E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καιρός: Ανεβαίνει από σήμερα η θερμοκρασία ‑ Αλκυονίδα ημέρα η Πρωτοχρονιά

Παγετός κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα χθες το πρωί

Δημοσίευση 30/12/2024 | 10:08

Καιρός: Ανεβαίνει από σήμερα η θερμοκρασία ‑ Αλκυονίδα ημέρα η Πρωτοχρονιά
Φωτογραφία από Jonathan Petersson

Παγετός κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα χθες το πρωί - Τι είναι οι αλκυονίδες ημέρες και με ποια συχνότητα εμφανίζονται εξηγεί ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς

Τα χιονισμένα Χριστούγεννα θα δώσουν την θέση τους σε μια ηλιόλουστη Πρωτοχρονία, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Ο καιρός τις επόμενες ημέρες θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και καλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας αφήνωντας πίσω την κακοκαιρία Elena που «έντυσε» στα λευκα ακόμα και την Πάρνηθα και γέμισε τα χιονοδρομικά κέντρα.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς, την Πρωτοχρονιά, όπως όλα δείχνουν, θα τη γιορτάζουμε με γυαλιά ηλίου, καθώς ενδέχεται να είναι μία Αλκυονίδα ημέρα.

«Η Πρωτοχρονιά θα είναι μία αλκυονίδα ημέρα» με τη θερμοκρασία να φτάνει μέχρι τους 17 βαθμούς Κελσίου. Όπως είπε ο κ. Κολυδάς, αλκυονίδες είναι οι ημέρες όπου η θερμοκρασία ξεπερνά τους 14 βαθμούς και οι ελάχιστη είναι πάνω από 4 βαθμούς.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο διευθυντής της ΕΜΥ αναλύει πως αλκυονίδες ημέρες ορίζονται οι «ημέρες καλοκαιρίας» μεταξύ της 16ης Δεκεμβρίου και της 16ης Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων υπάρχει αντικυκλώνας πάνω από την χώρα, η ελάχιστη θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 4 βαθμούς και η μέγιστη υπερβαίνει τους 14 βαθμούς Κελσίου.

«Τις ημέρες αυτές, για να τις ονομάσουμε Αλκυονίδες, ο καιρός θα πρέπει να “κυλήσει” με λίγα σύννεφα και η μέση ταχύτητα του ανέμου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 κόμβους, δηλαδή η μέση ένταση του ανέμου να μην ξεπερνά τα 2 μποφόρ», αναφέρει.

Όμως, «η συμπεριφορά των αλκυονίδων δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα. Θα είχαμε την εμφάνιση ακόμη περισσότερων τέτοιων ημερών, αν δεν υπήρχε κυρίως το κριτήριο της ελάχιστης θερμοκρασίας. Έτσι, μπορεί σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχουμε αλκυονίδες ημέρες και σε άλλες να μην έχουμε. Πάντως στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο και γίνονται πιο εύκολα αισθητές. Αυτό συμβαίνει γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική, δηλαδή δημιουργείται ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, που “παγιδεύει” τις θερμές μάζες της ατμόσφαιρας στο ίδιο σημείο για περισσότερες ημέρες».

Σύμφωνα με τον κ. Κολλυδά, τα τελευταία 50 χρόνια έχουν καταγραφεί πάνω από 240 αλκυονίδες ημέρες, από τις οποίες οι 112 εμφανίστηκαν τον Ιανουάριο, οι 74 τον Δεκέμβριο και οι 54 τον Φεβρουάριο. Το 58% των Αλκυονίδων ήταν δύο συνεχόμενες ημέρες, ενώ το 30% ήταν περιπτώσεις τριών συνεχόμενων ημερών. Επίσης υπήρξαν τέσσερις χρονιές με σχετική ως μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, όπου καταγράφηκε μόλις μία αλκυονίδα. Υπάρχουν επίσης και επτά χρονιές , όπου δεν εμφανίστηκαν αλκυονίδες ημέρες.

