E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή Δένδια στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Σκοπός είναι η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης της νέας Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030»

Δημοσίευση 10/1/2025 | 14:38

Έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή Δένδια στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς ο Νίκος Δένδιας, ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, την πραγματοποίηση έκτακτων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους βαθμούς του Αντιστρατήγου και Υποστρατήγου, του Αντιναυάρχου και Υποναυάρχου ΠΝ και του Αντιπτεράρχου και Υποπτεράρχου.

«Σκοπός των έκτακτων κρίσεων είναι η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης της νέας Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» για τη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο εξορθολογισμός του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών και η προσαρμογή στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις της πρόσφατα εγκριθείσας νέας Δομής Δυνάμεων», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να φέρεται αποφασισμένος να επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό του πλαίσιο για τη νέα εποχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μπροστά σε ένα σύνθετο τοπίο γεωπολιτικών προκλήσεων.

Σε επίπεδο απόλυτων αριθμών, άλλωστε, η Ελλάδα εμφανίζει μεγαλύτερο αριθμό ανώτατων επιτελικών στελεχών σε σχέση με τον μέσο όρο, όταν για παράδειγμα διαθέτει σχεδόν τον ίδιο αριθμό Υποστράτηγων με τις ΗΠΑ, όταν οι τελευταίες έχουν εξαπλάσια στρατιωτική δύναμη.

Σημειωτέον ότι οι Έκτακτες Κρίσεις είθισται να πραγματοποιούνται τον Μάρτιο, αλλά η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας φαίνεται πως υπαγορεύει τον ρυθμό των αλλαγών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που δεν φαίνεται διατεθειμένο να καταναλώσει άλλο χρόνο, μπροστά στις διεθνείς συνθήκες που διαμορφώνονται δυναμικά το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, οι σημερινές κρίσεις εκτιμάται, κατά πληροφορίες, ότι θα οδηγήσουν σε μείωση πάνω από 20 (πιθανά 23) θέσεων Αντιστράτηγων, Υποστρατήγων και των αντίστοιχων θέσεων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, με δεδομένο ότι το κύριο ζητούμενο της Νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η «ευελιξία», αλλά και η αντιστοίχιση των βαθμών με τα προσόντα των ανώτατων επιτελικών στελεχών, στο πεδίο.

Σε μια πιο επιχειρησιακή αντίληψη, που υπαγορεύεται από τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, πιθανολογείται συνέχεια θα δοθεί στις έκτακτες κρίσεις και στους υπόλοιπους βαθμούς με φορά προς τα κάτω, καθώς η επιχειρούμενη αποσύνδεση του βαθμού με τις δυνατότητες των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρείται ότι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο και σε άμεσο χρονικό ορίζοντα την αποτελεσματικότητά τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φίδι στην αυλή σπιτιού έσπειρε τον πανικό στη Σπάρτη

Ελλάδα 05.06.2025
Το φίδι μεταφέρθηκε σε ασφαλές φυσικό περιβάλλον

ΑΕΚ: Πέθανε ο ιδρυτής της Original Δημήτρης Χατζηχρήστος

Αθλητικά Νέα 05.06.2025
Βαρύ πένθος στην Ένωση

Σφάζονται δημοσίως Τραμπ και Μασκ

Κόσμος 05.06.2025
«Είμαι πολύ απογοητευμένος από τον Έλον» - «Χωρίς εμένα θα είχες χάσει τις εκλογές, είσαι αχάριστος»

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Νέα σενάρια για ανταλλαγή στους Νιου Γιορκ Νικς

Αθλητικά Νέα 05.06.2025
Τον Γιάννη Αντετοκούνμπο «ονειρεύονται» στη Νέα Υόρκη

Τραγικό λάθος στο Τζάνειο: Mετάγγισαν λάθος αίμα

Ελλάδα 05.06.2025
Σε κρίσιμη κατάσταση η ασθενής

Έλον Μασκ: Καλεί τον κόσμο να αντισταθεί στο φορολογικό νοσμοσχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος 05.06.2025
«Καλέστε τον γερουσιαστή σας. Πείτε όχι. Δεν είναι εντάξει να οδηγηθούμε σε χρεοκοπία. Σκοτώστε το νομοσχέδιο!»

Σοκαριστικό βίντεο: Έκρηξη σε σκάφος στην Τουρκία, τρεις τραυματίες

Κόσμος 05.06.2025
Το σκάφος μήκους 12 μέτρων με το όνομα «Ασλάν», είχε ανεφοδιαστεί με καύσιμα και στη συνέχεια εξερράγη

Σοκαριστική αμέλεια νοσηλευτή στο Τζάνειο: Έβαλε λάθος ομάδα αίματος σε ασθενή, υπέστη πολλαπλά εγκεφαλικά

Ελλάδα 05.06.2025
Η 62χρονη γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση - Οι συνοδοί της έχουν καταθέσει μήνυση και ο νοσηλευτής αναζητείται

Εντυπωσιασμένος, αλλά και ανήσυχος, ο Τραμπ από τη «γ@@@τη» επίθεση των Ουκρανών στη Ρωσία

Κόσμος 05.06.2025
«Είναι σαν να βλέπεις ένα τσιουάουα να προκαλεί σοβαρή ζημιά σε ένα μεγαλύτερο σκυλί»

Δεκάδες πλοία, αεροσκάφη και πάνω από 12.000 στρατιώτες από ΝΑΤΟ και Ρωσία σε επικίνδυνα «παιχνίδια»

Κόσμος 05.06.2025
Βαλτική: ΝΑΤΟ και Ρωσία πραγματοποιούν ταυτόχρονες ασκήσεις