E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αγία Βαρβάρα: Πώς καθιερώθηκε να φτιάχνουμε αυτό το γλυκό ανήμερα της γιορτής

Το έθιμο της Βαρβάρας

Δημοσίευση 4/12/2024 | 11:55

Αγία Βαρβάρα: Πώς καθιερώθηκε να φτιάχνουμε αυτό το γλυκό ανήμερα της γιορτής
collage

Η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, που τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου, είναι γεμάτη παραδόσεις και έθιμα σε όλη την Ελλάδα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της ημέρας είναι η παρασκευή ενός γλυκού γνωστού ως «Ασουρές» ή «Βαρβάρα», το οποίο έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία και συνδέεται με την προστασία της Αγίας Βαρβάρας, καθώς και με την παράδοση της «Πανσπερμίας» ή της ανακατεμένης τροφής.

Ας ανακαλύψουμε πώς καθιερώθηκε το έθιμο αυτό και πώς φτιάχνεται το γλυκό αυτό προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας.

Η Αγία Βαρβάρα είναι η προστάτιδα του Πυροβολικού και των παιδιών από τις κακές αρρώστιες. Για να την τιμήσουν, οι γυναίκες φτιάχναν διάφορα γλυκά, όπως το κολυβόζουμο και οι μελόπιτες, ενώ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας καθιερώθηκε η παρασκευή του «Ασουρέ» ή «Βαρβάρα» (όπως το λένε σε αρκετές περιοχές). Το γλυκό αυτό είναι ένα πανάρχαιο έδεσμα που θυμίζει την παραδοσιακή «Πανσπερμία», η οποία αποτελεί μια συνταγή με ποικιλία υλικών, που φτιάχνεται με ό,τι υλικά υπάρχουν διαθέσιμα στο σπίτι.

Ουσιαστικά, το γλυκό αυτό παρασκευαζόταν την παραμονή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας και την ημέρα της γιορτής μοιραζόταν σε τουλάχιστον τρία σπίτια που είχαν παιδιά, προκειμένου να τα έχει καλά η Αγία Βαρβάρα. Αυτό το έθιμο δείχνει τη συνήθεια να προσφέρουμε το γλυκό ως ένδειξη ευχών για την «καλοχρονιά» και την ευημερία των οικογενειών.

Η Αγία Βαρβάρα

Η ιστορία του γλυκού είναι στενά συνδεδεμένη με τον θρύλο της Αγίας Βαρβάρας και την οικογένειά της. Σύμφωνα με μια παλιά ιστορία, ο Διόσκουρος, ο πατέρας της Αγίας Βαρβάρας, είχε καλέσει τους αρτοποιούς να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί και τα τρόφιμα που παρασκεύαζαν για να τα πουλήσουν στους Χριστιανούς. Η Αγία Βαρβάρα, όμως, ανακάλυψε το σχέδιο του πατέρα της και ειδοποίησε τους Χριστιανούς να μην αγοράσουν τα τρόφιμα αυτά. Αντίθετα, οι οικογένειες μαγείρεψαν ό,τι είχαν στο σπίτι τους και έφτιαξαν την «Ασουρές», μια παραδοσιακή τροφή που συνδύαζε διάφορα υλικά, όπως σιτάρι και φασόλια, για να επιβιώσουν και να μην κινδυνεύσουν από το δηλητήριο.

Ο «Ασουρές» ή «Βαρβάρα»

Ο «Ασουρές», ή «Ασουρέ», έχει ενδιαφέροντα πολιτιστικά και θρησκευτικά στοιχεία. Η λέξη «Ασουρές» προέρχεται από την αραβική ή περσική γλώσσα και σημαίνει «ανάμειξη» ή «δέκα», λόγω της παραδοσιακής χρήσης δέκα διαφορετικών υλικών για την παρασκευή του γλυκού, αν και υπάρχουν και άλλες ερμηνείες που συνδέουν το όνομα του γλυκού με τη σωτηρία του Νώε από τον κατακλυσμό. Στη μουσουλμανική παράδοση, το γλυκό φτιάχνεται τη 10η ημέρα του μήνα Μουχαρέμ και συμβολίζει την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη. Στην Ελλάδα, το γλυκό φτιάχνεται προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας και θεωρείται ως μια τροφή που συνδυάζει τα πιο αγνά και παραδοσιακά υλικά.

