E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παίρνουν οι έφηβοι Έλληνες το νόμο στα χέρια τους; Tα περιστατικά που προβληματίζουν

Η αυτοδικία των εφήβων και τα επικίνδυνα όρια της δικαιοσύνης

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 13/12/2024 | 00:23

Παίρνουν οι έφηβοι Έλληνες το νόμο στα χέρια τους; Tα περιστατικά που προβληματίζουν
Φωτογραφία από cottonbro studio

Τα πρόσφατα περιστατικά που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, δείχνουν μια ανησυχητική τάση που παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις: την αυτοδικία και την προσωπική εκδίκηση, ιδίως από νέους και εφήβους.

Σύμφωνα με το πρώτο περιστατικό, ομάδα νεαρών αυτοαποκαλούμενων «κυνηγών παιδόφιλων» έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα. Δημιουργούν ψεύτικα προφίλ ανήλικων κοριτσιών στο διαδίκτυο και παγιδεύουν άνδρες που κλείνουν ερωτικά ραντεβού μαζί τους, προκειμένου να τους εκθέσουν δημόσια ή να τους ξυλοφορτώσουν. Το τελευταίο «θύμα» αυτής της ομάδας φέρεται να είναι ένας αστυνομικός στην Κρήτη, που όμως δεν έχει αναζητήσει βοήθεια ή καταφύγιο στις Αρχές, προκαλώντας αμφιβολίες για την αλήθεια του περιστατικού.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά ένα σοβαρό επεισόδιο βίας που συνέβη στο 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας.

Σύμφωνα με αναφορές, ένας μεγάλος αριθμός μαθητών κινήθηκε απειλητικά εναντίον ενός συμμαθητή τους, με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία και η ομάδα ΔΙΑΣ να επέμβει για να αποκαταστήσει την τάξη και να φυγαδεύσει τον μαθητή που κινδύνευε. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε μεγάλη ανησυχία, με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να διατάσσει κατεπείγουσα ΕΔΕ. Φήμες αναφέρουν ότι το περιστατικό μπορεί να σχετίζεται με σeξουαλική παρενόχληση, αλλά αυτό παραμένει υπό διερεύνηση.

Αρχικά, το φαινόμενο των "κυνηγών παιδόφιλων" που έχει πλέον φτάσει και στην Ελλάδα, είναι άκρως προβληματικό. Νεαροί που, με την πρόφαση της προστασίας ανηλίκων, δημιουργούν ψεύτικα προφίλ και παγιδεύουν ενήλικες άνδρες, καταλήγοντας σε σωματική βία, δημιουργούν έναν επικίνδυνο κύκλο. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΠού οφείλεται η έξαρση της εγκληματικότητας στα ανήλικα 30/1/2024

Η έννοια της δικαιοσύνης δεν μπορεί να εξαντλείται στην προσωπική εκδίκηση ή στην εκδήλωση της οργής του όχλου. Μπορεί να είναι κατανοητή η ανάγκη για προστασία των ανηλίκων και η αποδοκιμασία των εγκλημάτων που σχετίζονται με την παιδική κακοποίηση, όμως η αληθινή δικαιοσύνη πρέπει να περάσει μέσα από τα δικαστήρια και τους θεσμούς, όχι μέσω προσωπικών επιθέσεων. Το να παίρνουν οι ίδιοι οι πολίτες το νόμο στα χέρια τους δημιουργεί μόνο αναρχία και αδιέξοδα.

Αντίστοιχα, το περιστατικό στο 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας, όπου ομάδα μαθητών κινήθηκε απειλητικά εναντίον ενός συμμαθητή τους, καταδεικνύει τις τραγικές συνέπειες του να προχωρούν οι νέοι σε βίαιες ενέργειες χωρίς να υπάρχουν θεσμικά όρια και καθοδήγηση. Η σχολική βία, σε όλες τις εκφάνσεις της, παραμένει ένα κοινωνικό πρόβλημα που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυθόρμητες ενέργειες από τους μαθητές. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών, των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών είναι να παρέμβουν με τρόπο διαλλακτικό, ώστε να αποτραπούν τέτοιες καταστάσεις.

