E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Θα ζήσουμε εδώ»: Οι επιστήμονες βρήκαν τον επόμενο πλανήτη που θα πάει η ανθρωπότητα

Για πολλούς, είναι απλώς επιστημονική φαντασία- για άλλους, είναι στόχος ζωής: να ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας και να μετακομίσετε όχι μόνο σε χώρες, αλλά ακόμη και σε πλανήτες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/1/2025 | 09:29

«Θα ζήσουμε εδώ»: Οι επιστήμονες βρήκαν τον επόμενο πλανήτη που θα πάει η ανθρωπότητα

Ένας νέος πλανήτης θα μπορούσε σύντομα να γίνει το σπίτι της ανθρωπότητας: Ο Barnard B είναι το νέο σύνορο της εξερεύνησης του διαστήματος.

Για πολλούς, είναι απλώς επιστημονική φαντασία- για άλλους, είναι στόχος ζωής: να ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας και να μετακομίσετε όχι μόνο σε χώρες, αλλά ακόμη και σε πλανήτες. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν ένα σαφώς ευφάνταστο όραμα, οι επιστήμονες μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να εκπληρώσουν αυτή την επιθυμία χάρη σε μια ανακάλυψη που είναι σχεδόν διαφωτιστική.

Για να γίνει κατανοητό το ζήτημα με απλούς όρους, αρκεί να ξεκινήσουμε με την έννοια της «κατοικήσιμότητας». Εδώ και χρόνια υποτίθεται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν ουράνια σώματα στο σύμπαν που διαθέτουν ευνοϊκές συνθήκες για την υποστήριξη της ζωής, παρόμοιες με εκείνες της Γης. Φυσικά, για να γίνει αυτό, οι υποψήφιοι οργανισμοί πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως μέτρια θερμοκρασία, παρουσία υγρού νερού και κατάλληλη ατμοσφαιρική σύνθεση. Επιστημονικά μιλώντας, η κατοικήσιμη ζώνη ή «ζώνη Goldilocks» είναι η περιοχή γύρω από ένα άστρο στην οποία οι θερμοκρασίες επιτρέπουν την ύπαρξη υγρού νερού.

Τώρα, κάποιοι θα γνωρίζουν ότι ο Elon Musk ζει εδώ και χρόνια με την πεποίθηση ότι θα δώσει ζωή στον Άρη, ξοδεύοντας πολλές λίρες για να αναδημιουργήσει την ατμόσφαιρα σε αυτόν. Πέρα από τις προσπάθειες, η αναζήτηση για πιο εύκολους πλανήτες για να «προσαρμοστούν» επικεντρώνεται σε κοντινά αστρικά συστήματα, όπως το Proxima Centauri και το Barnard. Τα σημερινά αποτελέσματα υπόσχονται καλές προσδοκίες.

Η ανακάλυψη του Barnard B και νέες προοπτικές για την εξωγήινη ζωή
Σε απόσταση «μόλις» έξι ετών φωτός από τη Γη, το άστρο του Μπάρναρντ, ο πλησιέστερος κόκκινος νάνος στον Ήλιο, φιλοξενεί έναν εξωπλανήτη που έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο. Ο πλανήτης αυτός, που ονομάζεται Barnard B, ανακαλύφθηκε χάρη στα ισχυρά όργανα του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του ESO, ένα θεμελιώδες βήμα στην αναζήτηση κατοικήσιμων πλανητών. Ο λόγος είναι πολύ απλός.

Γιατί ο πλανήτης Bernard B θα μπορούσε να είναι μια επανάσταση για τη διαστημική έρευνα
Με μάζα τουλάχιστον τη μισή της Αφροδίτης, ο Μπάρναρντ Β ολοκληρώνει την τροχιά του σε μόλις τρεις γήινες ημέρες, γεγονός που έκανε την ανακάλυψη αυτή ακόμη πιο συναρπαστική.

Αν και οι συνθήκες στον Μπάρναρντ β δεν είναι ευνοϊκές για ζωή, η εγγύτητά του στο άστρο του και η βραχώδης φύση του τον καθιστούν ιδανικό στόχο για μελέτες εξωπλανητών.