Οι θερμοκρασίες σε μεγάλες πόλεις την Πρωτοχρονιά

Το 2025 θα μπει με ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες που θα φτάνουν τους 16 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια. Αναλυτικά οι θερμοκρασίες την Πρωτοχρονιά σε επτά μεγάλες πόλεις:

Αθήνα: 5-14 βαθμούς Κελσίου
Θεσσαλονίκη: 5-13 βαθμούς Κελσίου
Πάτρα: 9-14 βαθμούς Κελσίου
Ιωάννινα: 3-11 βαθμούς Κελσίου
Λάρισα: 4-12 βαθμούς Κελσίου
Φλώρινα: 2-9 βαθμούς Κελσίου
Ηράκλειο: 10-16 βαθμούς Κελσίου

Καιρός: Ανεβαίνει από σήμερα η θερμοκρασία - Αλκυονίδα ημέρα η Πρωτοχρονιά

Παγετός κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα το πρωί της Κυριακής 29/12

Χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν το πρωί της Κυριακής 29/12 κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με την ελάχιστη θερμοκρασία να καταγράφεται στο Σέλι Ημαθίας (-7.1°C). Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται οι 8 χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες, σύμφωνα με το δίκτύο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

mint_dec29


Ο καιρός σήμερα

Αρχικά αναμένονται βροχές στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, αλλά προοδευτικά ο καιρός θα βελτιωθεί. Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στην υπόλοιπη χώρα. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, ενώ στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -8 έως 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από -4 έως 9-10, στη Θεσσαλία και στη Βορειοανατολική Στερεά από -3 έως 10-11, στην Ήπειρο από -1 έως 13-14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 έως 12-14, στα Επτάνησα από 3 έως 13-14 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από 3 έως 11 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 7 έως 13-14 βαθμούς Κελσίου.

Στο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων με εντάσεις 4-5 μποφόρ στα βόρεια τμήματα και 5-6 μποφόρ στα νότια τμήματα. Στο Ιόνιο θα πνέουν ασθενείς άνεμοι μεταβαλλόμενων διευθύνσεων.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11-12 βαθμούς, αλλά στα βόρεια η ελάχιστες θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια, με αρκετό κρύο και περιορισμένη ορατότητα τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 9 βαθμούς.

Ο καιρός την Τρίτη (παραμονή Πρωτοχρονιάς) 31-12-2024

Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και μόνο στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, όμως στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.Θα φτάσει στα βόρεια τους 12 με 13 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο τους 14 με 15 και στη δυτική χώρα τους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Πρωτοχρονιά 01-01-2025

Γενικά αίθριος καιρός. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 και στο Αιγαίο θα πνέουν τοπικά βόρειοι πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα ανατολικά. Στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Mια ανάσα από το Αμπου Ντάμπι o Παναθηναϊκός ‑ Νίκησε την Εφές στην Κων/πολη με 77‑81

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Παναθηναϊκός έσπασε την έδρα της Αναντολού Εφές και έκανε το 2-1, απέχοντας μια νίκη από το Fnal-4 του Αμπου Ντάμπι

Hellenic Train: Απολύθηκε ο πρόεδρος του σωματείου μηχανοδηγών

Ελλάδα Χτες
Η Hellenic Train προχώρησε στην απόλυση του Κώστα Γενιδούνια την ώρα που επρόκειτο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος των μηχανοδηγών

Μαραντόνα: Νέες αποκαλύψεις στη δίκη για τον θάνατο του Αργεντίνου θρύλου

Κόσμος Χτες
Τι κατέθεσε στο δικαστήριο ο διευθυντής της κλινικής όπου χειρουργήθηκε

Καβγάς Γεωργιάδη‑Κωνσταντοπούλου: Αναφορές σε στρινγκ, φούστες και επίκληση… στο ChatGPT

Πολιτική Χτες
Ο έντονος διάλογός τους με αφορμή τον Πολάκη

Η στιγμή που Βρετανός τουρίστας επιτίθεται σε οδηγό ταξί στην Τουρκία και προσπαθεί να του δαγκώσει τη μύτη ‑ Σε κώμα το θύμα

Κόσμος Χτες
Ο 56χρονος δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από τη βίαιη επίθεση - Προφυλακισμένος ο δράστης

Σε πύρινο κλοιό η Ιερουσαλήμ ‑ Εκκενώνονται οικισμοί, έκλεισαν δρόμοι, ζητήθηκε βοήθεια και από την Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Κομμένη η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με το Τελ Αβίβ - Προσφέρθηκε να βοηθήσει και η Παλαιστινιακή Αρχή με το Ισραήλ να μην έχει απαντήσει

Συνελήφθη 59χρονος στην Αλεξανδρούπολη για κατασκοπεία

Ελλάδα Χτες
Φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Σπύρος Μπιμπίλας: Αποσύρεται από την πολιτική; Όσα είπε ο βουλευτής

Πολιτική Χτες
«Νομίζω ότι είναι κάτι που έκανε έναν κύκλο και πήρα μια εμπειρία πολύ σημαντική»