E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ο Τραμπ θεωρεί την Τουρκία έναν πιο σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα από την Ελλάδα»

Ο διεθνολόγος και αναλυτής, Θεόδωρος Τσίκας, αναλύει τις εξελίξεις

Δημοσίευση 10/11/2024 | 11:42

«Ο Τραμπ θεωρεί την Τουρκία έναν πιο σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα από την Ελλάδα»

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και στο πώς επηρεάζει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τις σχέσεις των δύο χωρών αναφέρθηκε στην ΕΡΤ o διεθνολόγος και αναλυτής, Θεόδωρος Τσίκας, εκτιμώντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος «θεωρεί την Τουρκία έναν πιο σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα από την Ελλάδα, οπότε αν προκύψουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, το περιβάλλον δε θα είναι τόσο ευνοϊκό όσο ήταν με τον Μπάιντεν».

Μιλώντας στην εκπομπή «Update», ο κ. Τσίκας τόνισε ότι «οι δύο ηγέτες, ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης, για πρώτη φορά ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να εξετάσουν το έδαφος για το κατά πόσο μπορούν να αρχίσουν οι συζητήσεις γύρω από τις νομικές και διπλωματικές διαφορές».

Ειδικότερα, όπως είπε οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν «συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίον θα γίνει η αναζήτηση κοινού τόπου και ευελπιστούν πιθανόν ότι μέσα από τη δυναμική του διαλόγου μπορεί να βρεθεί αυτός ο κοινός τόπος και αν δε βρεθεί μέσα από την απευθείας διαπραγμάτευση, να συμφωνηθεί μια κοινή προσφυγή των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου εκεί πέρα πια να λυθούν τα θεματα με δικαστικο τροπο».

Όπως είπε o διάλογος έχει προχωρήσει, αλλά «οι βασικές διαφωνίες παραμένουν στον σκληρό πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών».

Αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικά, καθώς αποτρέπουν την κλιμάκωση των εντάσεων σε ευαίσθητες περιοχές». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της συνέχισης του διαλόγου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν πλέον την ευθύνη για την περαιτέρω διερεύνηση των ζητημάτων.

Ο κ. Τσίκας σχολίασε και τις αμερικανικές εκλογές και την επίδρασή τους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα της αμερικανικής κάλπης μπορεί να φέρει διαφοροποιήσεις στην πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της Τουρκίας. «Ο Τραμπ θεωρεί την Τουρκία έναν πιο σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα από την Ελλάδα, οπότε αν προκύψουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, το περιβάλλον δε θα είναι τόσο ευνοϊκό όσο ήταν με τον Μπάιντεν», σημείωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Νεκρό βρέφος 20 ημερών – Τραγωδία το πρωί της Δευτέρας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οδυνηρό περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην Πάτρα, με θύμα ένα νεογέννητο μωρό μόλις 20 ημερών

Τροχαίο με θύμα 15χρονη αθλήτρια του ΠΑΟΚ: Ελέγχεται ως ύποπτος ο πατέρας της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της 15χρονης

Σαλμονέλα στη Λαμία: Πάνω από 30 κρούσματα στο νοσοκομείο – Οι 12 νοσηλεύονται βαριά και η πηγή μόλυνσης παραμένει άγνωστη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι 12 ασθενείς δεν συνδέονται μεταξύ τους ούτε έφαγαν ποτέ στο ίδιο τραπέζι – Έντονη ανησυχία για τον προμηθευτή του μολυσμένου προϊόντος

Σε ποιες περιφέρειες υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς για την Τρίτη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Το πρώτο σούπερ μάρκετ με όλα στο 1 ευρώ άνοιξε στην Ελλάδα και έγινε viral χωρίς καμία διαφήμιση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στη Λάρισα άνοιξε ένα μοναδικό κατάστημα που ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση: το «Food Market του ενός ευρώ», ένα διώροφο κατάστημα στο κέντρο της πόλης όπου σχεδόν όλα τα προϊόντα έχουν την ίδια τιμή. Χωρίς διαφημιστική καμπάνια, έγινε viral μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα στην Πάτρα: Καταστράφηκε ολοσχερώς ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Tην ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά δεν βρισκόταν κανείς εντός του διαμερίσματος, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν τραυματισμοί ή εγκλωβισμοί

Ryanair: Συγκλονίζει η σύζυγος του επιβάτη που βρέθηκε έξω από σπασμένο παράθυρο του αεροπλάνου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Λεπτό προς λεπτό το αδιανόητο θρίλερ εν πτήσει – Όσα λέει η σύζυγος του σέρβου επιβάτη

Έντονη αντίδραση της Αγκυρας στον διορισμό Φίτο ως ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για το Κυπριακό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, έσπευσε να απορρίψει τον διορισμό αυτόν και την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, ενώ επανέφερε την ακραία θέση περί λύσης των «δύο κρατών»

ΗΠΑ: Έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από το χτύπημα με καμικάζι – drones σε ιρανικό υποβρύχιο

Κόσμος Χτες
Ο αμερικανικός στρατός δημοσιεύει βίντεο από την πρώτη επίθεση με καμικάζι - drones εναντίον ιρανικού υποβρυχίου

ΗΠΑ: Ένας νεκρός κατά τη διάρκεια πυροβολισμών με πράκτορες της ICE στο Μέιν

Κόσμος Χτες
Οι αρχές έκλεισαν έναν δρόμο και αξιωματούχοι του FBI συνδράμουν στην επιχείρηση των τοπικών αρχών επιβολής του νόμου

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Ελλάδα Χτες
Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής προκειμένου να περιορίσει και τελικά να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά στον Λαγκαδά

ΗΠΑ: Βίσονας πήρε στο κυνήγι ηλικιωμένο και τον εκτόξευσε στον αέρα – Τρομακτικό βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ηλικιωμένος μαζί με τον εγγονό προσπάθησαν να βγάλουν κάποιες φωτογραφίες του άγριου ζώου στο εθνικό πάρκο Γέλοουστοουν και το εξόργισαν