Συνταγή για το γλυκό «Βαρβάρα»

Ακολουθεί η παραδοσιακή συνταγή για το γλυκό «Βαρβάρα» που παρασκευάζεται κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας.

Υλικά:

  • 500 γρ. αποφλοιωμένο σιτάρι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 10 σύκα ξερά
  • Δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • Χουρμάδες
  • 200 γρ. καρύδια χονδροκομμένα
  • Κανέλα
  • 1 βάζο ταχίνι

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε και μουσκεύουμε το σιτάρι την προπαραμονή της γιορτής.
  2. Την παραμονή της γιορτής, βράζουμε το σιτάρι στη χύτρα για περίπου 20 λεπτά.
  3. Βγάζουμε το σιτάρι με τρυπητή κουτάλα και πολτοποιούμε το μεγαλύτερο μέρος του σιταριού, στη συνέχεια το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.
  4. Προσθέτουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.
  5. Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας συχνά, ώστε να χυλώσει καλά το μείγμα.
  6. Όταν το μείγμα βράσει καλά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  7. Όταν η ζάχαρη λιώσει, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ταχίνι. Ανακατεύουμε καλά.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολάκια και στολίζουμε με καρύδια, κανέλα, χουρμάδες και δαμάσκηνα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το φρούτο που «λιώνει» το λίπος από την κοιλιά – Ένα την ημέρα αρκεί!

Food 19.06.2025
Οι επιστήμονες το επιβεβαιώνουν: Δεν είναι μαγικό, είναι αλήθεια!

Δεν το πιστεύεις αν δεν το δεις: Το «φιόρδ» της Ελλάδας με σπηλιές, σπάνιο βυθό και ... πειρατές

Ταξίδια 19.06.2025
Ένα φιόρδ στην καρδιά της Μεσογείου – και η παραλία μόλις 2 μέτρα!

Beach vibes σε ένα μπουκάλι: Τα αρώματα που θα σε κάνουν να νιώσεις θεά του καλοκαιριού

Style 19.06.2025
Είσαι έτοιμη να μυρίσεις… καλοκαίρι; Το beach goddess moment σου μόλις ξεκίνησε!

Βότανα ιδανικά για το στομάχι σου

Body+Mind 19.06.2025
Για την ανακούφιση από πόνους και δυσπεψία

Ποια sneakers φοράνε ΤΩΡΑ οι σταρ; Το καλοκαίρι του ’25 φέρνει ... debate!

Style 19.06.2025
Οι σταρ αποφάσισαν: Το sneaker game είναι πιο διχασμένο από ποτέ - κι εσύ πρέπει να διαλέξεις στρατόπεδο

Φόρεσέ το όπως οι Olsen: Τα καλοκαιρινά look που δε θα θέλεις να βγάλεις ποτέ

Style Χτες
Oversized πουκάμισα, «άσχημα» σανδάλια που έγιναν fashion statement και το πιο κομψό all-white look του καλοκαιριού

Το λευκό φόρεμα με φράουλες της Ευγενίας Σαμαρά είναι το απόλυτο summer crush

Style Χτες
Δροσερό, girly και απόλυτα instagrammable, αυτό το φόρεμα έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί!

Ποιο πρωινό είναι ιδανικό για το πεπτικό σύστημα

Body+Mind Χτες
Και δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικοί...

Τα rooftop μπαρ της στο κέντρο της Αθήνας που θα σε κάνουν να ξεχάσεις ότι δουλεύεις αύριο

Eat + Drink Χτες
Αν ψάχνεις το ιδανικό μέρος για να αφήσεις πίσω σου το άγχος της μέρας, αυτές οι ταράτσες είναι η απόλυτη λύση!

Πώς η Jennifer Aniston έχει ΠΑΝΤΑ τέλεια μαλλιά; Το μυστικό δεν είναι στο κομμωτήριο

Body+Mind Προχτές
Έχει δικά της προϊόντα – αλλά δεν τα προωθεί όπως οι άλλες σταρ. Ξέρει γιατί.

Γιατί είναι σημαντική η λευκίνη και πού τη βρίσκουμε στη διατροφή μας;

Body+Mind Προχτές
Ενα από τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα