμας εδώ ή στα: [email protected], 210 0103436
* Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ευχαριστούμε θερμά για την αφιλοκερδή συμμετοχή τις επιχειρήσεις εστίασης των Πετραλώνων:

• Βραζιλιάνα
• Οικονόμου
• Αφαία

Λίγα λόγια για την incommon: Η incommon-Innovative Circular Open (ICO) είναι περιβαλλοντική οργάνωση που καλεί να κάνουμε πράξη την κυκλική οικονομία μέσα από τη σωστή διαχείριση των πόρων (φυσικών και μη) στην καθημερινότητά μας. Για να το πετύχει αυτό συνεργάζεται με πολίτες, σχολεία, επιχειρήσεις, φορείς, ομάδες, συλλογικότητες και τοπικές αρχές.

www.incommon.gr 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Lake Vouliagmeni x Zeus + Δione: Μια στρατηγική σύµπραξη στο πιο εµβληµατικό φυσικό τοπόσηµο της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Wellness Χτες
Αυτό το γεωλογικό θαύμα γίνεται ο καμβάς για μία δημιουργική σύμπραξη

Μία μοναδική οινική εμπειρία στα ViBo Bistrot

Δράσεις 17.04.2025
110 επιλεγμένες ετικέτες, 40 επιλογές κρασιού σε ποτήρι και δυνατότητα αγοράς φιάλης σε τιμή κάβας

Ο Dimello αρωματικός καφές φίλτρου αναδείχθηκε “Προϊόν της Χρονιάς 2025”

Better life 17.04.2025
Μια ακόμα διάκριση που αναδεικνύει την αξία της ποιότητας και της συνέπειας στην καθημερινή απόλαυση

«Πάσχα στα ΑΒ. Πάμε!»: Η ΑΒ Βασιλόπουλος φέρνει μοναδικές προσφορές και εκπλήξεις για το πασχαλινό τραπέζι

Better life 17.04.2025
Δύο 6€ & μία 6€ επιταγή έκπτωσης ΑΒ με την αγορά ολόκληρου ή μισού αρνιού ή κατσικιού, αντίστοιχα

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ κατακτά 4 Grand Gold Quality Awards στη Monde Selection 2025

Better life 17.04.2025
Με τέσσερις νέες διεθνείς διακρίσεις, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ επιβεβαιώνει πως η κορυφή δεν είναι απλώς ένας στόχος - είναι το φυσικό του περιβάλλον

Όσα θα δούμε στο φετινό Japan Festival

Better life 10.04.2025
Αναμένεται να βγει σύντομα και το τελικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Mythos 0,0%: Η αυθεντική γεύση Mythos, χωρίς αλκοόλ!

Wellness 08.04.2025
Ο νέος Mythos 0,0% έφτασε και πλέον όσες και όσοι αναζητούν μία μπύρα χωρίς καθόλου αλκοόλ, αποκτούν μία δροσερή, φυσική και αναζωογονητική επιλογή

82 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών συναντήθηκαν στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού Voluntary Action 2025

Δράσεις 08.04.2025
Διαδραστικές παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των workshop

Τα Misko Protein επανασυστήνουν την έννοια της απόλαυσης

Wellness 07.04.2025
Τι κάνει ένα locker στη μέση της πλατείας Συντάγματος;

Brown Beach Evia Island: O απόλυτος all inclusive προορισμός για το Πάσχα

Wellness 04.04.2025
Ζήστε ένα αυθεντικό Πάσχα στο Brown Beach Evia Island από τις 18 Απριλίου!