E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί καταρρέουν οι Ρώσοι tour operators

Πόσους τουρίστες χάνει η Ελλάδα

Δημοσίευση 6/8/2014 | 00:00

Γιατί καταρρέουν οι Ρώσοι tour operators

Σε ντόμινο φαίνεται πως εξελίσσεται η περίπτωση των ρωσικών tour operators, καθώς τις τελευταίες ημέρες βάζουν λουκέτο δημιουργώντας προβλήματα στον παγκόσμιο τουρισμό και φυσικά στην Ελλάδα.

Το πρώτο χτύπημα ήρθε με την κατάρρευση του ταξιδιωτικού γραφείου Labirint και σήμερα ακολούθησε το Intaer. Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα άλλοι τρεις tour operators από τη Ρωσία παραδέχθηκαν πως τα οικονομικά τους προβλήματα είναι πάρα πολλά, επομένως το λουκέτο ήταν αναπόφευκτο. Πρόκειται για τους «Rosa Vertov», «Neva» και «Expo-Tour».

Τι κρύβεται, λοιπόν, πίσω από αυτή την αναταραχή; Πώς προέκυψε ξαφνικά αυτός ο σεισμός εν μέσω καλοκαιριού; Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν πως πίσω από την κατάρρευση των tour operators κρύβεται το κλείσιμο της μητρικής εταιρείας Ideal-Tour. Η τουριστική βιομηχανία της Ρωσίας, αυτή τη στιγμή, διέρχεται από μια σημαντική κρίση που δεν είναι άμοιρη των εξελίξεων στην Ουκρανία και των πιέσεων που δέχεται ο Πούτιν από τους Ευρωπαίους.

Οι λόγοι

Πιο αναλυτικά, τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι που ωθούν τους τουριστικούς πράκτορες στο λουκέτο: Ο πρώτος έχει να κάνει με την μείωση της αγοραστικής δύναμης του ρωσικού λαού λόγω της υποτίμηση του ρουβλιού έναντι του ευρώ και των λοιπών νομισμάτων. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την ανάφλεξη στην περιοχή της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβάλει η ΕΕ στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να τον επαναφέρει στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την απαγόρευση των ταξιδιών σε Ρώσους πολίτες που έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφάλειας και ο τέταρτος η διένεξη με τις εταιρείες κάνουν πτήσεις charter, καθώς αυτές δεν έχουν λάβει τα χρήματα που τους οφείλονται.

Αυτή τη στιγμή οι Ρώσοι στρέφονται στον εγχώριο τουρισμό, ενώ παράλληλα υπάρχει και η προτροπή του Κρεμλίνου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να κατευθύνουν τους υπαλλήλους τους προαγοράζοντας πακέτα διακοπών στην Κριμαία.

Όλα αυτά αποτέλεσαν ορισμένους από τους παράγοντες της πτώσης της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία στο εξωτερικό που «χτυπά» τα γραφεία που δραστηριοποιούνται κυρίως με τον εξερχόμενο τουρισμό.

Το ρωσικό γραφείο Labirint ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του την ώρα που βρίσκονταν στο εξωτερικό με ταξιδιωτικά του πακέτα πάνω από 25.000 Ρώσοι τουρίστες εκ των οποίων οι 8.000 με 10.000 σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Ο μεγαλύτερος όγκος, σε ποσοστό άνω του 80%, βρισκόταν σε Κρήτη, Ρόδο και Κω και το υπόλοιπο σε άλλους προορισμούς, όπως Χαλκιδική, Κέρκυρα, Αθήνα κ.α.

Oι ελληνικές αρχές και οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων έθεσαν ως προτεραιότητα την ανάγκη να κυλήσει ομαλά η διαμονή των Ρώσων επισκεπτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και είχαν κλείσει τις διακοπές τους με το ρωσικό ταξιδιωτικό γραφείο Labirint, έως ότου επαναπροωθηθούν στη χώρα τους.

¶μεση κινητοποίηση

Με το που έγινε γνωστή η κατάρρευση του Οργανισμού, η κινητοποίηση των φορέων του τουρισμού ήταν άμεση. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προέτρεψε τα ελληνικά τουριστικά καταλύματα τα οποία συνεργάζονται με το Labirint ή με τους τοπικούς αντιπροσώπους του στην Ελλάδα να συνεχίσουν να φροντίζουν για την απρόσκοπτη φιλοξενία των Ρώσων επισκεπτών, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε αυτά. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης εκτιμά ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει επαναπροωθηθεί στη Ρωσία ο μεγαλύτερος όγκος των Ρώσων που βρίσκονταν στην Ελλάδα τη στιγμή της πτώχευσης. Ακόμη δεν μπορεί να προσδιορισθεί το ύψος των οικονομικών απωλειών για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι ένα ποσό θα καλυφθεί από την ασφαλιστική εταιρεία του Οργανισμού. Ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνει ότι αναμένεται ένα πάγωμα των κρατήσεων από τη ρωσική αγορά μετά το συμβάν. Παράλληλα, σημειώνει το ενδεχόμενο νέων απωλειών για τον ελληνικό προορισμό από τις κρατήσεις περίπου 70.000 έως 80.000 Ρώσων τουριστών που είχαν κλείσει τις διακοπές τους με το εν λόγω γραφείο στην Ελλάδα για το επόμενο διάστημα αν δεν καλυφθεί το κενό από νέες κρατήσεις.

