E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πού οφείλεται η έξαρση της εγκληματικότητας στα ανήλικα

Οι ρίζες του προβλήματος

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 30/1/2024 | 09:30

Πού οφείλεται η έξαρση της εγκληματικότητας στα ανήλικα
Φωτογραφία από Ivan Samkov

Απαντά η Ολγα Χατζέλη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια.

"Όσον αφορά την αύξηση της εγκληματικότητας στα ανήλικα παιδιά νομίζω ότι ένας από τους βασικότερους λόγους αύξησης της είναι η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα την δεδομένη χρονική περίοδο. Γενικότερα παρατηρείται έξαρση της εγκληματικότητας σε περιόδους οικονομικής ένδειας" λέει η Ολγα Χατζέλη,Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια.

"Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι ενήλικες την έννοια του σωστού και του λάθους όπως και του δικαίου και του αδίκου και σε περιπτώσεις όπου οι γονείς είτε εργάζονται πολύ και αδυνατούν να επενδύσουν χρόνο στα παιδιά τους για να διευκρινίσουμε αυτές τις έννοιες είτε αδιαφορούν γι’ αυτό έχουμε περιπτώσεις παραβατικότητας ανηλίκων.

Επιπλέον ένα παιδί το οποίο μεγαλώνει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας είναι πολύ πιθανό να σκεφτεί ως άμεση λύση την κλοπή για παράδειγμα".

Οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικογένεια του κάθε παιδιού

Τώρα αν μιλάμε για περιπτώσεις βίας μεταξύ ενηλίκων εκεί θα πρέπει να ψάξουμε τις ρίζες του προβλήματος στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικογένεια του κάθε παιδιού. Αν για παράδειγμα οι φωνές και κακοποίηση είναι καθημερινότητα για έναν ανήλικο το πιο πιθανό είναι να εκδηλώσει μία παρόμοια συμπεριφορά. Βέβαια σε αυτό θα ήθελα να βάλουμε μία παρένθεση και να πούμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανηλίκων με διάφορες διαταραχές προσωπικότητας ή αλλα ψυχιατρικά ζητήματα τα οποία είτε δεν έχουν αναγνωριστεί την οικογένεια είτε παλεύουν να καταπολεμήσουν και δεν θα πρέπει πάντα να επιρρίπτουμε ευθύνες αυστηρά και μόνο στους γονείς.

Η συμπεριφορά ενός ανήλικου επηρεάζεται από ένα σύστημα που περιλαμβάνει τους γονείς, το σχολείο λοιπούς συγγενείς και φίλους καθώς και τα υπόλοιπα περιβάλλοντος τα οποία βρίσκεται ένα παιδί.

Το κράτος καλό θα ήταν εστιάσει στις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών αυτών και της οικογένειας τους και όχι στον εκφοβισμό και την ιδρυματοποίηση των ανήλικων φυλακίζοντας τους, γεγονός που περισσότερο δείχνει να εξαγριώνει και να χειροτερεύει την κατάσταση ενός παιδιού βγαίνοντας από μία φυλακή ανηλίκων παρά να το σωφρονίζει. Η κοινωνική εργασία θα μπορούσε να αποτελεί μία εναλλακτική ποινή για τα παιδιά αυτά.

Χατζέλη Όλγα - Δικαστική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Αριστοτέλους 21, Θεσσαλονίκη

Facebook

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το νέο ψηφιακό φαινόμενο: Oι άνθρωποι κάνουν σχέση με το ΑΙ Chatbot τους

Νέα Εποχή 29.03.2026
Ένα φαινόμενο που δεν είναι πια επιστημονική φαντασία

Πώς η προσπάθεια μιας Γαλλίδας να πάρει πίσω το σπίτι της έγινε ποινικό αδίκημα

Stories 29.03.2026
Η Μαρία, οι καταληψίες και το… γκαράζ σαλέ: Πώς να χάσεις το σπίτι σου στη Γαλλία

Το πάμφθηνο αυτοκίνητο των 80s που έκανε θραύση στην Ελλάδα ‑ Δε χαλούσε με τίποτα

Retro 29.03.2026
Το αυτοκίνητο-θρύλος που δεν έλεγε να χαλάσει

Στην πιο βροχερή πόλη του κόσμου: Η καθημερινότητα και οι δυσκολίες της

Stories 29.03.2026
Πώς είναι να βρέχει συνέχεια σε ένα μέρος και τι σκέφτηκαν οι κάτοικοι

Πού βρισκόταν το «μπαρ το ναυάγιο»

Stories 29.03.2026
Ποιος ήταν ο άγιος που αναφέρει στο τραγούδι της η Αρλέτα.

Αυτό είναι το πιο κοινό όνομα στον κόσμο

Stories 29.03.2026
Μαζί με τις παραλλαγές του

Γιατί όλα τα στυλό BIC έχουν μια μικροσκοπική τρύπα στο περίβλημά τους;

Stories 29.03.2026
Ο λόγος είναι πολύ απλός και χρήσιμος

Δεύτερη Σφίγγα στη Γκίζα; Ιταλική ομάδα εντόπισε θαμμένη δομή κάτω από λόφο 30 μέτρων

Ιστορικά Χτες
Γεωμετρικές ευθυγραμμίσεις και δορυφορικά δεδομένα ραντάρ οδηγούν σε θεωρία με 80% βεβαιότητα - η επιστήμη απαιτεί επιτόπια επιβεβαίωση

Κίνα: Σε λειτουργία το μεγαλύτερο υπαίθριο σύστημα κυλιόμενων σκαλών στον κόσμο – Σχεδόν 1 χλμ. μήκος

Αρχιτεκτονική Χτες
Το εντυπωσιακό έργο «Goddess» στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ χρειάστηκε τέσσερα χρόνια κατασκευής και κοστολογείται στα 23 εκατ. δολάρια.

Από τον καφενέ στο scroll: Η γενιά που κάνει ψηφιακή επανάσταση... και στην Ελλάδα

Νέα Εποχή Χτες
Από τα ΚΑΠΗ στο internet: Η ζήτηση που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη

Το παράξενο σατιρικό έθιμο ενός χωριού ‑ Βάζουν πολιτικούς σε κλουβί και τους βουτάνε στο ποτάμι

Νέα Εποχή Χτες
Ένας αιώνιος καλοκαιρινός θεσμός συνδυάζει γέλιο, σατιρική δικαιοσύνη και… παγωμένα νερά

Καταπίνουμε πλαστικό χωρίς να το βλέπουμε: Το αόρατο ταξίδι των μικροπλαστικών

Περιβάλλον Χτες
Η Ευρώπη σκληραίνει το παιχνίδι: νέοι κανόνες για να κοπεί η ρύπανση στην πηγή