E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ο Τραμπ θεωρεί την Τουρκία έναν πιο σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα από την Ελλάδα»

Ο διεθνολόγος και αναλυτής, Θεόδωρος Τσίκας, αναλύει τις εξελίξεις

Δημοσίευση 10/11/2024 | 11:42

«Ο Τραμπ θεωρεί την Τουρκία έναν πιο σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα από την Ελλάδα»

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και στο πώς επηρεάζει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τις σχέσεις των δύο χωρών αναφέρθηκε στην ΕΡΤ o διεθνολόγος και αναλυτής, Θεόδωρος Τσίκας, εκτιμώντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος «θεωρεί την Τουρκία έναν πιο σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα από την Ελλάδα, οπότε αν προκύψουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, το περιβάλλον δε θα είναι τόσο ευνοϊκό όσο ήταν με τον Μπάιντεν».

Μιλώντας στην εκπομπή «Update», ο κ. Τσίκας τόνισε ότι «οι δύο ηγέτες, ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης, για πρώτη φορά ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να εξετάσουν το έδαφος για το κατά πόσο μπορούν να αρχίσουν οι συζητήσεις γύρω από τις νομικές και διπλωματικές διαφορές».

Ειδικότερα, όπως είπε οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν «συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίον θα γίνει η αναζήτηση κοινού τόπου και ευελπιστούν πιθανόν ότι μέσα από τη δυναμική του διαλόγου μπορεί να βρεθεί αυτός ο κοινός τόπος και αν δε βρεθεί μέσα από την απευθείας διαπραγμάτευση, να συμφωνηθεί μια κοινή προσφυγή των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου εκεί πέρα πια να λυθούν τα θεματα με δικαστικο τροπο».

Όπως είπε o διάλογος έχει προχωρήσει, αλλά «οι βασικές διαφωνίες παραμένουν στον σκληρό πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών».

Αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικά, καθώς αποτρέπουν την κλιμάκωση των εντάσεων σε ευαίσθητες περιοχές». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της συνέχισης του διαλόγου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν πλέον την ευθύνη για την περαιτέρω διερεύνηση των ζητημάτων.

Ο κ. Τσίκας σχολίασε και τις αμερικανικές εκλογές και την επίδρασή τους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα της αμερικανικής κάλπης μπορεί να φέρει διαφοροποιήσεις στην πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της Τουρκίας. «Ο Τραμπ θεωρεί την Τουρκία έναν πιο σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα από την Ελλάδα, οπότε αν προκύψουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, το περιβάλλον δε θα είναι τόσο ευνοϊκό όσο ήταν με τον Μπάιντεν», σημείωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Χρήστος Πολίτης, ο «Γιάγκος Δράκος» της «Λάμψης»

Ελλάδα 09.01.2026
Από τη Λάμψη και τον ρόλο του Γιάγκου Δράκου μέχρι το Απλό Θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο

Ορεστιάδα: Εν αναμονή εισροής μεγάλου όγκου υδάτων στους ποταμούς Αρδα και Έβρο

Ελλάδα Χτες
Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί κατοίκους, αγρότες και επαγγελματίες ο Δήμος Ορεστιάδας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες ώρες

Μινεάπολη: Το FBI ανέλαβε την έρευνα για την δολοφονία της 37χρονης Ρενέ από τον πράκτορα της ICE

Ελλάδα Χτες
Δεδομένου ότι πλέον δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία της υπόθεσης, στους μάρτυρες και στα αποδεικτικά στοιχεία, το το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Μινεσότα δήλωσε ότι «απρόθυμα» αποσύρθηκε από την έρευνα

Εξέγερση κατά των μουλάδων στο Ιράν: Μεγάλες διαδηλώσεις ‑ Xωρίς Ίντερνετ η χώρα

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, λέει ΜΚΟ

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Θύμα bullying ισχυρίζεται ότι ήταν ο γιος της ‑ Το ξέσπασμα της μητέρας του

Ελλάδα Χτες
Η μητέρα του 15χρονου που έβαλε τέλος στη ζωή του ισχυρίζεται πως ο γιος της είναι θύμα bullying

Οι ΗΠΑ ωθούν τους Αμερικανούς να τρώνε περισσότερο βούτυρο ‑ Ειδικός εξηγεί γιατί αυτό είναι λάθος

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με την Dr. Trisha Pasricha, το βούτυρο είναι μια κακή διατροφική επιλογή, καθώς αν εξετάσουμε τα επιστημονικά δεδομένα, επηρεάζει αρνητικά την καρδιά μας

Κυνήγι ρωσικού τάνκερ στη Μάγχη: Ποιο είναι το δεξαμενόπλοιο «Arcusat» και γιατί έπλεε με σημαία ευκαιρίας σαν «Tavian»

Κόσμος Χτες
Έχει μετονομαστεί σε «Tavian» και παρακολουθείτε από τις βρετανικές αρχές

Μερτς: Η Ευρώπη να αυξήσει το κόστος του πολέμου για την Ρωσία ‑ Τι είπε ο Ζελένσκι

Κόσμος Χτες
Έτοιμο για οριστικοποίηση το έγγραφο με τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία

Στον Πύργο του Αιφελ έφτασαν Γάλλοι αγρότες που διαμαρτύρονται για την Mercosur

Κόσμος Χτες
Είμαστε μεταξύ πικρίας και απελπισίας, είπε ο Στεφάν Πελετιέ, στέλεχος της συνδικαλιστικής οργάνωσης Coordination Rurale

Σάλος από βίντεο με διαλόγους για μίζες στο προεδρικό της Κύπρου

Κόσμος Χτες
Προϊόν λάσπης, απαντά η Λευκωσία

Αγρίνιο: Ανδρας εισέβαλλε στο γραφείο του δημάρχου, τον απείλησε και δάγκωσε υπάλληλο

Ελλάδα Χτες
Ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου βρέθηκε αντιμέτωπος με τον άνδρα που εκτός από φραστικά του επιτέθηκε με μια ομπρέλα