E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε αυτή τη χώρα το ποδόσφαιρο είναι πράγματι γιορτή

Ο κόσμος το ευχαριστιέται αλλιώς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/1/2025 | 00:52

Σε αυτή τη χώρα το ποδόσφαιρο είναι πράγματι γιορτή
@soccerbible.com

Έχουμε ακούσει πολλά για την Ιαπωνία. Ότι οι κανόνες εφαρμόζονται, ότι τα παιδιά στις πρώτες δυο τάξεις του σχολείου μαθαίνουν μόνο ηθική, ότι τα παιδιά είναι ασφαλή στους δρόμους ακόμα κι όταν είναι μόνα τους, γιατί κανείς ποτέ δεν θα πειράξει ένα παιδί.

Τώρα μάθαμε ότι το ποδόσφαιρο σε αυτή τη χώρα είναι γιορτή και μάλιστα κάτι παραπάνω από γιορτή. Είναι μια όμορφη παράσταση που δεν ξέρεις το τέλος της.

Το εθνικό τουρνουά ποδοσφαίρου λυκείων της Ιαπωνίας ευδοκιμεί ακόμα μετά από περισσότερα από 100 χρόνια, προσελκύοντας τεράστια πλήθη, εκατομμύρια που παρακολουθούν στην τηλεόραση και βγάζουν μελλοντικά αστέρια, ενώ οι επαγγελματικές ομάδες προσπαθούν να προσελκύσουν νεαρά ταλέντα.

Το ετήσιο τουρνουά εξακολουθεί να θεωρείται ως η κορυφή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου με νεαρούς παίκτες να ονειρεύονται να παίξουν στον τελικό μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες στο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο.

Οι αγώνες είναι μια τεράστια ευκαιρία για ολόκληρο το λύκειο, καθώς οι ζητωκραυγές των μαθητών που κυματίζουν σημαίες, χτυπούν τύμπανα και οχλοβοούν στις ομάδες τους, είναι ένα θέαμα με θόρυβο και χρώμα.

«Όλες οι ομάδες έχουν παρόμοιο επίπεδο τεχνικής κατάρτισης, επομένως έχει να κάνει με το ποιος θέλει να κερδίσει περισσότερο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 18χρονος Junpei Fukuda, επικεφαλής της ομάδας επευφημιών του Ryutsukeizai University Kashiwa High School.

«Θέλουμε οι φωνές μας να είναι οι πιο δυνατές».

Σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου οι νεαροί παίκτες αρπάζονται από επαγγελματικές ακαδημίες συλλόγων, το ποδόσφαιρο λυκείων στην Ιαπωνία εξακολουθεί να προσελκύει ελίτ ταλέντα.

Πολλοί συνεχίζουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και παίζουν για τη χώρα τους με τα σημερινά αστέρια της Ιαπωνίας, όπως ο Daizen Maeda και ο Reo Hatate της Celtic και ο Daichi Kamada της Crystal Palace, όλοι να έχουν παίξει ποδόσφαιρο στο λύκειο.

Η ποιότητα του σχολικού τουρνουά έχει χτυπηθεί βέβαια, αλλά η μαγεία του διαρκεί για πολλούς.

Ο μέσος του Ryutsukeizai Kashiwa, Kanaru Matsumoto, ο οποίος θα γίνει επαγγελματίας με τον Shonan Bellmare της J. League την επόμενη χρονιά, είπε ότι το τουρνουά ήταν "η σκηνή στην οποία φιλοδοξούσα να παίξω από τότε που ήμουν μικρός".

«Ο κύριος λόγος που ήρθα σε αυτό το σχολείο ήταν γιατί πίστευα ότι θα μπορούσα να παίξω στο εθνικό τουρνουά εδώ», είπε ο 17χρονος.

Το εθνικό τουρνουά λυκείων πρωτοπαίχτηκε το 1917, πολύ πριν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έρθει στην Ιαπωνία με την J. League το 1993.

Ομάδες από κάθε έναν από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας, με δύο από το Τόκιο, διαγωνίζονται σε ένα τουρνουά νοκ άουτ για 18 ημέρες με αγώνες που παίζονται εντός και γύρω από την πρωτεύουσα.

