E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πού οφείλεται η έξαρση της εγκληματικότητας στα ανήλικα

Οι ρίζες του προβλήματος

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 30/1/2024 | 09:30

Πού οφείλεται η έξαρση της εγκληματικότητας στα ανήλικα
Φωτογραφία από Ivan Samkov

Απαντά η Ολγα Χατζέλη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια.

"Όσον αφορά την αύξηση της εγκληματικότητας στα ανήλικα παιδιά νομίζω ότι ένας από τους βασικότερους λόγους αύξησης της είναι η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα την δεδομένη χρονική περίοδο. Γενικότερα παρατηρείται έξαρση της εγκληματικότητας σε περιόδους οικονομικής ένδειας" λέει η Ολγα Χατζέλη,Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια.

"Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι ενήλικες την έννοια του σωστού και του λάθους όπως και του δικαίου και του αδίκου και σε περιπτώσεις όπου οι γονείς είτε εργάζονται πολύ και αδυνατούν να επενδύσουν χρόνο στα παιδιά τους για να διευκρινίσουμε αυτές τις έννοιες είτε αδιαφορούν γι’ αυτό έχουμε περιπτώσεις παραβατικότητας ανηλίκων.

Επιπλέον ένα παιδί το οποίο μεγαλώνει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας είναι πολύ πιθανό να σκεφτεί ως άμεση λύση την κλοπή για παράδειγμα".

Οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικογένεια του κάθε παιδιού

Τώρα αν μιλάμε για περιπτώσεις βίας μεταξύ ενηλίκων εκεί θα πρέπει να ψάξουμε τις ρίζες του προβλήματος στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικογένεια του κάθε παιδιού. Αν για παράδειγμα οι φωνές και κακοποίηση είναι καθημερινότητα για έναν ανήλικο το πιο πιθανό είναι να εκδηλώσει μία παρόμοια συμπεριφορά. Βέβαια σε αυτό θα ήθελα να βάλουμε μία παρένθεση και να πούμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανηλίκων με διάφορες διαταραχές προσωπικότητας ή αλλα ψυχιατρικά ζητήματα τα οποία είτε δεν έχουν αναγνωριστεί την οικογένεια είτε παλεύουν να καταπολεμήσουν και δεν θα πρέπει πάντα να επιρρίπτουμε ευθύνες αυστηρά και μόνο στους γονείς.

Η συμπεριφορά ενός ανήλικου επηρεάζεται από ένα σύστημα που περιλαμβάνει τους γονείς, το σχολείο λοιπούς συγγενείς και φίλους καθώς και τα υπόλοιπα περιβάλλοντος τα οποία βρίσκεται ένα παιδί.

Το κράτος καλό θα ήταν εστιάσει στις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών αυτών και της οικογένειας τους και όχι στον εκφοβισμό και την ιδρυματοποίηση των ανήλικων φυλακίζοντας τους, γεγονός που περισσότερο δείχνει να εξαγριώνει και να χειροτερεύει την κατάσταση ενός παιδιού βγαίνοντας από μία φυλακή ανηλίκων παρά να το σωφρονίζει. Η κοινωνική εργασία θα μπορούσε να αποτελεί μία εναλλακτική ποινή για τα παιδιά αυτά.

Χατζέλη Όλγα - Δικαστική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Αριστοτέλους 21, Θεσσαλονίκη

Facebook

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ελληνική λέξη χρησιμοποιείται σχεδόν ίδια σε 13 χώρες;

E-Daily 1.Hero 21.06.2026
Μια έκφραση οικεία σε κάθε ελληνικό σπίτι αποδεικνύεται να είναι κοινή σε δεκάδες γλώσσες - με ρίζες που φτάνουν στην αρχαιότητα

Πώς οι νέοι στη Νότια Κορέα αγοράζουν... χωρίς να πληρώνουν και το ίντερνετ διχάζεται

E-Daily 1.Hero 21.06.2026
Προσθέτουν προϊόντα στο καλάθι, κάνουν παραγγελία και δεν πληρώνουν ποτέ

Γιατί η Λισαβόνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στα Airbnb

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Η αλλαγή στρατηγικής της πόλης

Το λάθος που τον τελείωσε: Η επιστολή που πρόδωσε έναν μυστικό δολοφόνο δεκαετιών

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Πώς ο Ρόμπερτ Ντερστ αποκάλυψε μόνος του τα εγκλήματά το

Το εκπληκτικό διαμέρισμα του Jon Bon Jovi

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Ο ροκ σταρ πουλάει το διαμέρισμα του στο Γκρίνουιτς Βίλατζ για 22 εκατομμύρια δολάρια

Ο καύσωνας που γέμισε τα νεκροταφεία της Ελλάδος

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Όσοι το έζησαν παραλύουν και μόνο στην ανάμνηση

Gia, το πιο αισθησιακό μοντέλο της showbiz που πέθανε άδοξα

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Η σύντομη και ταραχώδης ζωή της - Πέθανε από AIDS

Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;

E-Daily 3.Left Χτες
Το φεγγάρι δεν αλλάζει χρώμα – αλλά σίγουρα αλλάζει όνομα

Ο πιο «ενοχλητικός» ζωγράφος: Όταν η απομόνωση, η αρρώστια και οι κρίσεις γεννούν έργα που σοκάρουν

E-Daily 3.Left Χτες
Από τους εφιάλτες τουμέχρι τη φρίκη του πολέμου – η τέχνη που δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια

Jasveen Sangha: Η «βασίλισσα της κεταμίνης» που συγκλόνισε το Χόλιγουντ

E-Daily 3.Left Χτες
Η γυναίκα που βρέθηκε στο επίκεντρο του θανάτου του Matthew Perry