Πράγματι , οι παρατηρήσεις έχουν υποδείξει ότι μπορεί να υπάρχει περιθώριο για την ανακάλυψη επιπλέον πλανητών γύρω από αυτό το άστρο. Αν και η θέση του στην τροχιά του εκτός της «ζώνης Goldilocks» τον καθιστά πολύ θερμό για να υποστηρίξει υγρό νερό, η προηγμένη τεχνολογία από τηλεσκόπια επόμενης γενιάς, όπως το Extremely Large Telescope, θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει σε εκπληκτικές ανακαλύψεις.

Εν ολίγοις, υπάρχει ακόμη χρόνος για να ετοιμάσουμε τις βαλίτσες μας, αλλά αυτή η ανακάλυψη μας δείχνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για να επεκταθούμε στο σύμπαν, ελπίζοντας να εμπλουτίσουμε και όχι να καταστρέψουμε, όπως κάνουμε με την αγαπημένη μας Γη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημιουργήθηκε ομάδα για τη διάσωση του λαγοκέφαλου – «Αξίζει προστασία και σεβασμό»

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
«Η αξία μιας ζωής δεν πρέπει να κρίνεται αποκλειστικά από τη χρησιμότητα»

Μαρία Καρυστιανού: Η απάντησή της για το δημοσίευμα περί αγοράς ακινήτου μέσω fund– «Ούτε καν το θυμάμαι»

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Η Μαρία Καρυστιανού έκανε λόγο για «εκβιασμούς», τους οποίους, όπως είπε, δεν αποδέχεται.

Η Μάρω Κοντού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δύο εβδομάδες

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Η ηθοποιός υπέστη κάκωση στο αριστερό ισχίο ύστερα από πέσιμο

Τι κρύβουν οι κόκκινοι φάκελοι του Πούτιν για το Καλίνινγκραντ ‑ ποιο είναι το μήνυμα προς το ΝΑΤΟ

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Ο Πούτιν συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον ρωσικό θύλακα στη Βαλτική, με παρόντες τους επικεφαλής FSB, Αμυνας και Εσωτερικών.

Η Ιταλία ψήνεται στον καύσωνα: 5 νεκροί σε 24 ώρες σύμφωνα με τον ΠΟΥ

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Κανόνια νερού έξω από το Κολοσσαίο για τους τουρίστες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι 57 κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις ‑ Ποινές φυλάκισης έως τρία έτη

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Σε 28 καταδικασθέντες επιβλήθηκαν επίσης χρηματικές ποινές από 500 έως 8.000 ευρώ, με τριετή αναστολή στην εκτέλεση των ποινών

Πέθανε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα μετά επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Την τελευταία της πνοή άφησε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορά μετά την εμπρηστική επίθεση στου σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη

Ιταλία: Υπό έρευνα ο Αλεσάντρο Μπαστόνι για υπόθεση εκπόρνευσης ανήλικης

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Yπόθεση εκπόρνευσης ανηλίκων που συνδέεται με εταιρεία εκδηλώσεων στο Μιλάνο

Αεροπλάνο σε ουρανοξύστη του Πεκίνου: Τι αποκρύπτει η Κίνα για το σοκαριστικό περιστατικό

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Τέσσερις μέρες μετά τη συντριβή στον ψηλότερο πύργο της κινεζικής πρωτεύουσας, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος ενώ εικόνες και αναρτήσεις εξαφανίζονται από το διαδίκτυο.

«Χωρίς εγκέφαλο, καρδιά, πνεύμονες»: Θάνατος μυστήριο ναυτικού στη Βενεζουέλα, έλειπαν όργανά του

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
H οικογένειά του ζήτησε επαναληπτική νεκροψία όταν παρέλαβε τη σορό έναν μήνα αργότερα, διαπιστώνοντας πως τους επεστράφη χωρίς όργανα

Τέλος τα δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία, 46.000 δικαιούχοι θα τα πληρώνουν πλέον από τη τσέπη τους

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Το Υπουργείο Υγείας έχει καταθέσει αίτημα να δοθεί δίμηνη παράταση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα λόγω της σημασίας του και της βοήθειας που έχει προσφέρει σε άτομα με παχυσαρκία

Σφοδρή επίθεση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στην Κάγια Κάλλας για τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Κόσμος 01.07.2026
Ο Γεδεών Σάαρ κατηγόρησε την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για «αριστούργημα υποκρισίας» μετά τις δηλώσεις της στην Αγκυρα στις 30 Ιουνίου, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