Όλα τα παιχνίδια μεταδίδονται τηλεοπτικά σε τοπικό επίπεδο και οι ημιτελικοί και ο τελικός μεταδίδονται σε εθνικό κοινό, με εκατομμύρια να παρακολουθούν.

Ο τελικός της περασμένης σεζόν στο Τόκιο παίχτηκε μπροστά σε 55.000 φιλάθλους, επισκιάζοντας άνετα τα περισσότερα ματς της J. League.

Δεν έχουν όλοι οι παίκτες που εμφανίζονται στο τουρνουά φιλοδοξίες να παίξουν στο κορυφαίο επίπεδο. Μερικοί παίζουν μόνο στο πανεπιστήμιο, ενώ άλλοι εγκαταλείπουν το άθλημα μετά την αποφοίτησή τους από το λύκειο.

Ο διευθυντής του Ryutsukeizai Kashiwa Masahiro Enomoto είπε ότι το τουρνουά σηματοδοτεί μια μετάβαση μετά από τρία χρόνια μαζί ως ομάδα.

«Είναι για τα παιδιά, που έχουν δουλέψει πολύ σκληρά για κάτι, και γίνονται ενήλικες», είπε. Και ο κόσμος το αγκαλιάζει όλο αυτό πηγαίνοντας στο γήπεδο. Γι’ αυτό στην Ιαπωνία το ποδόσφαιρο είναι γιορτή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Tι κάνει τώρα η πριγκίπισα της Ιαπωνίας που έχασε τον τίτλο της όταν παντρεύτηκε κοινό θνητό

Πρόσωπα 27.02.2026
Γιατί η κόρη του πρίγκιπα Fumihito, Mako, αποφεύγει την επιστροφή στην Ιαπωνία τα τελευταία τέσσερα χρόνια;

Κόβουν την ανάσα! Τα ωραιότερα θέατρα του κόσμου που μοιάζουν βγαλμένα από όνειρο

Αρχιτεκτονική 27.02.2026
Από χρυσοποίκιλτες όπερες της Ευρώπης έως εμβληματικά αρχιτεκτονικά σύμβολα και αρχαία πέτρινα κοσμήματα, οι σκηνές που μετατρέπουν κάθε παράσταση σε εμπειρία ζωής

Η εξωσυζυγική σχέση του Μπιλ Γκέιτς για την οποία τον εκβίαζε ο Έπσταϊν

Stories 27.02.2026
Το εκβιαστικό Email και η «σκιά» του Έπσταϊν πάνω από το διαζύγιο των Γκέιτς

Ο άνθρωπος που βγάζει 80.000 τον χρόνο χωρίς να κάνει τίποτα

Stories 27.02.2026
Η ιστορία του Shoji Morimoto μοιάζει με σενάριο ταινίας

Ο ζεν πρεμιέ που χάθηκε στο απόγειο της δόξας – Πώς ζει σήμερα, 35 χρόνια μετά σε χωριό

Πρόσωπα Χτες
Από τα φώτα του παλιού ελληνικού σινεμά στη σιωπή του χωριού και μια ζωή μακριά από τη δημοσιότητα

Το χωριό της Καβάλας που πάει κόντρα στο δημογραφικό

Stories Χτες
Είναι γεμάτο πολύτεκνες οικογένειες

Δουλεύεις πολύ ή δουλεύεις σωστά; Το νέο κριτήριο επιτυχίας

Νέα Εποχή Χτες
Η μεγάλη παρεξήγηση της παραγωγικότητας που κρατά εργαζομένους και επιχειρήσεις πίσω

Όταν η φύση λύνει το πρόβλημα της αδιαφορίας των ανθρώπων

Stories Χτες
Οι τοπικές αρχές «ξέχασαν» να επισκευάσουν μια τρύπα στο δρόμο και η φύση απάντησε αναλόγως

Η ιστορία του «χρονoταξιδιώτη» που φέρεται να κέρδισε 350 εκατ. δολάρια σε δύο εβδομάδες

Stories Προχτές
Ο άνθρωπος που ήρθε από το 2250 για να παίξει στο χρηματιστήριο – Μύθος, απάτη ή το πιο επιτυχημένο hoax;