E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτό θα είναι το πρώτο κτίσμα στη Σελήνη

Το διαστημόπλοιο που μεταφέρει το «Moonhouse» εκτοξεύθηκε με πύραυλο SpaceX Falcon 9 την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου

Δημοσίευση 21/1/2025 | 21:47

Αυτό θα είναι το πρώτο κτίσμα στη Σελήνη
@Mikael Genberg

Το πρώτο σπίτι στη Σελήνη δεν θα μοιάζει καθόλου με τις γεωμετρικές, τρισδιάστατα εκτυπωμένες σεληνιακές κατοικίες που είχε σχεδιάσει η NASΑ και δεν θα μπορεί να στεγάσει ούτε έναν άνθρωπο.

Με ύψος μόλις 12 εκατοστά και μήκος λιγότερο από 15 εκατοστά, το σπίτι είναι ένα γλυπτό του Σουηδού καλλιτέχνη Μίκαελ Γκένμπεργκ, ο οποίος ονειρευόταν να τοποθετήσει ένα μικροσκοπικό μοντέλο σπιτιού στη Σελήνη εδώ και χρόνια.

Η ispace, μια ιαπωνική εταιρεία σεληνιακής ρομποτικής, προσάρμοσε το «Moonhouse», όπως έχουν ονομάσει το μικροσκοπικό σπίτι, στο σκάφος προσεδάφισης RESILIENCE νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το «Moonhouse» εντάχθηκε σε πέντε ωφέλιμα φορτία συνολικής αξίας 16 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός «micro rover» που αναμένεται να αναπτυχθεί στο φεγγάρι και να συλλέξει δείγματα σεληνιακού ρεγολίθου. Το RESILIENCE εκτοξεύθηκε με πύραυλο SpaceX Falcon 9 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, μαζί με το Blue Ghost, ένα σκάφος προσεδάφισης της διαστημικής εταιρείας Firefly Aerospace με έδρα το Τέξας.

Σε έναν ιστότοπο αφιερωμένο στο Moonhouse, ο Γκένμπεργκ λέει ότι το σπίτι είναι «μια έκφραση της ικανότητας της ανθρωπότητας να επιτυγχάνει το φαινομενικά ανέφικτο μέσω σκέψεων και συνεργασιών που ξεπερνούν τα όρια». Ο σκοπός, του σπίτιου, λοιπόν, είναι να δρα ως μια υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί να εξερευνούν και να επεκτείνονται «πέρα από τα γνωστά μας όρια».

Πηγή Φωτ: Mikael Genberg

Γι' αυτόν τον λόγο, προηγούμενες εκδοχές του σημερινού Moonhouse φέρεται να έχουν τοποθετηθεί σε υποβρύχια, στην κορυφή της Globe Arena της Στοκχόλμης, στο Σινικό Τείχος της Κίνας και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), συνοδεύοντας τον πρώτου αστροναύτη της Σουηδίας.

Αλλά ο Γκένμπεργκ ισχυρίζεται ότι ήθελε να τοποθετήσει το μικροσκοπικό του σπίτι στη Σελήνη εδώ και 25 χρόνια. Σε ένα βίντεο, ο Γκένμπεργκ ακούγεται να λέει ότι ήταν «μια τρελή, ίσως ηλίθια -αλλά ταυτόχρονα, στο μυαλό μου, πραγματικά ποιητική- σκέψη να βάλω ένα κόκκινο σπίτι με λευκές γωνίες στην επιφάνεια της Σελήνης». Προφανώς, η ιδέα αυτή εντυπώθηκε στο μυαλό του από τότε.

«Το όραμα του έργου τέχνης συγχωνεύεται με το δικό μας: Να επεκτείνουμε τον πλανήτη και το μέλλον μας και να επεκτείνουμε τη σφαίρα της ανθρώπινης ζωής στο διάστημα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ispace-Europe, Τζουλιέν Λαμαμί.

