E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ο Τραμπ θεωρεί την Τουρκία έναν πιο σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα από την Ελλάδα»

Ο διεθνολόγος και αναλυτής, Θεόδωρος Τσίκας, αναλύει τις εξελίξεις

Δημοσίευση 10/11/2024 | 11:42

«Ο Τραμπ θεωρεί την Τουρκία έναν πιο σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα από την Ελλάδα»

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και στο πώς επηρεάζει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τις σχέσεις των δύο χωρών αναφέρθηκε στην ΕΡΤ o διεθνολόγος και αναλυτής, Θεόδωρος Τσίκας, εκτιμώντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος «θεωρεί την Τουρκία έναν πιο σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα από την Ελλάδα, οπότε αν προκύψουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, το περιβάλλον δε θα είναι τόσο ευνοϊκό όσο ήταν με τον Μπάιντεν».

Μιλώντας στην εκπομπή «Update», ο κ. Τσίκας τόνισε ότι «οι δύο ηγέτες, ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης, για πρώτη φορά ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να εξετάσουν το έδαφος για το κατά πόσο μπορούν να αρχίσουν οι συζητήσεις γύρω από τις νομικές και διπλωματικές διαφορές».

Ειδικότερα, όπως είπε οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν «συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίον θα γίνει η αναζήτηση κοινού τόπου και ευελπιστούν πιθανόν ότι μέσα από τη δυναμική του διαλόγου μπορεί να βρεθεί αυτός ο κοινός τόπος και αν δε βρεθεί μέσα από την απευθείας διαπραγμάτευση, να συμφωνηθεί μια κοινή προσφυγή των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου εκεί πέρα πια να λυθούν τα θεματα με δικαστικο τροπο».

Όπως είπε o διάλογος έχει προχωρήσει, αλλά «οι βασικές διαφωνίες παραμένουν στον σκληρό πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών».

Αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικά, καθώς αποτρέπουν την κλιμάκωση των εντάσεων σε ευαίσθητες περιοχές». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της συνέχισης του διαλόγου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν πλέον την ευθύνη για την περαιτέρω διερεύνηση των ζητημάτων.

Ο κ. Τσίκας σχολίασε και τις αμερικανικές εκλογές και την επίδρασή τους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα της αμερικανικής κάλπης μπορεί να φέρει διαφοροποιήσεις στην πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της Τουρκίας. «Ο Τραμπ θεωρεί την Τουρκία έναν πιο σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα από την Ελλάδα, οπότε αν προκύψουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, το περιβάλλον δε θα είναι τόσο ευνοϊκό όσο ήταν με τον Μπάιντεν», σημείωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αχαΐα: Χειροπέδες σε 15χρονο για ξυλοδαρμό 13χρονου ‑ Συνελήφθη και ο πατέρας του

Ελλάδα 30.01.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε μέσα σε Γυμνάσιο του Αιγίου

Σε Θεσσαλονίκη και Πιερία οι πρώτες κηδείες των 7 οπαδών του ΠΑΟΚ

Ελλάδα 30.01.2026
Στις 12 το μεσημέρι ο τελευταίος αποχαιρετισμός στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης και στον Αρωνά Πιερίας

Θεσσαλονίκη: Τι εξετάζουν οι αρχές για τις δύο νεκρές γυναίκες

Ελλάδα 30.01.2026
Πότε θα απολογηθούν στην ανακρίτρια οι δύο κατηγορούμενοι

Τιμοκατάλογος ναρκωτικών σε τοίχο… σχολείου στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 30.01.2026
Aσυνήθιστο περιστατικό συνέβη σε Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης

ΗΠΑ: Ορατό νέο shutdown ‑ Δεν πέρασε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο χρηματοδότησης έξι υπουργείων

Κόσμος 30.01.2026
Η χρηματοδότηση πολλών υπουργείων στις ΗΠΑ λήγει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο

ΠΑΟΚ: Η Τούμπα αποχαιρέτησε τα παιδιά της ‑ Το σπαρακτικό «αντίο» με πυρσούς και συνθήματα

Ελλάδα 30.01.2026
Όλα όσα έγιναν στη συγκλονιστική υποδοχή των «αετόπουλων» που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό τροχαίο στη Ρουμανία

Ταξί: Νέα απεργία την επόμενη εβδομάδα: Πότε θα τραβήξουν «χειρόφρενο» για 48 ώρες

Ελλάδα 30.01.2026
Σύμφωνα με τον Θύμιο Λυμπερόπουλο, σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν και οι αυτοκινητιστές ταξί της Θεσσαλονίκης

Με βροχές στα ανατολικά φεύγει η Kristin, έρχεται νέα «ζόρικη» κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο

Καιρός 30.01.2026
Ποιες περιοχές επηρεάζονται από τα φαινόμενα - Κλειστά σχολεία στην Αλεξανδρούπολη

Η Τεχεράνη θα απαντήσει αμέσως αν δεχτεί επίθεση, δηλώνει ο εκπρόσωπος του στρατού

Κόσμος Χτες
Υποστήριξε ότι «πολλές» αμερικανικές βάσεις στην περιοχή βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των ιρανικών πυραύλων

Τροχαίο στη Ρουμανία: Σε κλίμα οδύνης η άφιξη των σορών των οπαδών του ΠΑΟΚ στην Τούμπα

Ελλάδα Χτες
Η αυτοκινητοπομπή έφτασε λίγο μετά τις 19:30 στο γήπεδο