E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ο Τραμπ θεωρεί την Τουρκία έναν πιο σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα από την Ελλάδα»

Ο διεθνολόγος και αναλυτής, Θεόδωρος Τσίκας, αναλύει τις εξελίξεις

Δημοσίευση 10/11/2024 | 11:42

«Ο Τραμπ θεωρεί την Τουρκία έναν πιο σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα από την Ελλάδα»

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και στο πώς επηρεάζει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τις σχέσεις των δύο χωρών αναφέρθηκε στην ΕΡΤ o διεθνολόγος και αναλυτής, Θεόδωρος Τσίκας, εκτιμώντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος «θεωρεί την Τουρκία έναν πιο σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα από την Ελλάδα, οπότε αν προκύψουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, το περιβάλλον δε θα είναι τόσο ευνοϊκό όσο ήταν με τον Μπάιντεν».

Μιλώντας στην εκπομπή «Update», ο κ. Τσίκας τόνισε ότι «οι δύο ηγέτες, ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης, για πρώτη φορά ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να εξετάσουν το έδαφος για το κατά πόσο μπορούν να αρχίσουν οι συζητήσεις γύρω από τις νομικές και διπλωματικές διαφορές».

Ειδικότερα, όπως είπε οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν «συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίον θα γίνει η αναζήτηση κοινού τόπου και ευελπιστούν πιθανόν ότι μέσα από τη δυναμική του διαλόγου μπορεί να βρεθεί αυτός ο κοινός τόπος και αν δε βρεθεί μέσα από την απευθείας διαπραγμάτευση, να συμφωνηθεί μια κοινή προσφυγή των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου εκεί πέρα πια να λυθούν τα θεματα με δικαστικο τροπο».

Όπως είπε o διάλογος έχει προχωρήσει, αλλά «οι βασικές διαφωνίες παραμένουν στον σκληρό πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών».

Αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικά, καθώς αποτρέπουν την κλιμάκωση των εντάσεων σε ευαίσθητες περιοχές». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της συνέχισης του διαλόγου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν πλέον την ευθύνη για την περαιτέρω διερεύνηση των ζητημάτων.

Ο κ. Τσίκας σχολίασε και τις αμερικανικές εκλογές και την επίδρασή τους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα της αμερικανικής κάλπης μπορεί να φέρει διαφοροποιήσεις στην πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της Τουρκίας. «Ο Τραμπ θεωρεί την Τουρκία έναν πιο σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα από την Ελλάδα, οπότε αν προκύψουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, το περιβάλλον δε θα είναι τόσο ευνοϊκό όσο ήταν με τον Μπάιντεν», σημείωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού ‑ Πορτοκαλί προειδοποίηση και για την Αττική

Καιρός 25.01.2026
Πορτοκαλί προειδοποίηση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες που προβλέπονται αύριο Δευτέρα (26-01-2026) σε πολλές περιοχές της χώρας μας, εξέδωσε η ΕΜΥ

Αναρριχητής σκαρφάλωσε ουρανοξύστη 101 ορόφων χωρίς εξοπλισμό ασφαλείας

Κόσμος 25.01.2026
Το τολμηρό εγχείρημα του Αμερικανού αναρριχητή μεταδόθηκε ζωντανά από το Netflix

Σία Κοσιώνη: Νοσηλεύεται για δεύτερη ημέρα στη ΜΕΘ με πνευμονία

Ελλάδα 25.01.2026
Οι τελευταίες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας της γνωστής δημοσιογράφου

Γρίπη Α: Ανησυχία για την επικίνδυνη υποπαραλλαγή Κ ‑ «Μπορεί και τα μικρά παιδιά να κινδυνέψουν»

Ελλάδα 25.01.2026
Σημαντική πίεση ασκούν στο ΕΣΥ τα αυξημένα περιστατικά γρίπης και εποχικών ιώσεων, με τα παιδιατρικά νοσοκομεία να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή

Ιδιωτικός τομέας: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στον μισθό τους τις επόμενες ημέρες

Οικονομία 25.01.2026
Σε ισχύ οι αλλαγές στην άμεση φορολογία

Μινεάπολη: Νέο βίντεο από τη στιγμή του θανάσιμου πυροβολισμού του Αλεξ Πρέτι

Οικονομία 25.01.2026
Το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ισχυρίζεται πως ο Πρέτι πλησίασε τον ομοσπονδιακό πράκτορα κρατώντας όπλο

Νεκρός άνδρας σε πορτ παγκάζ αυτοκινήτου στη Γλυφάδα ‑ Συνελήφθη ο γιος του, είχε σκοτώσει και τη μητέρα του το 2014

Ελλάδα 25.01.2026
Σκότωσε με μαχαίρι τον πατέρα του - Ο 46χρονος γιος φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Με δασμούς 100% απειλεί τον Καναδά ο Τραμπ ‑ «Η Κίνα θα φάει την χώρα ζωντανή»

Κόσμος Χτες
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό

Νέο σοκ στη Μινεάπολη: Πυρά ομοσπονδιακών πρακτόρων κατά πολίτη

Κόσμος Χτες
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «αρρωστημένη»

Νέα φωτό από Τραμπ για τη Γροιλανδία με έναν πιγκουίνο: «Λάθος ημισφαίριο!»

Κόσμος Χτες
Στην εικόνα που δημοσιεύτηκε, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εμφανίζεται να κατευθύνεται προς μια παγωμένη οροσειρά

Η Σία Κοσιώνη νοσηλεύεται στην εντατική με πνευμονία

Ελλάδα Χτες
Η δημοσιογράφος ένιωσε αδιαθεσία με προβλήματα στην αναπνοή της