Πάντως, ο επαναπατρισμός των Ρώσων από την Ελλάδα και άλλους προορισμούς έχει ξεκινήσει από το πρωί της Κυριακής. Ξενοδοχειακές μονάδες εξέδωσαν ανακοινώσεις ότι οι τουρίστες του γραφείου θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται χωρίς επιπρόσθετη πληρωμή μέχρι την ημερομηνία αναχώρησής τους, ενώ και η Aegean ενημέρωσε ότι θα τιμήσει όλες τις συμφωνίες των επιβατών της, προσφέροντας τις υπηρεσίες της για το καλό του ελληνικού τουρισμού έτσι ώστε να μην υπάρχει επίπτωση στη γενικότερη εικόνα της Ελλάδας.

Σύσκεψη υπό την κ. Κεφαλογιάννη

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα υπό την υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών των υπ. Τουρισμών και Εξωτερικών στο πλαίσιο συντονισμού των ενεργειών για την αντιμετώπιση προβλημάτων που εμφανίζονται στην ελληνική αγορά μετά τη διακοπή λειτουργίας του Labirint.

Η κ. Κεφαλογιάννη και ο γ.γ. του υπουργείου Αναστάσιος Λιάσκος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων για την ομαλή διαμονή των Ρώσων στα ελληνικά ξενοδοχεία, ενώ οι υπηρεσίες του υπ. Εξωτερικών μεταξύ άλλων βρίσκονται σε επαφή με τον Ρωσικό Σύνδεσμο πρακτόρων για τον εξερχόμενο τουρισμό παρακολουθώντας τη ροή επαναπατρισμού τους.

Πηγή: iefimerida

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αποκαλυπτικό βίντεο: Περιήγηση στο ιδιωτικό νησί ‑ κολαστήριο του Έπσταϊν

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Το βίντεο περιλαμβάνει λεπτομερή πλάνα τόσο από τους εξωτερικούς χώρους της έπαυλης όσο και από το πολυτελές εσωτερικό της

Σκανδαλώδης σχέση: O γαμπρός παντρεύτηκε την πεθερά του ‑ «Έριξε» το διαδίκτυο το βίντεο της τελετής

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ένας ασυνήθιστος γάμος που πυροδότησε συζητήσεις και αντιδράσεις στο διαδίκτυο

Αργος: Σε κρίσιμη κατάσταση στο Θριάσιο ο 24χρονος που πυροβολήθηκε ύστερα από καταδίωξη

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο νεαρός εγκατέλειψε το όχημα και τραυματίστηκε από σφαίρα μετά από προειδοποιητικά πυρά ενώ προσπαθούσε να διαφύγει σκαρφαλώνοντας σε μάντρα

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν κλιματιστικά για ευάλωτα νοικοκυριά – Τι χρειάζεστε για να κάνετε αίτηση

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 19 Ιουλίου – Η παροχή καλύπτει προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση των συσκευών

Μουντιάλ 2026: Τι σημαίνει η χειρονομία «Χ» που έκανε ο προπονητής της Αιγύπτου

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η εξήγηση πίσω από την χαρακτηριστική χειρονομία του Χοσάμ Χασάν που προκάλεσε ερωτήματα σε πολλούς φιλάθλους ανά τον κόσμο

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο πήρε φωτιά σε ώρα καταδίωξης κι ο οδηγός αρνούνταν να βγει

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο οδηγός, υπήκοος Αρμενίας, επιτάχυνε και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς για να αποφύγει τον έλεγχο, με αποτέλεσμα το όχημα να ακινητοποιηθεί και να πάρει φωτιά

Τραμπ από την Αγκυρα: Μου αρέσει ο Ερντογάν, θέλει να αγοράσει F‑35 ‑ Νομίζω πως η εκεχειρία με το Ιράν έχει τελειώσει

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «άρρωστους ανθρώπους» τους Ιρανούς - Εξέφρασε εκ νέου τη δυσαρέσκειά του προς το ΝΑΤΟ για τη Γροιλανδία

Τελευταία πλάνα ζωντανή: Η Αναστασία λίγο πριν ανατινάξει τον Ουκρανό ολιγάρχη στο Μονακό

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Το κίνητρο της βομβιστικής επίθεσης παραμένει αδιευκρίνιστο για τις αρχές που εξετάζουν όλα τα σενάρια

Ναυαγοσώστρια στην Κεφαλονιά έσωσε επτά λουόμενους από ισχυρά ρεύματα, ανάμεσά τους δύο παιδιά

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Κύματα και ισχυρά ρεύματα παρέσυραν τους λουόμενους προς τα βαθιά - «Όταν έβγαλα έξω από τη θάλασσα τα δύο αδέρφια, η μητέρα τους ήρθε κλαίγοντας να με ευχαριστήσει», λέει η ναυαγοσώστρια

Αποφυλακίζεται ο Τζέιμς Δαλαμάγκας

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Θα είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι να συζητηθεί από το αρμόδιο συμβούλιο η έκδοσή του

Το αποτυχημένο χειροφίλημα του Μακρόν στην Εμινέ Ερντογάν στην Αγκυρα, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο Γάλλος πρόεδρος επιχείρησε να κάνει χειροφίλημα στην Πρώτη Κυρία της Τουρκίας, ωστόσο εκείνη απέσυρε το χέρι της - O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθούσε τη σκηνή ανέκφραστος

Χωριό βάζει πρόστιμα έως 200€ σε όσους κυκλοφορούν με μαγιό ή χωρίς μπλούζα

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Επίσης, περιορίζονται τα γκρουπ στα 25 άτομα και απαγορεύονται τα μεγάφωνα