Όταν οι νέοι αποφασίζουν να αναλάβουν τον ρόλο του δικαστή και του εκτελεστή, θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και παραβιάζουν την έννοια της συλλογικής ευθύνης. Η δίκαιη διαδικασία πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τα συναισθηματικά φορτία και τις προσωπικές αντιπαλότητες.

Η λύση δεν είναι να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα ή τη σχολική βία με τη βία, αλλά να επενδύσουμε στην εκπαίδευση, τη σωστή καθοδήγηση και την ενίσχυση του θεσμικού συστήματος. Η κοινωνία, και ειδικά η νεολαία, χρειάζεται να μάθει ότι η αληθινή δικαιοσύνη δεν περνά μέσα από το χτύπημα ή την εκδίκηση, αλλά μέσα από την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου.

Η ενίσχυση των προγραμμάτων για την ενημέρωση των νέων σχετικά με τις συνέπειες των πράξεών τους, η ενίσχυση της σχολικής ψυχολογίας και η συνεχής υποστήριξη των νέων από τους γονείς και τους δασκάλους είναι οι πραγματικοί τρόποι για να προστατευτούν τα παιδιά και οι ανήλικοι από κινδύνους, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε σε αυτοδικία και βία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γυναίκα που στα 24 της δημιούργησε τη θεραπεία που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους, όμως άλλοι πήραν τη δόξα

E-Daily 3.Left 29.05.2026
Η γυναίκα που άλλαξε την ιστορία της λέπρας αλλά πέθανε χωρίς να πάρει ποτέ την αναγνώριση που άξιζε

Τι αλλάζει στο Instagram: Η νέα λειτουργία που σου επιτρέπει να βλέπεις stories… κρυφά

E-Daily 3.Left 29.05.2026
Η Meta ανακοίνωσε νέες συνδρομητικές υπηρεσίες για Instagram, Facebook και WhatsApp με δυνατότητες που αναβαθμίζουν δραστικά την ιδιωτικότητα και την εμπειρία των χρηστών.

Το μνημείο ενός σκύλου στην Ουαλία που κρύβει μια ανατριχιαστική ιστορία

E-Daily 1.Hero 29.05.2026
Ένας άγγελος με τέσσερα πόδια στα παγωμένα νερά

Γιατί στη διαβόητη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ τα φώτα μένουν αναμμένα όλο το 24ωρο

E-Daily 3.Left 29.05.2026
Οι συνθήκες κράτησης είναι ακραία περιοριστικές

Οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι θα συμβεί στον πλανήτη αν εξαφανιστούν

E-Daily 3.Left 29.05.2026
Τι θα γινόταν αν μια μέρα οι άνθρωποι εξαφανίζονταν από τη γη;

Το internet δεν είναι καλά: Τα πιο ακραία trends που έγιναν sold out επειδή ο κόσμος έχει τρελαθεί

E-Daily 3.Left 29.05.2026
Ό,τι βλακεία μπορείς να φανταστείς, κάποιος θα το έχει ήδη κάνει

Για ποιο λόγο οι τουρίστες εγκαταλείπουν τις βαλίτσες τους στην Ιαπωνία;

E-Daily 1.Hero 29.05.2026
Αδειες, σπασμένες ή παλιές αποσκευές εμφανίζονται καθημερινά σε τουριστικά hotspots

Η αληθινή ιστορία της Ποκαχόντας δεν μοιάζει καθόλου με το παραμύθι της Disney

E-Daily 3.Left Χτες
Πίσω από τον ρομαντικό μύθο κρύβεται η σύντομη και τραγική ζωή μιας νεαρής γυναίκας που βρέθηκε στο επίκεντρο της αποικιοκρατίας

Η τελευταία συνέντευξη της Marilyn Monroe ραγίζει καρδιές

E-Daily 3.Left Χτες
Και μπορείς να την ακούσεις

Ειδικοί προειδοποιούν: Ο παγκόσμιος πληθυσμός ίσως μειωθεί δραματικά μέχρι το 2064

E-Daily 3.Left Χτες
Ο πληθυσμός του πλανήτη ενδέχεται να υποχωρήσει σημαντικά