Αν όλα πάνε καλά, το RESILIENCE θα προσγειωθεί στη Σελήνη σε περίπου τέσσερις μήνες. Στη συνέχεια, το σκάφος προσεδάφισης θα τοποθετήσει το σπίτι στη σεληνιακή επιφάνεια, όπου θα παραμείνει για όσο διάστημα δεν το ενοχλήσει κανείς. Το RESILIENCE αναμένεται να τραβήξει μερικές φωτογραφίες του σεληνιακού σπιτιού και να τις στείλει πίσω στη Γη.

«Ποιος είναι ο σκοπός;» συλλογίζεται ο Γκένμπεργκ στο βίντεο. «Είναι τέχνη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημιουργήθηκε ομάδα για τη διάσωση του λαγοκέφαλου – «Αξίζει προστασία και σεβασμό»

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
«Η αξία μιας ζωής δεν πρέπει να κρίνεται αποκλειστικά από τη χρησιμότητα»

Μαρία Καρυστιανού: Η απάντησή της για το δημοσίευμα περί αγοράς ακινήτου μέσω fund– «Ούτε καν το θυμάμαι»

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Η Μαρία Καρυστιανού έκανε λόγο για «εκβιασμούς», τους οποίους, όπως είπε, δεν αποδέχεται.

Η Μάρω Κοντού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δύο εβδομάδες

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Η ηθοποιός υπέστη κάκωση στο αριστερό ισχίο ύστερα από πέσιμο

Τι κρύβουν οι κόκκινοι φάκελοι του Πούτιν για το Καλίνινγκραντ ‑ ποιο είναι το μήνυμα προς το ΝΑΤΟ

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Ο Πούτιν συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον ρωσικό θύλακα στη Βαλτική, με παρόντες τους επικεφαλής FSB, Αμυνας και Εσωτερικών.

Η Ιταλία ψήνεται στον καύσωνα: 5 νεκροί σε 24 ώρες σύμφωνα με τον ΠΟΥ

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Κανόνια νερού έξω από το Κολοσσαίο για τους τουρίστες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι 57 κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις ‑ Ποινές φυλάκισης έως τρία έτη

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Σε 28 καταδικασθέντες επιβλήθηκαν επίσης χρηματικές ποινές από 500 έως 8.000 ευρώ, με τριετή αναστολή στην εκτέλεση των ποινών

Πέθανε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα μετά επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Την τελευταία της πνοή άφησε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορά μετά την εμπρηστική επίθεση στου σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη

Ιταλία: Υπό έρευνα ο Αλεσάντρο Μπαστόνι για υπόθεση εκπόρνευσης ανήλικης

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Yπόθεση εκπόρνευσης ανηλίκων που συνδέεται με εταιρεία εκδηλώσεων στο Μιλάνο

Αεροπλάνο σε ουρανοξύστη του Πεκίνου: Τι αποκρύπτει η Κίνα για το σοκαριστικό περιστατικό

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Τέσσερις μέρες μετά τη συντριβή στον ψηλότερο πύργο της κινεζικής πρωτεύουσας, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος ενώ εικόνες και αναρτήσεις εξαφανίζονται από το διαδίκτυο.

«Χωρίς εγκέφαλο, καρδιά, πνεύμονες»: Θάνατος μυστήριο ναυτικού στη Βενεζουέλα, έλειπαν όργανά του

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
H οικογένειά του ζήτησε επαναληπτική νεκροψία όταν παρέλαβε τη σορό έναν μήνα αργότερα, διαπιστώνοντας πως τους επεστράφη χωρίς όργανα

Τέλος τα δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία, 46.000 δικαιούχοι θα τα πληρώνουν πλέον από τη τσέπη τους

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Το Υπουργείο Υγείας έχει καταθέσει αίτημα να δοθεί δίμηνη παράταση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα λόγω της σημασίας του και της βοήθειας που έχει προσφέρει σε άτομα με παχυσαρκία

Σφοδρή επίθεση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στην Κάγια Κάλλας για τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Κόσμος 01.07.2026
Ο Γεδεών Σάαρ κατηγόρησε την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για «αριστούργημα υποκρισίας» μετά τις δηλώσεις της στην Αγκυρα στις 30 Ιουνίου, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